Visual Studio, Mac'e Geldi!

Microsoft'un yazılım geliştirme ortamı Visual Studio, macOS'a önizleme sürümüyle geldi!

Visual Studio, Mac'e geldi!

Güncelleme: Visual Studio for Mac'in ilk önizleme sürümü, resmi olarak yayınlandı. Yeni önizleme sürümünü buradan indirebilirsiniz.

--

Microsoft Visual Studio veya benzeri bir şey, yakın bir süre içerisinde macOS için sunulacak. Microsoft, duyuruyu zamanından önce yaptı ve sonra geri çekti. archive.org tarafından yakalanan haber, 16-17 Kasım tarihinde New York City'de gerçekleşecek olan geliştirici etkinliği Microsoft Connect ile aynı zamanda yapılacak. Bu "yanlış zamanlı duyuru" hakkında bir Microsoft sözcüsüne sorulduğunda ise "Microsoft'un şu anda yapacak daha fazla paylaşımı olmadığı" söylendi.

Visual Studio, Microsoft'un Windows ve web uygulamaları için entegre geliştirici ortamı (IDE) olarak tanımlanabilmekte. Apple ve Google kendi platformları için kendi IDE'lerine sahipler: iOS/macOS için Xcode ve Android için Android Studio. Ayrıca Eclipse Foundation, Java, Android ve PHP geliştirmeleri için kullanılan Eclipse ile ilgilenmekte.

Mac için Visual Studio, Xamarin Studio'nun MonoDevelop IDE'si üzerinde inşa edilmiş durumda ve bu yüzden tam olarak bir Visual Studio macOS port'u olduğu söylenemez. Bunun yerine farklı, ancak bağlantılı bir ürün olarak gözükmekte.

Geri çekilen duyuruda Xamarin Platform'u yöneticilerinden Mikayla Hutchinson'un söylediğine göre bu IDE tüm Visual Studio proje türlerini desteklemiyor ancak ortak türler için aynı MSBuild çözümünü ve proje formatını destekliyor. Eğer macOS ve Windows üzerinde ekip üyeleriniz bulunuyorsa veya iki OS arasında geçiş yapıyorsanız, projelerinizi platformlar arasında sorunsuz bir şekilde paylaşabiliyorsunuz.

Yılın daha erken dönemlerinde Microsoft, çok platformlu geliştirici yazılımının üreticisi Xamarin'i satın alarak mobil geliştiriciler ile daha iyi bir ilişkinin temelini atmıştı.

Benzer bir çaba ile Microsoft, Nisan ayında daha hafif bir Visual Studio alternatifi olan Visual Studio Code'u sunmuştu ve bu yeni yazılım, Linux, Mac ve Windows için bir kaynak kodu editörü olarak çalışmaktaydı.

Günümüzde mobil geliştiriciler için temel platformlar Android ve iOS olarak gözükmekte. Visual Studio'nun Android, iOS ve macOS gelişimi için Xamarin aracılığı ile açılması Microsoft'un, Windows ekosistemi ile ilgilenmeyen geliştiriciler için de önemini korumaya çalıştığını göstermekte.

Benzer bir şekilde Visual Studio, yakın bir zaman içerisinde Linux'ü de tamamen kabul edecek gibi gözüküyor. Mart ayındaki BUILD konferansı sırasında Microsoft, Linux sunucuları, masaüstüler ve cihazlar için C++ kodu yazmak ve üretmek için bir Visual Studio eki yayımlamıştı...

Okuyucu Yorumları