Victoria bolivia adı verilen yeni nilüfer türü, boyutuyla herkesi şaşırtıyor

Tarihi bir keşif daha: Victoria bolivia adı verilen dev nilüfer türü, boyutuyla herkesi şaşırtmayı başarıyor.

Yeni keşfedilen bir dev nilüfer türü herkesi şaşırttı

Kısa bir süre önce bir nilüfer uzmanının olağanüstü önsezisine dayanarak yapılan araştırmada, İngiltere, Londra'daki Kew Gardens Herbarium'da son 177 yıldır büyüyen agiant nilüferin yeni bir tür olduğu keşfedildi. Bu keşif, bir yüzyıldan fazla bir süredir yeni bir dev nilüfer türünün ilk keşfi olarak önemli bir yere sahip. Ünlü Victoria cinsinde sadece iki bilinen dev nilüfer türü bulunuyordu ve bu yeni tür ile beraber artık üç tür var.

Frontiers in Plant Science'da yayınlanan keşif, bahçıvan Carlos Magdalena ve botanik sanatçısı Lucy Smith tarafından başlatıldı. Magdalena, 2006 yılında bitkinin fotoğraflarını internette gördükten sonra Victoria cinsinin üçüncü bir üyesi olduğuna ikna oldu.

Magdalena, IFLscience'a gönderilen bir açıklamada "Neredeyse yirmi yıldır internet üzerinden vahşi Victoria nilüferlerinin her resmini inceliyorum, 18., 19. ve 20. yüzyılın botanikçilerinin sahip olmadığı bir lüks..." dedi.

Biri Kew'de, diğeri Bolivya Ulusal Herbaryumunda son 34 yıldır büyümekte olan iki örneğin daha önce Victoria amazonica olduğu düşünülüyordu. Ancak, uzun bir araştırmadan sonra ekip, bunun yeni bir bilimsel tür olduğunu doğruladı.

Bu dev nilüferin yeni adı, bulunduğu ülkenin ve projedeki Bolivyalı ortakların onuruna Victoria bolivia olarak belirlendi. Victoria bolivia, Llanos de Moxos'un su ekosistemlerinde bulunuyor ve şu anda dünyadaki en büyük dev nilüfer türü olarak öne çıkıyor. Şu anda Bolivya'daki La Rinconada Bahçeleri’nde bulunan bir örneğin 3,2 metreye ulaşan yapraklarıyla bir rekortmen olduğu söyleniyor.

Victoria cinsindeki türlerin karakterize edilmesi, özellikle yabani dev nilüfer örneklerinin toplanması çok zor olduğu için, uzun yıllardır zor olmuştur. Ayrıca, türlerin isimlendirilmesine yardımcı olmak için orijinal süreçte yer alan bitki örnekleri olan “tip örneklerinin” eksikliği de daha fazla zorluk yaratıyor. Örneğin V. amazonica, 1832'de bu cins içinde isimlendirilen ilk üyeydi, ancak herhangi bir yeni örneği onunla karşılaştırmak için yeterli veri bulunmuyor.

Ekip, bu türün tanımlanmasına ulaşmak için tarihi kayıtlar, coğrafya ve bahçecilik kayıtlarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından canlı örneklerin bir kombinasyonunu kullandı. Ayrıca Victoria ve diğer dev nilüferleri etiketleyen görüntülere bakmak için sosyal medya üzerinde vatandaşların desteğinden de faydalandılar.

Lucy Smith'in çizimleri

Botanik sanatçısı Lucy Smith, seraya yaptığı gece ziyaretleri sırasında çiçeklerin sadece geceleri açık olduğunu görmesinin ardından Magdalen'in nilüfer hakkındaki şüphelerini paylaşmaya başladı. O sırada benzersiz özellikleri fark etti ve bunları çizimleri aracılığıyla tanımlamaya başladı.

Kew'den Natalia Przelomska ve Oscar A. Pérez-Escobar, V.boliviana'nın derinlemesine bir DNA analizini yaptılar ve bunun bilinen iki türden genetik olarak çok farklı olduğunu buldular. Elde ettikleri sonuçlar, V.bolivia'nın V.cruziana ile en yakından ilişkili olduğunu ve yaklaşık bir milyon yıl önce ayrıldıklarını gösteriyor.