Yıllar sonra bir ilk: Bilgisayar pazarı nefes almaya başladı

Yıllar sonra bir ilkin yaşandığı bilgisayar pazarında en çok hangi markaların satıldığı ortaya çıktı. İşte 2024 ilk çeyreğinde satılan bilgisayarlar ve en çok satan markalar...

Yıllar sonra bir ilk: Bilgisayar pazarı nefes almaya başladı

Analiz şirketi IDC, dünya çapındaki geleneksel bilgisayar pazarının 2024’ün ilk çeyreğinde 59,8 milyon sevkiyatla en sonunda büyümeye geri döndüğünü bildirdi. Yıllardan beri kaydedilen ilk büyümede, yıllık bazda %1,5 büyüme yaşandı.

Pazar, 2023’ün ilk çeyreğinde yıllık bazda %28,7 düşüş göstererek PC tarihinin en kötü dönemlerinden birini geçirmişti. IDC, bu yıl büyümeye geri dönmenin yanı sıra satış hacimlerinin de en sonunda küresel salgın öncesi seviyelere geri döndüğünü söylüyor. Karşılaştırma için belirtmek gerekirse, 2019’un ilk çeyreğinde 60,5 milyon adet PC sevk edilmişti.

Kısacası Dünyanın çoğu yerinde enflasyonun etkisini yitirmeye başlaması, PC sevkiyatlarının toparlanmaya başlamasını sağlamış gibi görünüyor.

Haber hakkında yorum yapan IDC’den Jitesh Ubrani, “Çin’in yaşadığı zorluklara rağmen, daha yeni AI bilgisayarların bu yılın sonlarında raflara çıkması ve ticari alıcıların salgın sırasında satın alınan bilgisayarları yenilemeye başlamasıyla toparlanmanın 2024’te de devam etmesi bekleniyor” dedi.

En çok bilgisayarı hangi marka sattı?

Ayrıca IDC hangi OEM’lerin en iyi performansı gösterdiğine dair verileri de topladı. Bu verilere göre ilk sırada yüzde 23 pazar payıyla Lenovo yer alırken, ardından yüzde 20,1 pazar payıyla HP geliyor. Dell %15,5 pazar payıyla üçüncü sırada bulunurken, %8,1 pazar payına sahip olan Apple dördüncü ve son olarak %6,1 pazar payıyla Asus beşinci sırada yer alıyor.