Kalem 3D yazıcı 3D Pen'i inceliyoruz.

3D teknolojisini kalem boyuna getiren 3D Pen'i inceliyoruz.

CHIP Online Notu 63
  • Kolay kullanım
  • Eğlenceli
  • 3 renkte hammadde
  • Çok kullanışlı değil
  • Kalın plastik tasarım
  • Güç kablosuna bağlı çalışıyor

Son zamanlarda 3D yazıcı incelemelerimizi sıklaştırdık. Tüketiciler kadar bizim de fazlasıyla ilgi duyduğumuz bir teknoloji olan 3D yazıcılar, henüz gelişim aşamasında. Ancak bu gelişimi yakından takip etmek de elbette heyecan verici. Daha önce incelediğimiz Ultimaker 2 3D Printer ve 3D Systems Cube 2'den sonra bu defa kullanımı daha sezgisel olan başka bir platformu mercek altına aldık. Bu defa bir kalemi test merkezimizde ağırlıyoruz. 3D Dörtgen firmasından 3D Pen bizlerle...

Alışılagelmiş masaüstü 3D yazıcıların yanında 3D kalemlerde de pek çok seçenek bulunuyor aslında. Özellikle çizim sanatçıları tarafından kullanılabilecek yapıda olan bu cihazlar, oldukça sezgisel ve kolay bir kullanıma sahip. Yine masaüstü platformlarda gördüğümüz gibi hammaddeyi bir noktadan alıp işleyerek "nozzle" adı verilen uçtan dışarıya çıkartan sistem, bu defa farklı olarak tüm bu süreci avucunuzun içinde yerine getiriyor. Tek yapmanız gereken ne çizeceğinize karar vermek ve 3D Pen'i alıp çizmeye başlamak. Hepsi bu.

Üç boyut avucunuzun içinde

PLA ve ABS hammaddelerini kullanan 3D Pen, yapı itibariyle aslında biraz lehim işlerinde kullanılan kalem havyayı anımsatmıyor değil. Bir ucundan yerleştirdiğiniz malzemeyi kalem ucundan işlenmiş bir şekilde çıkartan 3D Pen, üzerinde birtakım tuşlar bulunduruyor. Bunlardan başparmağınızın altına gelen ok tuşları, malzemenin yönünü tayin ediyor. Yazdırma işlemini aşağı yönü işaret eden ok tuşuna basarak gerçekleştiriyorsunuz.

İşaret parmağının altına gelen nokta ise yazdırma işleminin hızını belirliyor. Bunu yukarıya kaldırırsanız yazdırma işlemi daha hızlı, aşağı kaydırırsanız ise daha yavaş gerçekleşiyor. Yatay düzlemde yazdırma işlemi yaparken modu hızlıya alabilirsiniz, ancak havada çizim yapacaksanız daha yavaş yazdırmanız gerekiyor ki malzeme yazdırılırken soğusun. Aksi halde havada kurduğunuz köprüler yıkılabiliyor.

Bu arada meraklı gözler hemen kalemin arkasındaki vida altında gizlenen hazneyi göreceklerdir. Hayır, burası olası bir pil yuvası değil. 3D Pen, çalışırken pil ile değil direkt elektrikle çalışıyor. Evet, çalışırken bir yandan kabloyla prize bağlı kalmak hoş değil, ancak türevlerinde de bu durum pek farklı değil. Bazı modellerde bilgisayara bağlanan USB kablo üzerinden çalışma imkanı da sunulmuş, ancak 3D Pen bu şekilde çalışmıyor.

İlginç çizimler...

3D Pen'de kullanılan hammadde çapı 1.75 mm. Kutu içeriğinde üç farklı renkte hammadde bulmak mümkün. Bu hammaddeleri içinde işleyerek 0.4 mm'lik ucundan dışarıya çıkartan 3D Pen, pratikte ise bir sanatçının elinde iyi işler çıkartabilir. Bu cihazla yatay düzlemde ilginç çizimler yapabilirsiniz. Fakat havaya doğru çizimler yaptığınızda bir miktar hayal kırıklığı yaşamak mümkün. Yatay düzlemde de çizim yaparken sıfırdan çizim üretmek yerine daha önce hazırladığınız bir taslak üzerinden ilerlemek başarılı sonuca ulaşmak için iyi bir adım olacaktır diye düşünüyoruz. Yani demek istediğimiz projenizi içini 3D Pen ile doldurabileceğiniz şablon parçalarına ayırmak ve daha sonra bunları birleştirmek iyi bir çıkış noktası oluşturabilir. Aksi halde yaptığınız çizimler minik ev duvarları veya türevlerinden pek farklı olmuyor.

3D Pen, tasarımcılar veya çizim sanatçıları tarafından ihtiyaç duyulabilecek bir cihazken, diğer kullanıcılar tarafından da eğlence için tercih edilebilir. Fakat piyasada daha ince ve daha etkili modellerin olduğunu da söylememiz gerekli. 3D Pen, 3D yazıcılar için iyi bir adım ancak son kararımız daha kullanışlı olarak gelişmesi gerektiği.

Özetle

3D Pen, tasarımcılar veya çizim sanatçıları tarafından ihtiyaç duyulabilecek bir cihazken, diğer kullanıcılar tarafından da eğlence için tercih edilebilir. Fakat piyasada daha ince ve daha etkili modellerin olduğunu da söylememiz gerekli. 3D Pen, 3D yazıcılar için iyi bir adım ancak son kararımız daha kullanışlı olarak gelişmesi gerektiği.

3D Pen'in fiyatı 225 TL civarında.

Kimler Almalı

Özellikle tasarımcılar veya çizim sanatçıları tarafından tercih edilebilecek olan 3D Pen, diğer kullanıcılar tarafından da eğlence amaçlı satın alınabilir.

Alternatifleri

Eğer bu tip kalem biçiminde 3D yazıcılara ilgi duyuyorsanız 3D Pen'e alternatif olarak 3Doodler veya Lix modellerini de önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli 3DörtPen 3D Pen
Ürün Markası 3DörtPen
CHIP Online Notu
63
Teknoloji FDM
Basım Alanı Limitsiz
Katman Kalınlığı Değişken
Hammadde ABS/PLA
Kafa Sayısı 1
Hammadde Çapı 1.75 mm
Nozzle Çapı 0.4 mm
İskelet Plastik
Okuyucu Yorumları