Yılın kelimesi: Goblin Modu nedir? Goblin Modunda mısınız?

Dünyanın en büyük İngilizce sözlüğünün yayıncısı Oxford University Press, yılın kelimesini oylamaya sundu. Goblin modu, oyların yüzde 93'ünü aldı ve yılın kelimesi seçildi. Peki, Goblin modu nedir? Ne anlama geliyor? Birlikte bakalım...

Yılın kelimesi: Nedir bu Goblin Modu?

Sosyal medya, sabah 5'te uyanıp yeşil bir smoothie içmekten günlük tutmaya, egzersiz yapmaya ve haftalık yemek hazırlığınızı planlamaya kadar kişisel gelişimin idealize edilmiş versiyonlarını canlandırabilir. Bir de tam tersi durumlar var... Örneğin bu yazıyı okurken hala yatakta mısınız? Etrafta yere dağılmış kıyafet yığınları ya da paket yemek kutuları var mı? Çarşaflarınızda cips kırıntıları mı var? Öyleyse yılın kelimesi, 'Goblin Modu'nda olabilirsiniz. Dünyanın en büyük İngilizce sözlüğünün yayıncısı Oxford University Press, yılın kelimesi için üç terimi internetten oylamaya sundu. Metaverse, #IStandWith (Yanındayım) ve Goblin mode (Goblin modu) sözcükleri için dünya çapında 340 binden fazla kişi oylamaya katıldı. Goblin modu, oyların yüzde 93'ünü aldı.

GOBLİN MODU NEDİR?

Peki, Goblin Modu nedir? Goblin Modu kişinin toplumsal kalıpları reddedip istediği gibi davranması anlamına geliyor. Ayrıca tembel, pasaklı veya açgözlü bir davranış biçimi olarak da tanımlanıyor. “Goblin modu”, sosyal normları veya beklentileri reddetmenin dışında estetik kaygısı olmaması anlamı da taşıyor. Terim, "goblin modundayım" veya "goblin moduna geçiyorum" gibi ifadelerle kullanılıyor.

TikTok'taki #goblinmode etiketi, “egzersiz yapmak için erken kalkan, ayrıntılı cilt bakımı rutinleri uygulayan ve organik smoothie'ler içen” kişilerin başlattığı trendin reddi olarak kullanılıyor.

Oxford University Press’den yapılan açıklamada, "Goblin modu, sosyal medyada sergilenip giderek ulaşılamaz hale gelen estetik standartlara ve sürdürülemez yaşam tarzlarına isyan eden bireylerin ruh halini yansıtıyor" denildi.

'GOBLİN MODU BUNALMIŞ HİSSEDEN HERKESTE YANKILANIYOR'

Oxford Languages ​​başkanı Casper Grathwohl "Yaşadığımız yıl göz önüne alındığında, 'Goblin modu' bu noktada biraz bunalmış hisseden hepimizde yankılanıyor. Her zaman Instagram ve TikTok yayınlarımızda sunmaya teşvik edildiğimiz idealize edilmiş, küratörlüğünü yaptığımız benlikler olmadığımızı kabul etmek rahatlatıcı” dedi.

TERİM İLK OLARAK 2009'DA KULLANILDI

Goblin Modu terimi ilk olarak 2009 yılında kullanıldı ancak bu yılın başlarında sosyal medyada viral hale geldi. Google Trends'e göre popülaritesi Şubat ayı başlarında artmaya başladı. Kanye West ve Julia Fox'un "goblin moduna geçtikten" sonra ayrıldığını iddia eden fake bir manşetle zirveye çıktı.

Birçok ülkede Covid kısıtlamaları hafifledikçe ve insanlar evlerinden daha düzenli bir şekilde dışarı çıkmaya başladıkça terimin popülaritesi arttı.

Grathwohl, “Görünüşe göre, 'normal yaşama' dönme fikrini reddeden veya sosyal medyada sergilenen giderek ulaşılamaz hale gelen estetik standartlara ve sürdürülemez yaşam tarzlarına isyan eden bireylerin hakim ruh halini yansıtıyor" yorumunu yapıyor.

Yakın zamanda goblin moduyla ilgili tweet'i viral olan, kendini "gerçek hayattaki goblin" olarak tanımlayan Dave McNamee "Goblin modu kalıcı bir kimlik değil, bir ruh halidir" diyor.

Ona göre goblin modu ayrıca estetik eksikliği ile de ilgili. Çünkü bir goblin neye benzediğini neden umursasın ki? Bir goblin neden sunumu önemsesin ki?

GEÇEN YILIN KELİMESİ VAX'DI

“Goblin modu”nun seçimi pandemi ve sosyal medyanın getirdiği büyük davranış ve politika değişikliklerinin ardından sıkıntılı ve huzursuz bir dünyanın yansıması olarak değerlendiriliyor.

Oxford Languages, geçen yılın en çok kullanılan kelimesi olarak “vaccine” (aşı) kelimesinin kısaltılmış bir çeşidi olan “vax”ı seçmişti.