Xperia Tablet Z: ÖN İNCELEME!

Xperia Tablet Z şık tasarımı ve Full HD ekranıyla göz dolduruyor. Peki ya test sonuçları?

Xperia Tablet Z: ÖN İNCELEME!

Sony'nin Barcelona'da yapılan MWC(Mobile World Congress)'de tanıttığı son amiral gemisi tablet, Xperia Tablet Z, test merkezimize konuk oldu. Her ne kadar bir ön-üretim modeli de olsa, tabletin ilk performans ölçümlerini yapma şansı bulduk. Şık tasarımı ve Full HD'den bile yüksek çözünürlüklü ekranıyla göz doldursa da, Xperia Tablet Z'nin test sonuçlarına bakmakta fayda var.

Xperia Tablet Z'nin ön incelemesi yazımızın devamında...

Güçlü donanım

Güçlü donanım
İnce ve hafif ama yine de güçlü

Tıpkı 5 inçlik akıllı telefon kardeşi Xperia Z'de olduğu gibi, Xperia Tablet Z'ye de gücünü 1.5GHz hızında dört çekirdekli Snapdragon S4 işlemcisi veriyor. Grafik işlemcisi olarak ise güçlü Adreno 320'ye yer verilmiş. Tüm sistemin rahat ve akıcı çalışması için tablette 2GB RAM yer alıyor. Ayrıca telefonda olduğu gibi, tablet de aynı şekilde suya ve toza karşı dayanıklı kasaya sahip, WLAN-n ve 3G - LTE desteği de sunuyor. Sony'nin başarılı Exmor R sensörüne sahip arka ve ön kamera sırasıyla 8 ve 2 megapiksel çözünürlük sunuyor.

Dahili depolama olarak 16 ve 32GB seçenekleri ile gelecek olan Xperia Tablet Z'nin hafızası aynı zamanda microSD kart ile de artırılabiliyor. Piyasaya Android 4.1 işletim sistemi ile çıkacak olsa da Sony yakın zamanda Android 4.2 güncellemesini yayınlayacağını duyurdu bile.

İlk ölçümler

İlk ölçümler
500 gram ağılık ile, en hafif 10.1 inç tablet

Test merkezimize konuk olan Sony Xperia Tablet Z'nin ön-üretim modelinin ilk pil ömrü ölçümlerini gerçekleştirdik. Yaptığımız ölçümlerde 4 saat video izlemeye olanak veren pilin tamamen dolması için ise 5 saat gerekiyor. Bu sonuçlar ele alınınca diğer tabletler karşısında Xperia Tablet Z kendisine ancak orta seviyede yer bulabiliyor. Fakat 7 mm. incelikteki kasası ve sadece 500 gramlık ağırlığıyla 10.1 inç tabletler arasında en hafif tablet olma unvanını da elinde bulunduruyor.

Xperia Tablet Z'nin Full HD ekranı hem ilk testlerde hem de sübjektif testte tatmin edici sonuçlar elde etti. HD video ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar Tablet Z'nin ekranında diğer tüm tabletlerinkinden daha keskin görünüyor. Sadece çözünürlük değil, Sony'nin kaliteli LCD'si ve Bravia Engine 2 teknolojisi de görüntülerin çok daha temiz, parlak, keskin ve dolgun renklerde görünmesine katkı sağlıyor. İlk ölçümlerde ekran parlaklığı 350 cd/m2 gibi yüksek bir değer elde etti; bu sayede gün içerisinde kullanımda bile ekran parlak ve net bir şekilde görünebiliyor.

Rahat kullanım

Rahat kullanım
Tablet ve telefon benzer tasarım hatlarına sahip

Elimizdeki Xperia Tablet Z'nin yazılımı henüz final aşamasında olmamasına rağmen Android 4.1 işletim sistemini akıcı bir şekilde çalıştırdı. Sadece internette gezinti yaparken ufak takılmalar yaşadık. Eğer Sony bu hataları giderebilirse, ilk defa Apple'ın iPad'i ile eş seviyede performansa sahip bir Android tablet görebiliriz.

Sony Xperia Tablet Z çok yakında ülkemizde piyasaya, siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı renk seçeneğiyle çıkacak. Modellerin yurtdışı fiyatları ise şu şekilde:

- 32GB LTE 639 euro

- 32GB Wi-Fi 549 euro

- 16GB Wi-Fi 499 euro

CHIP Online notu
Sony, Xperia Tablet Z ile çok havalı bir cihaz sunuyor. İlk dokunuştan itibaren temiz işçiliğin kalitesi hissediliyor. 10.1 inç kaliteli ekranı, çok ince ve hafif kasasıyla sıra dışı bir Android tablet deneyimi sunuyor. Tasarım olarak Sony'nin akıllı cebi Xperia Z'deki çizgisini Tablet Z'ye taşıdığını söyleyebiliriz. İki ürün de birbiriyle çok uyumlu hatlara sahip, zaten Sony'nin pazarlama stratejilerinden biri de bu. Full HD ekranı net, parlak ve keskin. Xperia Tablet Z biraz daha fazlası olsa daha iyi olurdu dedirtiyor, fakat cihazın henüz ön-üretim aşamasında olduğunu ve piyasaya sürülecek ürünlerin çok daha "olgun" olacağını göz ardı etmemek lazım. Sony bize son sürümü gönderdiğinde, daha detaylı testler de yapabileceğiz.

Okuyucu Yorumları