Beş modülde, 28 misafiri ağırlayacak şekilde tasarlanmış yeni bir uzay oteli için düğmeye bastılar.

Dönen bir yerçekimi halkasının etrafına inşa edilmiş beş modülde, 28 misafiri ağırlayacak şekilde tasarlanmış yeni bir uzay oteli için düğmeye bastılar.

28 misafiri ağırlayacak yeni bir uzay oteli için düğmeye bastılar

Orbital Assembly Corporation, dönen bir yerçekimi halkasının etrafına inşa edilmiş beş modülde, 28 misafiri ağırlayacak şekilde tasarlanmış, yapay yerçekimi ile tamamlanmış bir uzay oteli (ya da özel amaçlı bir uzay istasyonu) geliştirme planlarını duyurdu.

California girişimi, iddialı ve muhtemelen gerçekçi olmayan bir zaman planlamasıyla, 2025 yılına kadar ilk Pioneer sınıfı uzay istasyonunu faaliyete geçirmeyi hedefliyor. Ancak, Orbital Assembly bunu hem araştırma hem de eğlence için kullanılabilecek ilk ticari, hibrit uzay istasyonu haline getirme konusunda kararlı gözüküyor.

Pioneer istasyonu, şu anda şirket tarafından geliştirilmekte olan ticari uzay istasyonları için iki tasarımdan biri. Bu tasarımların ilki ise 2021'de duyurulan Voyager İstasyonu idi. Yine de Pioneer, aynı anda 400 misafiri ağırlayabilen bir tür lüks uzay oteli olması amacıyla inşa edilecek daha büyük bir girişim olan Voyager'dan önce kullanıma başlayacaktır.

E-postayla gönderilen bir açıklamada, Orbital Assembly'nin CEO'su Rhonda Stevenson, Pioneer tasarımının "NASA zaman çizelgelerine bağlı kalan rakiplerimizden daha kısa sürede hem turizm hem de ticari sektörlerden gelir ve karlılık sağlayacak güvenli, emniyetli ve güvenilir modüler bir istasyon" olduğunu söyledi.

Aralık 2021'de NASA, özel sektöre ait ABD şirketleri Blue Origin, Nanoracks ve Northrop Grumman'a hem kamu hem de ticari kullanım için düşük Dünya yörüngeli uzay istasyonları geliştirmeleri için üç sözleşme verdi. NASA, bu uzay istasyonlarını 2030 yılına kadar yörüngede ve operasyonel hale getirmeyi hedefliyor.

Özel sektöre ait uzay istasyonları, şu anda NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan astronotların yanı sıra Rusya'nın Roscosmos kozmonotlarını barındıran yörüngedeki bir laboratuvar olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ-ISS) yerini alacak. NASA tarafından görevlendirilen kamu-özel hibrit uzay istasyonları, hem araştırma hem de ticari çıkarlara hizmet edecekleri düşük Dünya yörüngesinde UUİ'nin yerini alacak.

Bekleyen rekabete rağmen, Orbital Assembly ticari uzay turizminin başarılı bir ismi olmayı umuyor. Stevenson, "Ticari, araştırma ve turizm pazarlarından elde edilen çoklu gelir akışları, seyahat pazarını bir veya iki haftalık konaklamalar için sübvanse etmemizi sağlayacak" dedi ve ekledi: “Fırlatma maliyetleri bir engel olmaya devam ederken, uzay yolculuğu daha ucuz hale geldikçe turistlerin daha kısa veya daha sık konaklamalar planlamaya motive olmalarını bekliyoruz.

Yörüngedeki Pioneer istasyonları, yaklaşık 61 metre çapında bir yerçekimi halkasının etrafında dönerek yapacakları Dünya'nın yerçekiminin altıda birini simüle etmek için tasarlandı. Şirketin açıklamasına göre, bir uzay istasyonunda ağırlıksız bir ortama sahip olmak, insanların normal bir şekilde bir bardaktan yemek yerken veya içerken ve bir yatağa bağlanmadan uyurken hareket etmesine imkan tanıyacak. Yapay yerçekimi yaratmak aynı zamanda mikro yerçekiminin insan vücudu üzerindeki zararlı sağlık etkilerini azaltmanın bir yolu olarak öne çıkıyor.

Uzay turizmi, şu anda çok fazla kurumsal ilgi çeken cazip ve potansiyel olarak kazançlı bir iş olarak görülüyor. Ancak, bu yeni ortaya çıkan endüstri yeni şekilleniyor ve insanların bir uzay bileti için milyonlar ödemeye ne kadar istekli oldukları gibi, gerçekten uçan bir uzay oteli inşa etmenin zorlukları henüz tam olarak bilinmiyor.