USB 3.2 Hızlı Ama Kafa Karıştırabilir!

USB 3.2 ile birlikte değişen USB isimleri, kafaları biraz karıştıracak gibi görünüyor.

USB 3.2, kafa karıştırabilir!

USB standardı, yapılan bir duyuruyla biraz daha karmaşık bir hale geldi. USB 2.0, USB 3.0 ve USB 3.1 Gen 1/Gen 2'nin arasındaki farkı yeryüzündeki kaç kişinin bildiği bir yana, yeni gelen USB 3.2 birçok standardın ismini değiştirdi.

USB 3.2'nin kolayca anlaşılan tek yanı, 20Gbps veri aktarımını destekliyor olması. USB 3.2, önceki tanımlamaları kendi üzerine çekerek kendinin bir parçası haline getiriyor. Yeni standart için bulunan "müthiş" isim ise "USB 3.2 Gen 2x2". USB 3.2 tanımlamalarını şöyle sıralamak mümkün.

  • USB 3.2 Gen 1 (daha önce USB 3.0 veya resmen USB 3.1 Gen 1 olarak biliniyordu) 5Gbps aktarım hızına sahip ve SuperSpeed USB pazarlama adıyla biliniyor.
  • USB 3.2 Gen 2 (daha önce USB 3.1 veya resmi olarak USB 3.1 Gen 2 olarak biliniyordu) 10Gbps aktarım hızına sahip ve artık resmi olarak SuperSpeed USB 10Gbps olarak biliniyor.
  • USB 3.2 Gen 2x2 (en son tanımlama) 20Gbps aktarım hızına sahip ve artık resmi olarak SuperSpeed USB 20Gbps olarak biliniyor.

Dikkatinizi çekmek istediğimiz nokta, yeni tanımlamaların sadece aktarım hızından bahsetmesi ve USB kablosunun veya portunun şeklinden bahsetmemesi. Yeni tanımlamaları anlatan PDF belgesine göre üreticilerin USB cihazının veya portun ne kadar hızlı olduğunu belirtmesi, kilit önem taşıyor. Bununla birlikte örneğin bir laptop üreticisinin kendi cihazını "USB 3.2" olduğunu iddia edip, hızdan bahsetmemesini engelleyecek hiçbir şey bulunmuyor. Bununla birlikte USB-IF'in logolarını kullanabilmek için USB Uyumluluk Programı'ndan geçmek gerekiyor.

Yeni standartların geriye dönük uyumlu olduğunu belirtmekte fayda var. Yani eski USB cihazları yeni USB 3.2 portunda kullanabileceksiniz. Yine de portların yeni isimlendirmesi, PC ve bilgisayar satın alan kullanıcıların kafasını gereksiz yere karıştıracak gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları