İmkansızı başardılar: Windows 7, sadece 5 MHz'lik bir işlemcide işte böyle çalıştı

Sadece 5 MHZ'lik işlemci ile imkansızı başardılar: Windows 7, inanılmaz derecede düşük bir sistem üzerinde inanılmaz bir şekilde çalıştı.

Sadece 5 Mhz'lik işlemci ile Windows 7 çalıştırdılar

Microsoft'un Windows 7 işletim sisteminin, pek çok özelliğiyle en sevilen işletim sistemlerinden biri olduğu kesin. Hatta bazı kişiler için etkisinin kesinlikle daha önceki Windows 95 ve Windows XP kadar büyük olduğunu da söyleyebiliriz. Windows 7 desteği iki yılı aşkın bir süre önce sona ermiş olsa da, işletim sistemi yaklaşık %10'luk pazar payıyla halen en popüler üçüncü işletim sistemi olarak öne çıkıyor.

Popülaritesinin nedenlerinden biri de, minimum gereksinimlerde bile gerçekten iyi çalışabiliyor olması. İşlem sistemini çalıştırmak için sadece 1 GHz tek çekirdekli CPU ve 1 GB (32 bit) / 2 GB (64 bit) sistem belleğine ihtiyacınız var. Ve bu kadar düşük gereksinimlere rağmen yazılım, 64 bit modunda 256 adede kadar çekirdeği/iş parçacığını destekleyecek şekilde tasarlanmış olduğu için geleceğe hazır bir sistem olduğunu gösteriyordu. Microsoft, Windows 10'a kadar aynı gereksinimlere bağlı kalsa da, daha yeni ve daha ağır işletim sistemlerinde genellikle bu kadar sorunsuz bir deneyim sunamadı.

Şimdiyse Twitter kullanıcısı ve Windows meraklısı NTDEV, Windows 7'nin ne kadar düşük gereksinimlerle çalışabileceğini test etmek için, onu resmi gereksinimden 200 kat daha düşük olan 5MHz Pentium-S işlemci ve 128MB RAM ile çalıştırmayı denedi.

Yayınlanan resim ve videoda Pentium çipin 50 MHz'de çalıştığını fark edebilirsiniz. NTDEV, LogonUI'nin bunun altındaki herhangi bir şeyi yüklemeyi reddettiğini söylüyor. 5MHz çalışma hızı, testin yapıldığı sanal makine olan 86Box'ın kaynak kodu düzenlenerek elde edildi.

Bu düzenlemenin dışında birkaç büyük değişiklik de yapıldı. OOBE klasörünün (c:\windows\system32\oobe klasörü) tamamı silindi ve bir “sahte OOBE durumunu” taklit etmek için Kayıt Defteri’nde ufak ayarlar yapıldı. BCD (önyükleme yapılandırma verileri), “Windows'u Normal Olarak Başlat” seçeneği seçildiğinde bile Güvenli Mod'da ön yüklenecek şekilde ayarlandı. Şişmeyi daha fazla engellemek için GUI öğeleri de devre dışı bırakıldı.

NTDEV, yaklaşık 28 dakika sonra Windows 7 Ultimate build 7601 SP1'e başarılı bir şekilde önyükleme yapmayı başardı. WCPUCLK veya Real TIme Clock Checker, sistemin gerçekten 5Mhz'de çalıştığını doğrularken sistem kararlı bir şekilde çalışıyordu.