Uydu ile takip edilen “Arda”, 1.000 kilometre uçtuktan sonra, Türkiye’de vurulmuş halde bulundu

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve uydu verici ile takip edilen kara akbaba “Arda”, Bulgaristan'da doğaya salındıktan sonra 1.000 kilometre boyunca güvenle uçtu, Türkiye’de vurulmuş halde bulundu.

1.000 kilometre uçtu, İstanbul’da vurulmuş halde bulundu

Kara akbaba, 3 metreye ulaşan kanat açıklıklarıyla en büyük yırtıcı kuşlardan biri olarak biliniyor. Ama ne yazık ki onlar da, nesillerinin tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıya.

Neyse ki bazı koruma programları, kara akbabalarının korunması için yürürlükte. Bunlardan biri de Bulgaristan’da yürütülüyor. Bu program kapsamında, geçtiğimiz aylarda 14 kara akbaba, üzerlerine bir uydu verici takılarak doğaya salınmıştı. Bu kuşlardan birinin adı da Arda idi.

Ne yazık ki Arda, artık yaşamıyor. Doğaya salındıktan sonra yaklaşık 1.000 kilometre uçan kuştan gelen uydu sinyallerinde, 25 Aralık’ta, İstanbul - Çatalca üzerindeyken olağan dışı bir durum tespit edildi. Bulgaristan’daki ekibin Türkiye’deki ekiple bağlantı kurması sonrasında, konuyla ilgili çalışma başlatıldı. Arda, Çatalca yakınlarında vurulmuş olarak bulundu.

Arda’yı kimin veya kimlerin vurduğu hakkında soruşturulma başlatıldığı bildiriliyor.