Xerox kağıttan arama motoru yaptı

Ethernet teknolojisini 1973 yılında bularak internetin oluşmasına öncülük eden Xerox, şimdi de, kağıt dokümandan orijinal elektronik dosyaya ulaşmayı sağlayan bir teknoloji geliştirdi.

Xerox kağıttan arama motoru yaptı

“TrueMatch” adı verilen teknoloji, kağıt dokümanların bilgisayar ortamında kayıtlı oldukları yeri, o dokümanın önceki ve sonraki versiyonlarını bulmaya yarıyor.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, kağıt doküman üzerinden elektronik arama yapan bir teknoloji geliştirdiğini ve “FreeFlow SMARTsend Pro 2.0” adlı bir yazılım ürünü ile piyasaya sürdüğünü açıkladı. “TrueMatch”” adı verilen teknoloji kağıt dokümanlarla elektronik dosyaları bire bir eşleştiriyor, kağıt bir doküman üzerinden elektronik dosyaya ulaşmayı sağlıyor. “TrueMatch’in”, ağ (network) ortamında kullanılmasıyla da kağıt bir dokümanı kaynak göstererek, birden çok bilgisayar üzerinde arama yapılabiliyor.

Sofistike dil teknolojileri üzerinde çalışan Xerox’un Fransa Grenoble’daki Avrupa AR-GE Merkezi’nde geliştirilen ve “TrueMatch” adı verilen yeni Xerox teknolojisi, gelişmiş arama özellikleri ile kişilere kağıt bir dokümanın elektronik ortamdaki orijinal kopyasını, önceki ve sonraki versiyonlarını kolayca bulma imkanı veriyor. Dolayısıyla “TrueMatch”, kişilere basılı bir dokümanın, en son haline sahip olup olmadıklarını da öğrenme fırsatı veriyor.

Kağıt dokümanlarla dijital dokümanlar arasında bir köprü oluşturmaya çalışan “TrueMatch” teknolojisi laboratuvar ortamında test işlemleri tamamlandıktan sonra Xerox’un bu ay piyasaya sürdüğü FreeFlow SMARTsend Pro 2.0 adlı tarama yazılımının içine dahil edildi. Bu yazılım Xerox’un doküman yönetim yazılımı DocuShare ve Microsoft ortamında güvenli bir şekilde akıllı doküman tarama, doküman araştırma ve eşleme imkanı sunuyor.

Tarayıcı cihazları veya çok fonksiyonlu ofis makinaları üzerinden çalışan “TrueMatch” programını kullanabilmek için kağıt dokümanı makinanın tarayıcı ünitesine koymak ve “TrueMatch” fonksiyonunu seçip düğmeye basmak yeterli oluyor, kısa bir süre içinde sistem bire bir eşleme yaparak orijinal elektronik dosyayı buluyor, bilgisayar ekranı üzerinde o dosyanın hangi dizin ve dosya altında yer aldığını yazılı olarak gösteriyor.

“TrueMatch” Nasıl Çalışıyor ?

“TrueMatch”, ilk önce kağıt dokümanı tarama ve Optik Karakter Tanımlama (OCR) işleminden geçirerek içeriğini analiz ediyor. “TrueMatch”, öncelikle metin içinde geçen anahtar unsurları, kelimeleri, başlıkları, çoklu kelime tanımlamalarını analiz ediyor. En çok kullanılan bu kelime tanımlamalarından parametreler oluşturuyor. Bu parametreler, metni tanımlamak için kullanılacak sorgu tanımlamasının (query) oluşmasını sağlıyor. Daha sonra “TrueMatch” bilgisayardaki dokümanları oluşturulan bu sorgulama kriterleri çerçevesinde inceliyor ve aranan dokümanı buluyor.

“True Match” araştırmasını “mükemmel eşleme” yada “revizyon” tanımlamaları ile sonuçlandırıyor. Mükemmel eşleme diye tanımladığı sonuç kağıt dokümanın bilgisayar ortamındaki bire bir kopyasının bulunduğu anlamına geliyor. Revizyon tanımlaması ile bulunan sonuçlar ise eldeki kağıt dokümanın basılmadan önceki veya sonraki revizyona uğramış versiyonlarını temsil ediyor.

Çok sayfalı kağıt dokümanların bulunmasında, bu dokümanın içeriğini temsil etmeye yetecek sayıda sayfanın “TrueMatch” işleminden geçirilmesi gerekiyor. Örneğin orijinali 10 sayfa olan bir dokümanı arıyorsunuz ama elinizde sadece o dökümanın bir kaç sayfası bulunuyor. Bu durumda elinizde olan eksik doküman, bütün içeriği temsil edecek kadar bir veri taşıyorsa “TrueMatch” zorluk yaşamadan orijinal dosyayı buluyor. Teknolojiyi geliştiren bilim adamları, ne kadar çok veri ve içerikle sistem desteklenirse o kadar kolay ve hızlı sonuç almanın mümkün olduğunu belirtiyorlar.

Eskimiş, bozuk ve zayıf görüntülü kağıtlarla yapılan “TrueMatch” işlemlerinde de başarılı sonuç alabilmek için sistem üzerinde bir tolerans düzeyi bulunuyor. Bozuk görüntülü kağıt dokümanlara OCR’lama yapıldığında çok fazla hatalı karakter tanımlama riski ortaya çıkmasına rağmen, “TrueMatch” teknolojisinin akıllı algılama ve parametre oluşturma tekniği ile belli bir tolerans düzeyine kadar doğru eşleme ve orjinal dosyayı bulma işlemi yapılabiliyor.

Geliştirilen bu teknolojinin bilgi ve doküman aramanın dışında özellikle iş hayatında geniş kullanım alanları bulacağı söyleniyor. Örneğin sürekli fiyat güncellemesinin olduğu mağaza ve marketlerde en güncel fiyat listeleri, eski fiyat listesinin “TrueMatch” işleminden geçirilmesi ile elde edilebiliyor olacak. Böylece geniş bayi ve şube ağı ile çalışan firmaların e-posta veya kargo yolu ile yenilenen fiyat listelerini tek tek herkese göndermelerine gerek olmayacak.

Xerox, Uzak Doğu yapılanması Fuji Xerox’la beraber her yıl ortalama 1.5 milyar dolarlık bir kaynağı AR-GE çalışmalarına ayırıyor. Xerox’un bünyesinde 1100 bilim adamı bulunuyor. Xerox’un A.B.D., Kanada ve Avrupa’da yer alan AR-GE laboratuvarlarında iş uygulamaları, elektro mekanik sistemler, dijital görüntüleme, bilgisayar, renk bilimi ve baskı teknolojileri alanlarında araştırmalar yapılıyor.

Okuyucu Yorumları