Yeni PC mi almalı, varolanı mı yükseltmeli?

Yavaşlıktan bıktınız, para harcamaya hazırsınız. Peki yeni PC mi almalı, upgrade mi yapmalı?

Yeni PC mi, upgrade mi?

Yeni bir bilgisayar mı satın almalısınız, yoksa mevcut bilgisayarınızı mı yükseltmelisiniz? Bilgisayarınız hızlı çalışıyorsa ve sadece bazı alanlarda yavaş kalıyorsa, karar vermeniz zor olabilir. Bazı durumlarda en baştan, yeni bir bilgisayar toplamanız daha yerinde olabilir; böylece farklı sorunlardan kurtulabilirsiniz. İşte karar vermeden önce düşünüp taşınmanız gerekenler.

Yükseltmeye ihtiyacınız var mı?

Bilgisayarınızın belirli bir bileşeniyle ilgili bir sorununuz mu var, yoksa yavaşlıktan mı şikayetçisiniz? Sorun ikincisiyse, genel bir yavaşlıktan mı, yoksa sadece belirli bir programın yavaşlığından mı şikayetçisiniz? Sorununuz "genel yavaşlık" ise bazı durumlarda yükseltmenize gerek bile olmayabilir. Yavaş PC'nizi hızlandıracak ipuçlarını daha önce burada (ve burada) sizlerle paylaşmıştık. Ancak ipuçları işinize yaramıyorsa, hangi donanımı/donanımları yükselteceğinize odaklanmakta fayda var.

Yükseltmekle yeni PC almak arasındaki gerçek fark

Yükseltmekle yeni PC almak arasındaki gerçek fark

Yükseltmekle yeni PC almak arasındaki gerçek fark

Kendi bilgisayarınızı kendiniz topluyorsanız, tamamen yeni bir bilgisayar almadan muhtemelen sadece istediğiniz bileşenleri yükseltebilirsiniz. Yeni bir işlemci ve anakart alsanız bile, gün kaynağınızı, sabit disklerinizi, ekran kartınızı ve yükseltmeyi planlamadığınız diğer bileşenleri kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yeni PC'nizi en baştan kurmak istemenizin nedeni, eski PC'nizi başka bir iş için kullanacak olmanız veya içinde tekrar kullanacak kadar iyi hiçbir bileşenin bulunmaması olabilir.

Hangi parçaları yükselteceğinizi düşünün

Donanımınızın yükseltilmesi şartsa, önce tam olarak neyi yükseltmeniz gerektiğini bulmalısınız. Amacınız PC'nizin genel hızını artırmaksa, SSD iyi bir seçenek olabilir. Daha iyi bir oyun performansı arıyorsanız, muhtemelen grafik kartınızı yükseltmeniz gerekecektir.

Ancak işiniz her zaman bu kadar basit olmayabilir. Herhangi bir PC bileşenini yükseltmeden önce şu soruları cevaplamanızda fayda var:

- Sözkonusu bileşen, diğer bileşenlere bağımlı mı? Yeni bir işlemci için yeni bir anakarta da ihtiyaç olabilir. Veya yeni ekran kartınız, daha yüksek güce ihtiyaç duyuyor olabilir.

- Yeni bileşen darboğaza yol açabilir mi? Çok eski bir bilgisayarla yeni bir bileşeni bir araya getirdiğinizde, yeni bileşenin tüm potansiyelini kullanamayabilirsiniz.

- Donanımınız ne kadar eski? Bilgisayarınız çok eskiyse, artık pek desteklenmeyen eski donanımlara çok fazla para yatırmamaya dikkat edin. Yeni teknolojileri daha ucuza satın almanız mümkün olabilir.

Okuyucu Yorumları