WannaCry, Windows 7'li PC'lere Bulaşmış!

WannaCry'ın en çok Windows XP'li bilgisayarları ele geçirdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! İşte çarpıcı tablo...

WannaCry en çok kimlere bulaştı?

WannaCry fidye yazılımı, en çok eski Windows sürümlerini etkiliyor. Saldırı şimdiye kadar en çok Windows 7 kullananları etkiledi.

Bugüne kadar yaşanan en kötü siber saldırılardan biri olan WannaCry, geçtiğimiz günlerde dünya çapında hastaneleri, okulları ve firmaları etkiledi. Saldırı, 150 ülkede 300 binden fazla bilgisayardaki dosyaları şifreleyerek veya karıştırarak kullanılmaz hale getirdi ve bunun karşılığında kurbanlarından dosyaları geri getirmek için en az 300 dolar istedi.

Güvenlik firması Kaspersky Lab'in Cuma günü yayınladığı verilere göre zararlının bulaştığı bilgisayarların yüzde 98'i, Windows 7 kullanıyor. Kurbanların yüzde 1,5'inin 2008 RS Server kullandığı, Windows XP kullananların oranının ise "önemsiz" olduğu söyleniyor.

Windows 7, 2009'da yayınlanmasına rağmen Microsoft'un en çok kullanılan yazılımı olmayı sürdürüyor. Microsoft, zararlının kullandığı açığa yönelik bir yamayı Mart'ta yayınlasa da çoğu kullanıcının Windows'u güncellemediği anlaşılıyor. Microsoft, WannaCry için bir istisna yaparak artık desteklemediği Windows XP gibi eski Windows'lar için bile bir yama yayınlamıştı.

Microsoft'un yaptığı açıklamaya göre firmanın ücretsiz antivirüs yazılımını kullananlar ve Windows Update'i etkinleştirmiş olanlar, sorundan etkilenmiyorlar. Firma, daha fazla bilgi edinmek isteyenleri güvenlik blog'una yönlendiriyor.

Okuyucu Yorumları