Windows 10, WannaCry'a Dayanıklı Değilmiş

WannaCry fidye yazılımı Windows 10'u etkilemiyor diye bilsek de, araştırmacılar bunun mümkün olabileceğini ispat ettiler!

WannaCry, Windows 10'u da deldi!

Başta Windows 7'li bilgisayarları etkileyen WannaCry'ı unuttuğunuzu sanmıyoruz. Geçen ay yaşanan büyük fidye yazılımı saldırısı, Windows 10'u etkilememişti. Ancak güvenlik araştırmacıları, bunun mümkün olabileceğini göstermek için zararlıyı Windows 10'a uyarladılar.

RiskSense araştırmacıları, WannaCry'ın temel aldığı EternalBlue açığını Windows 10'a adapte ederek işletim sisteminin güvenliğini tam anlamıyla delmeyi başardılar. Araştırmacıların söylediğine göre güvenlik firmalarının algılama yöntemlerinde değil, açığın çekirdeğinde arka kapı aramaları gerekiyor. RiskSense'in zararlıyı bu yöntemle Windows 10'a taşıyabilmiş olması, Microsoft'un en son işletim sisteminin "WannaCry stili" saldırılara karşı tam anlamıyla dayanıklı olmadığını gösteriyor. Araştırmacılar, açığın detaylarını hacker'ların eline yeni bir silah vermemek için açıklamıyorlar. Açığın Windows 10'un Anniversary Update öncesindeki sürümler için hazırlandığını da belirtmekte fayda var.

Bu yüzden yazılımlarınızı ve işletim sisteminizi en son yamalarla güncel tutmak, her zaman olduğu gibi çok önemli. Özellikle EternalBlue gibi NSA açıklarını sızdıran Shadow Brokers grubunun bu ay için yeni kaos vaatlerini unutmamakta fayda var.

Okuyucu Yorumları