WhatsApp Fotoğrafından Parmak İzi Saptandı!

Galler polisi, bir WhatsApp fotoğrafından parmak izi tanımlaması yaparak uyuşturucu kaçakçısını tutukladı!

Fotoğraftan parmak izi saptandı!

Galler polisi, bir uyuşturucu satıcısını WhatsApp'ta gönderilen bir fotoğraf üzerinden parmak izi tanımlaması yaparak tutuklamayı ve suçlu çıkarmayı başardı. Yerel kanun gücü, bu tekniği "çığır açan" bir şey olarak görüyor. Haberin kaynağı BBC.

Güney Galler Polis Departmanı, Bridgend'de tutuklanan bir adamın telefonunu incelerken, telefonun içinde avucunda ekstazi tabletleri görünen bir adamın fotoğrafını buldu. Fotoğraftaki parmak izini inceleyen polis, bu parmak izlerini suçlanan satıcınınkiler ile eşleştirdi. Toplamada bu olayla ilgili 11 suçlama yapıldı.

Güney Galler polis kuvvetlerinin bir üyesi Dave Thomas, BBC'ye, bu tekniğin adli tıbbın parmak izi analizinde yeni bir dönem olduğunu söyledi. "Bu adamlar (uyuşturucu satıcıları) teknolojiyi yakalanmamak için kullanıyorlar ve bizim de bu gelişmelerde geri kalmamamız lazım."

Ama bu yaklaşım, aslında polisin iddia ettiği kadar üstün bir yaklaşım değil. Habere göre, ulusal veri tabanında bu bulunan parmak izine uyan kimse çıkmamış. Yani polisin yaptığı, WhatsApp konuşmalarındaki diğer bilgilerden de faydalanarak, diğer kanıtlardan da yararlanarak adamı tutuklamak.

Parmak izi için fotoğraf kullanılmış olması biraz da endişe verici. Çünkü aslında parmak izlerinin tamamen eşsiz olduğu yönünde bir bilimsel kanıt yok. Düzgünce taranan parmak izlerinde bile durum buyken, daha belirsiz bir fotoğraftan parmak izi analizi yapmak çok isabetli sonuçlar doğurmayabilir.

Eğer sadece düşük çözünürlüklü fotoğraflardan tutuklama yapılacaksa, Galler mahkeme odaları çok yakında dolup taşabilir. Bu yöntem diğer kanıtlarla birlikte çok dikkatlice kullanıldığında fayda sağlayabilecek olsa da, polisin bir an önce birini tutuklamak istediği ve daha aceleci davrandığı durumlarda haksız suçlamalara yer verebilir.

Okuyucu Yorumları