Yeni raporlar yayınlandı: En iyi ve en kötü antivirüsler hangileri?

En iyi ve en kötü antivirüsleri listeleyen yeni raporlar yayınlandı: Microsoft Defender, en kötü seçenek olmasa da sistemleri yavaşlatmaya devam ediyor.

Yeni raporlar yayınlandı: En iyi ve en kötü antivirüsler hangileri?

Geçtiğimiz hafta, yeni Windows 11 23H2 yüklemesini yapan bazı kullanıcılar, sistemlerinin yavaşladığını fark etti ve Defender’ı sıfırlamak bu kişilerden bazılarının yaşadığı sorunu çözmeye yeterli oldu. Bu sorun bir hata kategorisine girse ve Defender’ın yaygın bir özelliği olmasa da, geçmiş kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulaması değerlendirmeleri, Microsoft Defender’ın bazen sistemi yavaşlattığını, ancak bu konuda pek de yalnız olmadığını gösteriyor.

Hem AV-TEST hem de AV-Comparatives, kısa bir süre önce en yeni değerlendirme raporlarını yayınladılar ve test edilen çeşitli anti-virüs ürünlerinin sistem/performans etkisi açısından nasıl bir konumda olduğunu görmemizi sağladılar.

İlk olarak AV-Comparatives’in Ekim 2023 Performans Testinin sonuçlarına baktığımızda, Microsoft Defender çoğu kategoride iyi olsa da arşivleme/arşivden çıkarma (sıkıştırma/açma) konusunda pek başarılı olamadığı görülüyor. Defender, Uygulama Yükleme kategorisinde de en iyilerin arasında değildi.

Bu test Windows 10 64-bit üzerinde gerçekleştirilmiş olsa da, Windows 11 üzerinde yapılan diğer testler de arada büyük bir fark olmadığını gösteriyor.

Paylaşılan tabloya göre, popüler hizmetler arasında en kötü performansı gösteren McAfee gibi görünüyordu ve en iyilerin arasında ise Kaspersky, ESET ve Avira bulunuyordu.

Ayrıca, AV-Comparatives PCMark kıyaslama paketini de kullandı ve puanları kendi AV-C puanıyla birleştirerek bileşik bir Etki Puanı oluşturdu. Bu ölçümde Microsoft Defender, toplam Etki Puanı 18,6 ile en kötülerden biriydi. Yalnızca Total Defense 27,0 puan ile daha kötü bir konumda yer alıyordu. En iyi performansı gösteren ise yalnızca 1,4’lük Etki puanıyla ESET oldu.

AV-TEST’in sayıları ise Windows 11’de çalıştırılan örneklerden toplandı. 6,0 üzerinden 5,5 puan alan Defender’ın performansı, AV-Comparatives’de olduğu gibi burada da en iyilerin arasında yer almıyordu.

Paylaşılan listedeki puanların dağılımına baktığımızda, Defender’ın sık kullanılan uygulamalar kurulumu kategorisinde kötü bir performans sergilediği görülüyor. Hatta bu testlerde, daha önceki testlere göre biraz daha kötü performans (%29 yerine %34) gösterdi. Bu sonuçlar, AV-Comparatives’in bulgularıyla da örtüşüyor. Defender’ın gerilediği bir diğer kategori ise “'popüler web sitelerini açma” kategorisiydi.