Windows'u yenilemeli mi, sıfırlamalı mı?

Aksayan veya hiç açılmayan Windows'umuzu tamir etmek için 4 yoldan hangisini izlemeliyiz?

Yenilemek mi, sıfırlamak mı?

Windows'ta kolayca düzeltemeyeceğimiz bir sorun çıktığında çoğumuz, Sistem Geri Yükleme veya Windows'u baştan yükleme yolunu tercih eder.

Windows 7'de kişisel verilerinizi kaybetmeden işletim sistemini yüklemek, kolay bir iş değildi. Ancak Windows 8'de gelen Yenileme ve Sıfırlama işlevleri sayesinde Windows'u baştan yüklemek kolaylaşıyor. Tek sorun, bazen bu iki işlevin karıştırılabilmesi.

Kısacası Windows'u onarmak istediğinizde önünüzde şu dört yol bulunuyor: Geri yükleme, yenileme, sıfırlama ve en baştan yeniden yükleme. Yazımızın devamında hangi durumda, hangisini seçmeniz gerektiğini öğrenmenize yardımcı olacağız.

Sisteminiz kilitleniyorsa

Bilgisayarınızı normal bir biçimde kullanırken rastgele kilitlenmeler yaşıyorsanız, buna yeni bir donanımdan ziyade yeni bir yazılımın, sürücü güncellemesinin veya ayar değişikliğinin neden olduğunu düşünüyorsanız, izleyeceğiniz yol basit.

Sisteminizin düzgün çalıştığı tarihi hatırlıyorsanız, Windows'un Sistem Geri Yükleme işlevini kullanabilirsiniz. Bu işlev, belirli aralıklarla belirli sistem dosyalarını kaydediyor ve sisteminizi daha önceki bir tarihteki durumuna geri yükleyebiliyor.

Windows'u yenilemeli mi, sıfırlamalı mı?

Sistem Geri Yükleme'den faydalanabilmek için otomatik geri yükleme noktası oluşturma işlevinin önceden etkinleştirilmiş olması veya önceden noktalar oluşturmuş olmanız gerekiyor.

Sistem Geri Yükleme işinize yaramazsa ve her şeye rağmen sisteminizi eski haline getiremiyorsanız, bir sonraki sayfada bahsedeceğimiz Yenileme özelliğini kullanabilirsiniz.

Kaldıramadığınız bir zararlı varsa

Kaldıramadığınız bir zararlı varsa

Kaldıramadığınız bir zararlı varsa

Yaptığınız anti-zararlı taraması sonucunda sisteminizde bir veya daha çok tehdit buldunuz. Zararlıyı kaldırmaya çalışsanız da başarılı olamadınız - zararlı PC'nize yapışıp kaldı.

Sistem Geri Yükleme bu durumda da işinize yarayabilir, ancak bazı zararlılar geri yüklemeyi de atlatabiliyor. Bu durumda Yenileme özelliğini kullanabilirsiniz.

Windows 8'in Yenile işlevi, kişisel dosyalarınızı silmiyor ancak tüm programlarınızı kaldırıyor (Metro uygulamaları korunuyor). Yenile işlevi bunun yanında sisteminizde yüklü tüm programların listesini masaüstünüze kaydediyor, bu sayede programları kendiniz bulup yükleyebiliyorsunuz.

Yenileme işleminden sonra zararlılardan kurtulmuş olmalısınız. Yine de tüm sisteminizi tekrar taramanızda fayda var.

Bilgisayarınızı satacaksanız

Artık kullanmadığınız bir bilgisayarı satmayı düşünüyorsunuz. İster birkaç gün kullanmış olun veya birkaç yıl, PC'nizde kişisel bilgileriniz bulunacaktır. Bu durumda Windows'un Sıfırlama işlevini kullanmanız yerinde olacaktır.

Sıfırla işlevi, tüm Windows kurulumunuzu sıfırlar ve tüm kişisel dosyalarınızı siler. Yani bu işlevi kullandığınızda PC'niz tam anlamıyla "sıfırlanır" ancak Windows, sisteminizde kurulu kalır. Verilerinize daha sonra ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsanız, işlevi kullanmadan önce onları yedeklemelisiniz.

Sisteminiz açılmıyor mu?

Sisteminiz açılmıyor mu?

Sisteminiz açılmıyor mu?

Windows'u hiç açamıyorsanız, Geri Yükleme, Sıfırlama, Yenileme gibi işlevlere ulaşamayabilirsiniz. Peki bu durumda ne yapmalısınız?

Windows kurulumunuzun ne kadar bozulmuş olduğuna bağlı olarak Gelişmiş Başlangıç Seçenekleri ekranı otomatik olarak açılabilir. Bu menüden Windows'u açmadan Yenile ve Sıfırla işlevlerine ulaşabilirsiniz.

Bu olmuyorsa bir Windows yükleme diski bularak sisteminizi bu disk üzerinden başlatın ve sistem onarma seçeneğini kullanın. Sisteminizi bu şekilde de onaramıyorsanız, geriye kalan tek seçenek, Windows'u en baştan yüklemek.

Okuyucu Yorumları