Yeni COVID varyantı Eris, "salgın geri mi dönüyor" sorusunu sordurtmaya başladı

Yeni bir COVID varyantı olan Eris, vakalarda ve hastaneye başvurularda ülke çapında görülen artışla beraber Birleşik Krallık'ta ortaya çıktı.

COVID-19 geri mi dönüyor: Yeni varyant Eris korkutuyor

Yeni bir COVID varyantı olan Eris, vakalarda ve hastaneye başvurularda ülke çapında görülen artışla beraber Birleşik Krallık'ta gündem olmayı başardı. Bu varyant, aynı zamanda tüm dünyada "COVID-19 geri mi dönüyor?" sorusunun sorulmasına neden oluyor.

İlk kez geçen ay bir varyant olarak sınıflandırılan Eris ya da EG.5.1, Omicron'un bir alt varyantı ve o zamandan beri Dünya Sağlık Örgütü'nün izlenmekte olan varyantlar listesine eklendi. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) verilerine göre, 20 Temmuz itibariyle, haftalık yüzde 20,51 artış oranıyla Birleşik Krallık'taki tüm vakaların yüzde 14,55'ini oluşturuyor.

ABD'de ise Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, Eris 23 Temmuz ile 5 Ağustos arasındaki tüm COVID-19 vakalarının yüzde 17,3'ünden sorumlu ve şu anda en yaygın varyant.

Bununla birlikte, yeni varyantların ortaya çıkması olağandışı değil. Şu anda bu türün kendisinden önce gelenlerden daha tehlikeli olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok.

Yine de bu durum, Birleşik Krallık'ta vakaların arttığı Temmuz ayının son haftasında hastaneye başvuruların 100.000'de 1,97'ye yükseldiği bir sırada ortaya çıktı.