Yolun sonu: Microsoft’un 8 yıllık Cortana hayali de yapay zekaya yenildi

Microsoft’un 2015 yılında Windows için tanıttığı dijital asistanı Cortana da yapay zekaya kafa tutamadı. Yapılan açıklama, Cortana için yolun sonunun geldiğini gösteriyor.

8 yıllık Cortana hayali de yapay zekaya yenildi

Microsoft, Windows'ta Cortana desteğini sonlandırıyor. XDA Developers ve Windows Central tarafından tespit edilen bir destek sayfasında şirket, bu yılın sonlarından itibaren "Windows'ta Cortana'yı artık bağımsız bir uygulama olarak desteklemeyeceğini" duyurdu.

Cortana'nın Windows'ta kullanımdan kaldırılması pek de sürpriz sayılmaz. Microsoft, Mayıs ayındaki Build konferansında görev çubuğunuzda yer alacak ve Cortana'nın geniş çapta piyasaya sürüldüğünde yaptığı her şeyi ve daha fazlasını yapmanıza yardımcı olmak için yapay zeka kullanacak olan yeni Windows Copilot aracını duyurmuştu. Bu yüzden daha basit bir dijital asistan olan Cortana’ya Windows’ta var olmak için pek bir neden kalmadı.

Microsoft, her ne kadar Türkiye’deki kullanıcılara hiç ulaşamasa da, Cortana'yı ilk kez 2015'te Windows 10'a getirerek hatırlatıcılar ayarlamanıza, uygulamaları açmanıza ve sesli komutları kullanarak soru sormanıza olanak sağladı. Ancak yıllar içinde şirket, Cortana'yı aşamalı olarak Windows deneyiminden çıkardı. Dijital asistan, Windows 11'in piyasaya sürülmesiyle birlikte kullanıcının görev çubuğundaki belirgin konumunu kaybetti ve artık ilk açılış deneyiminde görünmüyordu.

Microsoft ayrıca 2020'de iOS ve Android'de Cortana uygulamasını kapattı ve Surface kulaklıklarında ve diğer cihazlarında Cortana desteğini sonlandırdı.

Microsoft'un Cortana'yı Windows'tan tam olarak ne zaman kaldıracağı belli değil. Ancak, şirketin Bing sohbet robotu ve Microsoft 365 Copilot'u da içeren büyüyen yapay zeka araçları paketinin birinci önceliği aldığı açık. Cortana, Windows'ta kullanımdan kaldırılsa da Microsoft, Outlook mobile, Microsoft Teams mobile ve Teams odalarında kullanılmaya devam edeceğini söylüyor. Ama bunun da çok uzun süreceğini düşünmüyoruz.