Windows 10, Antivirüsünüzü Bu Yüzden Kapatabilir!

Kaspersky Lab'in Windows 10'la ilgili davası, Microsoft'un üçüncü parti antivirüslerle ilgili ilginç bir detayı bizlerle paylaşmasını sağladı!

Windows 10'da antivirüs bilmecesi!

Microsoft, Windows 10'un bazı antivirüsleri sadece uyumluluk değil, başka nedenlerle de engelleyebildiğini itiraf etti.

Yazılım devi Microsoft, şu sıralar Kaspersky Lab tarafından Avrupa Birliği, Almanya ve Rusya'da Windows Defender güvenlik yazılımında rekabeti engelleyici davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle suçlanıyor. Windows and Devices grubu güvenlik direktörü Rob Lefferts yaptığı açıklamada Windows 10'lu PC'lerin yaklaşık yüzde 95'inin Windows 10 Creators Update ile uyumlu bir antivirüs uygulaması yüklediğini söyledi.

Lefferts, güncellenmesi gereken az sayıda uygulama için bir işlev geliştirdiklerini, bu işlevin kullanıcıya bir soru yönelttiğini söylüyor. Firma, güncellemenin başlayabilmesi için antivirüs yazılımının bazı kısımlarını devre dışı bırakıyor.

Lefferts, Windows Defender'ın PC'deki diğer güvenlik yazılımlarıyla iyi geçindiğini ancak üçüncü parti kodların süresinin dolması halinde Defender'ın devreye girdiğini söylüyor. Yani Microsoft, uyumluluk dışında bir nedenle üçüncü parti antivirüsünüzü devre dışı bırakabiliyor. Yöneticiye göre Defender, sistemi kullanıcının izni olmaksızın taramıyor.

Davada ise Microsoft'un web tarayıcılarına yaptıklarının aynısının güvenlik yazılımlarında yaptığı endişesi temel alınıyor. Microsoft'un geçmişte Internet Explorer'ı Windows'ta kilitli hale getirmesi, zaman içinde Netscape'in yok olmasıyla sonuçlanmıştı. Kaspersky, Microsoft'un aynı numarayı tekrar denediğinden endişe ediyor ancak Lefferts'in gönderisi, bu iddialara gerekli cevapları veriyor gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları