Windows Defender, tek başına bilgisayarınızı koruyabilir mi?

Windows Defender, Windows ile birlikte gelen, işletim sistemine dahil bir güvenlik aracı. Peki bilgisayarınızı tamamen korumak için tek başına yeterli mi?

Windows Defender, tek başına PC'nizi koruyabilir mi?

Çok sayıda ücretsiz antivirüs programının bulunduğu bir dünyada, bir tanesini seçmek zor olabilir. Bunlardan biri olan Windows Defender ise, herhangi bir seçim yapmanıza gerek kalmadan, tüm Windows tabanlı bilgisayarlarla birlikte geliyor. Peki ama rakiplerine kıyasla nasıl bir performans gösteriyor? Windows Defender tek başına bilgisayarınızı korumak için yeterli mi?

Windows Defender, Windows işletim sistemiyle birlikte ücretsiz olarak geliyor. Eğer bilgisayarınıza üçüncü parti bir antivirüs yüklemediyseniz, Windows Defender'ın şu anda bilgisayarınızı güvende tutuyor olma ihtimali çok yüksek.

Geçmişte Microsoft'un sunduğu antivirüs hizmetleri vasatın altındaydı ve insanlar bunun yerine üçüncü taraf bir antivirüs uygulaması indirmenizi tavsiye ediyordu. Ancak son yıllarda Microsoft, Windows Defender'ı antivirüs alanında ciddi bir rakip haline getirdi. Hatta bazı kişiler, bilgisayarınızda başka bir güvenlik yazılımına ihtiyaç olmadığını bile söylüyor.

Peki, Windows Defender ne kadar iyi? Neyse ki her antivirüsü indirip bilgisayarınızı ne kadar iyi koruduğunu manuel olarak test etmenize gerek yok. Antivirüs konusunda uzmanlaşmış araştırma şirketleri, hangi yazılımın en iyi olduğuna dair verileri devamlı halk ile paylaşıyor.

Bu konuda önde gelen şirketlerden biri olan AV-Test, uzun süredir Windows antivirüs yazılımlarını test ediyor ve hangilerinin bilgisayarınıza uygun olduğunu belirlemek için her birini zorlu testlerden geçiriyor. Bu yazının yazıldığı sırada en güncel AV-Test raporu, Windows Defender Aralık 2023 tarihli. Bu rapora göre ise Windows Defender son derece etkileyici rakamlar ortaya koyuyor.

Bir antivirüsü gerçek anlamda test eden şey, sıfırıncı gün güvenlik açıklarını tespit etme ve durdurma konusunda ne kadar iyi olduğudur. Sektör ortalaması tüm sıfırıncı gün saldırılarının yüzde 97,6'sını yakalarken, Windows Defender her birini tespit etmeyi başarmış durumda. Ayrıca bilgisayarları daha önce bilinen virüslerden koruma konusunda da oldukça başarılı bir geçmişe sahip.

Öte yandan, bilgisayarınızda performans sorunlarına neden oluyorsa her ne kadar iyi bir antivirüs yazılımı olsa da size çok faydası olmaz. Neyse ki Windows Defender performans sorunları konusunda sektör ortalamalarının altında kalmayı başarıyor. Tek eksiği bilindik uygulamaların kurulumunu kontrol etmesi ki bu çok da önemli değil.

Windows Defender ayrıca yanlış tespitler konusunda da iyi bir performansa sahip. Yani, Windows Defender yanlışlıkla yasal bir uygulamayı virüs olarak işaretlemiyor ya da güvenli bir web sitesini ziyaret etmenizi engellemiyor.

İnsanların Windows Defender ile ilgili en büyük şikayetlerinden biri, diğer üçüncü taraf uygulamalar kadar sezgisel olmayan kullanıcı arayüzü. Ancak, Windows Defender'ı istediğiniz gibi ayarlamak için DefenderUI'yi kullanabilirsiniz.

Kısacası güvenli bir antivirüs programı arıyorsanız, Windows Defender'ı güvenmek yanlış olmaz. Yeni bir bilgisayarda yapacağınız ilk şeyin üçüncü taraf bir antivirüs indirmek olduğu günler geride kaldı; artık bilgisayarınızı Windows Defender ile kullanabilir ve üst düzey koruma elde edebilirsiniz.

Ancak bu tüm üçüncü taraf antivirüs uygulamalarının işe yaramaz olduğu anlamına gelmiyor. Farklı uygulamalar farklı özelliklere sahip, bu nedenle ihtiyaçlarınıza en uygun olanı bulmak için detaylı bir araştırma da yapabilirsiniz.