Yazılım Alanında Kariyer için ipuçları

Yazılımcılar dikkat! Yazılım sektöründeki firmalar eleman alırken nelere dikkat ediyorlar?

Yazılım Alanında Kariyer

Yapılan araştırmalara göre bilişim sektörünün çeşitli alanlarında binlerce insan görev almaktadır. Fakat yazılım alanında görülen eksiklik herkes tarafından gözlemlenmektedir. Her bilgisayarın ihtiyaç duyduğu yazılımların yanı sıra nerede ise her sektörün ve bireyin ihtiyaç duyduğu çeşitli yazılımlar bulunmaktadır.

Örneğin bilgisayarınızı koruyabilmek için iyi bir antivirüs yazılımına ihtiyaç duyarsınız, mağazalarınızdaki satışları takip edebilmek için mağaza yönetim programına ihtiyaç duyarsınız. Anlaşıldığı gibi yazılım alanına çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır ve dolayısı ile de ihtiyaç oranında yazılımcı açığı bulunmaktadır.

Peki yazılım biliyoruz, iş bulabilmek için neler yapmalı nelere dikkat etmeliyiz? Yazılım sektöründeki firmalar eleman alırken nelere dikkat ediyorlar?

Yazılım kariyeri açısından önemli 5 unsur

Yazılım kariyeri açısından önemli 5 unsur

1. SERTİFİKA; Öncelikle yazılım eğitimi almış olan insanların, bu işi yapabilirliklerini kanıtlayan sertifikalara sahip olmaları gerekmektedir. Birçok yazılım firması yazılımcı ihtiyacını karşılarken sertifikalı yazılımcıyı tercih eder ve derecelerini göz önünde bulundurur.

2. DENEYİM; Yazılım eğitimi almış ve henüz yazılım konusunda deneyim sahibi olmayan yazılımcılar junior olarak nitelendirilmektedir. Tecrübesiz yazılımcı olarak nitelendirilen junior için en önemli amaç iyi bir yazılım firmasında çalışarak tecrübe kazanmak. Firmayı referans olarak gösterebilmek ve kendini tecrübeli yazılımcı olan Senior seviyesine kadar taşıyabilmektir. Junior olarak girmiş olduğunuz firmada kendi kariyeriniz için sizi ileri taşıyabilecek projelerde yer almaya çalışmalı ve junior olarak firmanın aklında kalabilmesiniz.

Junior olarak yetiştirilen yazılımcılardan akılda kalıcılar, işini iyi yapanlar ve beklentilere cevap verebilenler, junior olarak girdikleri firmada senior olarak kalabilirler. Yazılım konusunda projeler geliştirebilmek ve var olan projeleri ileri taşımak çok önemlidir. İçinde bulunduğunuz her proje size deneyim kazandıracağından güçlü ve çok sayıda projede bulunmanın yararı yazılım kariyerinizde çok farklı olacaktır.

Yazılım kariyeri açısından önemli 5 unsur (2)

Yazılım kariyeri açısından önemli 5 unsur (2)

3. YENİLİKLER; Yazılım konusunda ki yeniliklerin takibini yapabilmek yazılım kariyerimiz açısından oldukça önemlidir. Örneğin yeni çıkan bir teknoloji ile yazılım geliştirmek sizi ileri taşır. Birçok yazılımcının daha yeni, yeni kavramaya başladığı bir teknolojiyi siz uzman konumda biliyorsanız, yazılım kariyerinizde bir basamak daha çıkmışsınız demektir.


4. PERFORMANS; "Yazılımcının ilk hedefi yazdığı programın çalışmasını görmektir". Birçok yazılımcı tarafından benimsenmiş bu kalıp tamamen yanlıştır. Yazılımcı yaptığı yazılımın en performanslı şekilde çalışmasını hedeflemeli ve güvenliği üst seviyede tutmalıdır. Belleği, işlemciyi olabildiğince yormaktan kaçınmalı ve en performanslı şekilde kullanabilmelidir. Olası hatalı girdileri kontrol edebilecek mekanizmaları kurmalıdır. Programın hata ile karşılaştığı anda nasıl tepki vermesi gerektiğini ve hatayı onarması mümkünse onarabilmesini sağlamaktır. Hata ile karşılaşıldığında hataları yazılım konusundaki ilgili yerlere otomatik olarak bildirmeli ve gerekli müdahaleler anında yapılmalıdır.

Yazılım kariyeri açısından önemli 5 unsur (3)

Yazılım kariyeri açısından önemli 5 unsur (3)

5. GÜVENLİK; Yapılan yazılımın güvenliğini en ön planda tutmalıyız, bilinen açıkların kapatılmasına özen göstermeliyiz. Bir açık arttırma sitesi yaptığınızı düşünün, birçok insan bu siteye kayıt olacak ve kişisel bilgilerini bu sitede saklayacaklardır. Sitemizin güvenliğini sağlayamadığımız takdirde hackerlar projemizde bulunan kişisel bilgileri ele geçirebilir ve bu yazılım kariyerimiz açısından pek iyi olmayacak bir sonuçtur.

Hackerlar farklı saldırı yöntemi ile projemizden bilgi alamasalar bile projemize zarar vermeye çalışabilirler. Bu nedenle verilerin şifreli olarak saklanması, bilinen açıkların kapatılması ve gerekli önlemlerin alınması gibi güvenlik konularına önem vermemiz gerekmektedir. Yazdığınız projenin güvenliğinin yüksek olması sizin kariyerinizde oldukça önem taşımaktadır.


Hasan Emre Kuşan
Web developer

Okuyucu Yorumları