Xerox’dan bir ilk: Resim tanıma yazılımı

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox’un Fransa Grenoble AR-GE merkezindeki bilim adamları dijital ortamda yer alan resimleri, dosya isimlerine göre değil resmin görüntüsüne göre tanıyan, bulan ve sınıflandıran bir yazılım programı geliştirdiler.

Xerox’dan bir ilk: Resim tanıma yazılımı

Geliştirilen bu yazılım “generic” olarak betimlenen, bina, uçak, araba, hayvan, insan, kitap, masa, sandalye gibi yüzlerce objeyi resminden tanıyor. Örneğin “araba” denildiği zaman arabanın neye benzediğini bilerek, içinde araba resimleri olan tüm görsel dosyaları bulup, karşınıza getiriyor. Geliştirilen bu teknoloji ile internet veya bilgisayar ortamında sadece yazı değil resim araması yapmak mümkün hale gelecek. Hali hazırda sadece yazı (sözcük, cümle) temelli bir arama yapılabiliyor, mevcut resim aramalarında dosya isminde o cismin adı geçiyorsa bulunabiliyor yani yine yazı temelli bir arama söz konusu.

Teknoloji, resmi parçalara ayırarak tanımlama temeline dayanıyor. Resmi oluşturan her bir parçaya “patch” (yama) adı veriliyor. Yazılım, her bir obje için belli sayıda “patch”in yan yana olma koşulunu arıyor. Örneğin, resimin bir araba görüntüsü olduğunu tanımlayabilmek için resim üzerinde lastik “patch”ini, cam “patch’”ini, kapı “patch”ini ve far “patch”ini birarada arıyor, sadece lastik “patch”ini gördüğü zaman buna araba demiyor bunu lastik olarak tanımlıyor. Bu yazılımın içine her bir obje için en az kaç “patch”i bulduktan sonra tanımlama yapabileceği kodlanmış durumda.

Son dönemlerde özellikle dijital kamera, cep telefonu ve diğer görüntüleme teknolojileri ile artan dijital fotoğraf çekme alışkanlığı, resim arama, tanımlama ve sınıflandırma ihtiyacını doğurdu. Geliştirilen resim tanıma teknolojisi ile yazıdan resime giden arama ve tanımlama sürecini, resimden, yazı ve bilgiye çevirecek bir yaklaşım da geliştirilmiş oluyor. Örneğin resim, ünlü bir bina veya anıt resimleri kategorisi altında tanımlanmış ise kullanıcı ünlü bina ve anıt resimlerine bakıp, ilgisini çekenler hakkında detaylı bilgi araması yapabilecek.

Resim tanıma yazılımı, geliştirilebilir ve kendi kendine öğrenebilir özellikler taşıyor. Böylece her geçen gün yazılımın tanıdığı resim ve kategori sayısı artacak. Xerox yetkilileri bu buluşun öncelikli olarak Xerox ürünlerine ek bir özellik olarak entegre edileceğini ve daha sonra ise diğer sektörün ve firmaların kullanımına sunulacağını belirtiyor.

Okuyucu Yorumları