Yeni internet "hayırlı" olsun!

Cumhurbaşkanı Gül, internetin ölüm fermanı olarak değerlendirilen internet yasasını onayladı!

Yeni internet "hayırlı" olsun

Yeni internet yasamız "hayırlı" olsun... Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir süredir üzerinde çok tartışılan ve internetteki özgürlükleri öldüreceği konusunda çok fazla tepki alan internet yasasını onayladı.

Abdullah Gül'ün Twitter hesabından da duyurduğu bu gelişme, zaten ağır aksak yoluna devam eden internetimiz için yeni bir dönem anlamına geliyor. Gül, karşısında gelen yasada 2 konunun değiştirilmesini istediğini, bunların da, yasal düzenlemelerle değiştirileceğini söylüyor. Ancak bu 2 konunun neler olduğu henüz belli değil.

6 Şubat tarihinde Meclis'ten geçen ve Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulan yeni yasada, TİB, yani Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, internetin tek hakimi durumuna geliyor. Kurum, bundan böyle, yasada belirtilen şartlara göre, internet sitelerini mahkeme kararı olmaksızın kapatabilecek. Servis sağlayıcılar da, bu kapatma kararını hemen uygulamakla yükümlü oluyor.

Web sitelerine alan sağlayan alan sağlayıcılar ise, sitelerin içeriğini ve site aktivitelerini 1 - 2 yıl boyunca arşivlemekle yükümlü hale geliyor.

Yeni yasa ile birlikte "özgür internet" kavramının öldüğünü, internette yatığımız her şeyin kayıt altına alınacağını savunanların sayısı hiç de az değil. Hükümet kanadı ise, tüm bu uygulamaların, "kullanıcıları internetteki sakıncalı içerikten korumak" şeklinde özetliyor.

CHIP Online yorumu:

Cumhurbaşkanı Gül'ün bahsettiği ve yasal düzenlemelerle düzeltileceğini söylediği 2 konunun neler olduğunu bilmiyoruz. Ama yeni yasayı nasıl yorumlarsak yorumlayalım, "özgür internet" kavramıyla pek de uyuşmadığı bizce açık seçik ortada. Tek bir kurumun, mahkeme kararına bile ihtiyaç duymadan siteleri kapatabilme yetkisine sahip olması size nasıl görünüyor bilemiyoruz ama bize göre doğru bir adım değil...

Okuyucu Yorumları