YouTube'un reklam engelleyicilerle savaşı daha da sertleşiyor

Geçen yılın sonlarında YouTube nihayet reklam engelleyicileri engellemeye başladı. Şimdi de Google'ın video hizmeti, reklam engelleyici politikasını daha da sıkılaştıracak gibi görünüyor.

YouTube'un reklam engelleyicilerle savaşı daha da sertleşiyor

Google ve YouTube için reklam engelleyici uygulamalarla savaşmak çok hayati bir önem taşıyor. Neredeyse tüm gelirlerini reklamdan kazanan YouTube, bu reklamları engelleyen kullanıcılara hiç acımıyor. Eğer kullanıcı bir içerik üreticiyse, bütün içerikleri bir anda uzayın karanlık boşluğuna akıp yok oluyor.

YouTube şimdi, destek sitesinde üçüncü taraf uygulamalarla ilgili bir güncelleme yayınladı. Üçüncü taraf uygulamaları kullanan izleyiciler, video izlemeye çalıştıklarında ara belleğe alma sorunu yaşayabilir veya şu hata mesajını görebilir: "Aşağıdaki içerik bu uygulamada mevcut değil."

Eğer bir uygulama YouTube'daki reklamları engelleyebiliyorsa, bu da YouTube için bir sorun anlamına geliyor.

Çok daha geniş kapsamlı "yasaklı" uygulama listesi geliyor

Şimdiye kadar, şirket bu uygulamaların çalışmasını durdurmak için fazla bir şey yapmıyordu, ancak bu değişmek üzere. Google yeni politikasıyla reklamları bir şekilde engelleyen veya kullanıcıya ulaşmasını yavaşlatan çok sayıda ve farklı amaçlı uygulamayı da yasaklılar listesine alacak gibi görünüyor. Eğer böyle bir uygulama kullanıyorsanız ve YouTube izlerken bir uyarı alırsanız, dikkate almanızı öneririz.

Şirketin açıkladığı gibi, reklamların engellenmesi içerik oluşturucuların izlenme için ödüllendirilmesini engelliyor. YouTube ne kadar az reklam yayınlarsa, içerik oluşturuculara o kadar az ödeme yapabiliyor. Bu da içerik üreticilerin YouTube'dan uzaklaşıp rakip servislere kaçmasına sebep oluyor.

Reklam engelleyen YouTube uygulamalarının sayısı pek de fazla değil. YouTube Vanced en dikkate değer üçüncü taraf uygulamasıydı, ancak geliştiriciler Google'dan bir ihtarname aldıktan sonra 2022'de uygulamayı kapattı. O zamandan beri ReVanced onun yerini aldı, ancak YouTube bu uygulamanın da peşinde. Kullanıcılar da hesaplarının kapanması riskini yaşıyor.

YouTube'un yeni kural güncellemesi, şirketin bu konuda daha saldırgan bir politika izleyeceğin ispatlıyor. Dolayısıyla eğer reklam engelleyici kullanıyorsanız, tetikte olmak isteyebilirsiniz çünkü Google reklam izlemeden içerik çalan kullanıcılara karşı demir yumruğunu indirmek üzere gibi görünüyor.