Windows 10'a geçmeli misiniz?

Windows 10'a geçip geçmemek konusunda halen karar veremediyseniz, bu yazı sizin için!

Windows 10'a geçmeli misiniz?

Windows 7 veya Windows 8.1 kullanıcısı iseniz, sağ altta Windows 10'unuzu ayırtmanızı söyleyen simgeyi fark etmişsinizdir. Bu aracı kullanarak Windows 10'un OneDrive ile klasör eşitleme gibi yeniliklerini okumuş olabilirsiniz. Ancak henüz geçiş yapmadıysanız, aklınızda bazı sorular kalmış olabilir. Şimdi bunu göz önünde bulundurarak, Windows 10'a geçiş hakkındaki bazı sorularınızı cevaplamak istiyoruz.

Windows 10 size ne sunuyor?

Windows 10'un yenilikleri, çoğu kullanıcı için Başlat menüsü veya şirketlere yönelik güvenlik geliştirmelerinin önüne geçiyor. Windows 10, birçok sistemde daha yüksek performans sunarken, diskte daha az yer kaplıyor. Windows 7'den gelenler ise açılış süresinin ve pil ömrünün çok daha iyi olduğunu fark ediyorlar.

Windows 10'un belleği yönetme yöntemi de biraz farklı. Programlar, sistemdeki boş bellekten daha fazlasını istediklerinde, belleği yavaş olan sabit diske kopyalamak yerine sıkıştırmadan faydalanılıyor.

Oyun performansı Windows 7'ye (ve Windows 8.1'e) benzese de DirectX 12 desteği, mevcut donanımınızdan daha yüksek performans elde edebileceğiniz anlamına geliyor. Dahası Xbox'unuzdaki oyunları PC'nize akış yapabiliyor ve oyundaki anları yakalayarak arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz.

Windows 10'un sundukları ve alışmanız gerekenler

Windows 10'un sundukları ve alışmanız gerekenler

Windows 8'i Başlat menüsü olmadığı için yüklemediyseniz veya herhangi bir sebeple ondan uzak durduysanız, Windows 10'un geliştirmeleri sizin için iyi bir fırsat. Bu geliştirmeler arasında Dosya Gezgini'ne ve Görev Yöneticisi'ne eklenen yeni araçlar, kullanımı daha da kolaylaşan Yenileme ve Sıfırlama işlevleri, ayarlarınızı Microsoft hesabı üzerinden diğer bilgisayarlarınızla eşitleyebilme ve yeni resimli parola seçeneği var. Intel RealSense kameraya sahip yeni bir laptop'unuz varsa, Windows 10 yüzünüzü tanıyarak oturum da açabiliyor.

Windows 10'un önemli yeniliklerinden Cortana, PC'nizdeki programları bulmaktan mağazada ve web'de arama yapmaya birçok görevi üstlenebiliyor. Cortana'yı destekleyen uygulamaların artması onu çok daha faydalı hale getirecek. Bizler için üzücü olansa, Cortana'nın henüz (ya da halen) Türkçe dilinde çalışmaması.

Windows 10, ücretsiz Office uygulamalarıyla gelse de bunlar, daha çok telefon veya tablet sürümünü andırıyorlar. Yeni Edge web tarayıcısı ise Chrome'a geçmenize gerek kalmadan modern web'i önünüze getiriyor. Ancak henüz eklenti desteği olmayan Edge'in halen geliştirme aşamasında olduğu söylenebilir. Aslında bu durum, bir anlamda Windows 10 için de geçerli.

Windows 10'da alışmanız gerekenler

Windows 10, Microsoft'un tanımıyla bir "hizmet" olarak sunuluyor. Yani önceki Windows'lardan farklı olarak Windows 10, sıkça güncellenecek ve zaman içinde yeni işlevlere kavuşacak.

Güncellemeler, içerisinde güvenlik onarımlarını içerdikleri için iyi şeyler. Ancak işletim sisteminin Home sürümü, öncelikli güncellemeleri otomatik olarak yüklüyor ve size onları atlamanın kolay bir yolunu sunmuyor.

Çoğu yeni işletim sisteminde olduğu gibi Windows 10'da da bazı sorunlar bulunuyor. Bunlar arasında Mail uygulamasında yaşanan sorunlar ve bazı sistemlerdeki kararlılık sorunları var. Herkesin sorun yaşamadığı bir gerçek, ancak Windows 10'a geçmeden benzer donanımlara sahip kullanıcıların deneyimlerini araştırmanız iyi bir fikir olabilir.

Bir Microsoft hesabına sahip olmayı da alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor. Yerel hesap da kullanabilirsiniz, ancak bu durumda Mağaza'dan OneDrive ile dosya eşitlemeye birçok işlevden mahrum kalacaksınız. Tüm bunları atlayacaksanız, Windows 10'a geçmek için başka, iyi bir neden bulmanız gerekecek.

Windows 10 size ne kaybettirecek?

Windows 10 size ne kaybettirecek?

Windows Media Center'ı kaybetmek istemiyorsanız, Windows 10'dan vazgeçmelisiniz. Windows XP'ye özel bir programı çalıştırmak için XP Mode'a ihtiyacınız varsa, Windows 10'a geçmeyin veya Pro sürümüne geçerek Hyper-V'yi kullanın. Ancak bu durumda güvenlik sorunu yaşama olasılığınızın daha yüksek olduğunu unutmayın.

Spider Solitaire'den mahrum kalacağınız için Windows 10'dan vazgeçeceğinizi sanmıyoruz, dahası önemli Windows oyunlarının çoğu Mağaza'da ücretsiz olarak sunuluyor.

OneDrive'daki değişiklikler ise daha önemli. OneDrive'ınızdaki tüm dosyaları PC'nizle eşitlemiyorsanız, artık bu dosyalarla Dosya Gezgini üzerinden çalışmanız mümkün olmayacak. İşinizi bu şekilde yapıyorsanız, Windows 10 çevrim dışı dosyalar için yeni bir çözüm sunana kadar Windows 10'a geçmeyin.

Okuyucu Yorumları