Yapay zeka fiziksel bir oyunda ilk kez insanları yendi

CyberRunner adlı yapay zekalı robotu, tamamen fiziksel beceri gerektiren bir oyunu sadece öğrenmekle kalmadı, bir insanı yenmeyi başararak mükemmel bir performans gösterdi.

Yapay zeka, ilk kez fiziksel bir oyunda insanları yendi

Yapay zekanın satranç ve GO gibi oyunlarda insanları yenebilmesi artık kimseyi şaşırtmıyor. Ne de olsa yapay zeka, özellikle bilgiyi işleme ve analiz etme söz konusu olduğunda belirli görevlerde kendisini geliştiren canlılardan daha iyi performans gösterebileceğini pek çok kez kanıtladı. Ancak fiziksel beceriler söz konusu olduğunda insanlar hep daha üstün çıktı; en azından şimdiye kadar.

ETH Zürih'teki araştırmacılar, popüler labirent oyununun nasıl oynanacağını öğrenme görevi olan bir yapay zeka robotu geliştirdi. Oyunun amacı basit: İki düğme kullanarak, bir bilye topunu başlangıç noktasından bitiş noktasına, tahta üzerindeki deliklere düşmeden yönlendirmeniz gerekiyor. Ancak bu oyunu daha önce oynadıysanız, aslında oldukça zor olduğunu bilirsiniz. Zira oyun; keskin motor becerileri, muhakeme yeteneği ve çok fazla pratik gerektiriyor.

Fakat CyberRunner adlı robot, iki motor (elleri), bir kamera (gözleri) ve bir bilgisayar (beyni) ile donatıldığından oyunu tıpkı bir insan gibi oynayabiliyor; hatta insanları yenebiliyor.

Videoyu izlerken, yapay zekanın bulmacayı tamamlamanın en iyi yolunu nasıl öğrendiğini görmek gerçekten etkileyici. Arkasındaki araştırmacılar, bir noktada duvarların üzerinden atlamanın ve deliklerin etrafından dolaşmanın yollarını bulduğunu, ancak programlamaya geri döndüklerini ve bunu yapmaması için değiştirdiklerini bile belirttiler.

Programlama, robotun oynadıkça oyun hakkında sürekli daha fazla şey öğrenmesini ve mücadeleyi sadece 14,48 saniyede tamamlayabilmesini sağladı. Bu bulgulara ve CyberRunner yapay zekasının bulmacayı tamamlamak üzere nasıl tasarlandığına ilişkin bir makale şu anda araştırmacının web sitesinde mevcut. Ayrıca, yukarıdaki YouTube videosu robotun oyunu oynamayı nasıl öğrendiğini ve ardından bu kadar hızlı bir şekilde nasıl tamamladığını gösteriyor.