Yapay zeka, şimdi de futbol antrenörlerini işsiz bırakmak için geliyor

2026 FIFA Dünya Kupasında yer alacak takımlar, oyun planlarını Google'ın yapay zeka uygulaması DeepMind ile belirleyebilirler. Google, yapay zekayı bir futbol antrenörü olması için eğitiyor.

Yapay zeka, şimdi de futbol antrenörlerini tehdit ediyor

Google DeepMind'daki bir ekip, yeni bir yapay zeka modelinin futbol oyunundaki duran topların sonuçlarını tahmin etmede ve saha içi taktikler üretmede etkinliğini gösterdiğini iddia ediyor.

Futbol dünyadaki en popüler spor oyunu. Katar'da gerçekleşen 2022 Dünya Kupası'nı yaklaşık 1,5 milyar kişinin izlediği tahmin ediliyor. ABD'de gerçekleşecek 2026 kupası içinse bu rakamın katlanma ihtimali yüksek. Deep Mind ekibi de bu kadar popüler bir spor oyunu için uygulama geliştirmekten kendilerini alamamışlar.

Google'ın yapay zeka ekibi, makine öğrenimi modeli ve 7.176 köşe vuruşundan elde edilen verileri kullanarak, topu ilk alan oyuncuyu ve vuruşun doğrudan sonucunu doğru bir şekilde tahmin eden TacticAI adlı bir araç geliştirmeyi başardı.

Buna göre, bu araç aynı zamanda farklı diziliş pozisyonlarında olası sonuçları tahmin edebiliyor ve oyun sonuçlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek taktiksel varyasyonlar geliştirebiliyor.

Zhe Wang ve Deepmind araştırmacılarından oluşan ekibi, verileri toplamak ve modeli beş futbol uzmanıyla değerlendirmek için Avrupa'nın en prestijli turnuvası olan UEFA Şampiyonlar Ligi'ni altı kez kazanan Liverpool FC ile birlikte çalıştı.

Sonuçlar bu kadar etkileyici olunca, ABD'de yapılacak 2026 FIFA Dünya Kupası'na katılacak takımlar şimdiden Google'ın kapısını aşındırmaya başlamış olabilirler. Öte yandan, milyonlarca dolarlık yıllık ücretler alan ünlü teknik direktörleri buradan uyarmış olalım, üç vakte kalmaz işsiz kalabilirsiniz.