ADATA SD600Q İnceleme

Mobil, dayanıklı ve fiyat/performans SSD'si isteyenler için ADATA SD600Q SSD'yi inceledik.

CHIP Online Notu 92
  • Silikon yapı ile ekstra dayanıklı
  • Kompakt & hafif
  • Fiyat/performans
  • Çok güzel tasarım
  • Suya karşı dayanıklı değil

SSD depolama diskleri yalnızca dahili olarak değil, elbette harici olarak da bulunabiliyor. Bunlar arasında daha önce çok sayıda SSD modeli incelemiştik, ancak incelediklerimiz arasında sanırız tasarımıyla önemli ölçüde farklılaşan ilk model, bugün yakından bakacağımız ADATA'nın SD600Q modeli olsa gerek.

Tasarımıyla oldukça minik olduğu gibi, çok da şirin görünen bir SSD olan ADATA SD600Q, kompakt boyutları sayesinde rahatlıkla cebinizde bile taşıyabileceğiniz bir harici SSD oluyor. Farklı renk seçenekleriyle bulunabilecek olan disk, elimizde mavi rengiyle yer alırken, bu diski piyasada ayrıca siyah ve kırmızı renkleriyle de görebiliyorsunuz.

ADATA SD600Q'nün dış kaplaması silikon malzemeden oluşuyor. Silikon malzemenin kullanılmış olması, diske ekstra koruma kazandırmış. Böylece 1.22 metreden düşmelere ve darbelere karşı direnç gösterebilen disk, Military MIL-STD-810G 516.6 standardı çerçevesinde üretildiği için muhtemelen daha sert darbelerden de sağlam çıkacaktır. Zira SSD diskler mekanik disklere göre daha dirençli yapıdayken, bu diskin üzerine bir de silikon malzemenin kaplanmış olması, onu ekstra korumalı hale getirmiş. Bu arada önemli bir not: Diskin suya karşı bahsedilen bir koruması bulunmuyor.

Kullanılan silikon malzeme öte yandan metalik disklere göre önemli ölçüde hafif olmasını da sağlamış. Zira ADATA SD600Q, yalnızca 60 gram ağırlığında.

Elimizde 480 GB'lık modeliyle bulunan ADATA SD600Q, ayrıca 240 GB ve 960 GB kapasite seçenekleriyle de bulunabiliyor. Elimizdeki fiyat/kapasite oranıyla en dengeli model. Bu diski şu an 480 GB'lık modeliyle 500 TL civarında fiyatla bulabiliyorsunuz. Bu anlamda fiyatıyla da rakipleri karşısında iyi bir yerde durduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Peki, diskin performansı nasıl?

ADATA SD600Q, 3D NAND bellek teknolojisini ve USB 3.2 Gen1 arayüzünü kullanıyor. ADATA'nın iddiasına göre 440 MB/s sıralı okuma, 430 MB/s sıralı yazma performansı gösteren disk, bizim yaptığımız testlerde ise pek çok farklı sonuç üretti.

Intel Core i9-9900K işlemcili ve 16 GB RAM kapasiteli test sistemimize harici olarak bağladığımız disk, CrystalDiskMark testinden sıralı okuma noktasında 457 MB/s sıralı okuma performansı, 445 MB/s sıralı yazma performansı aldı. Elbette diske yalnızca CrystalDiskMark testi uygulamadık.

ATTO Disk Benchmark sonuçlarında çizgiye daha yaklaşan ADATA SD600Q, bu kez bu senaryoda 435 MB/s okuma, 421 MB/s yazma sonuçları sağladı.

Bir diğer testimiz olan AS SSD'de ise, 436 MB/s sıralı okuma, 414 MB/s sıralı yazma performansı gösteren disk, muhtemelen sizin sisteminizde de farklı sonuçlar alacak.

Özetle

ADATA SD600Q, yalnızca sahip olduğu tasarımıyla en şirin bulduğumuz SSD değil, aynı zamanda sahip olduğu kapasite, performans ve fiyat üçlüsünü iyi bir denge ile sunan bir model de oluyor. Bu anlamda diski gayet beğendiğimizi söyleyebiliriz. Benzer kapasiteye sahip modellere göre fiyat avantajı sağlamasıyla, eğer bu tipte bir diske ihtiyacınız varsa, rahatlıkla önerebiliriz.

ADATA SD600Q'nun 480 GB'lık modelini şu an 500 TL civarında bir fiyatla bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Harici bir SSD arıyor ve fiyat/kapasite oranıyla iyi bir dengede olan model satın almak istiyorsanız, şu an ADATA SD600Q 480 GB size oldukça cazip gelecek.

Alternatifleri

ADATA SD600Q'nun elimizde 480 GB'lık modeline alternatif olarak farklı kapasite seçenekleri getiren 240 GB ve 960 GB'lık modelleri de değerlendirebilirsiniz. Fiyat bakımından ise -kampanyalı bulmanız dışında- şu an daha cazip model yok gibi.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ADATA SD600Q
Ürün Markası ADATA
CHIP Online Notu
92
Kapasite 480 GB
Arayüz USB 3.2 Gen1
NAND Flash 3D NAND
Okuma Hızı 440 MB/s
Yazma Hızı 430 MB/s
Boyutlar 80 x 80 x 15 mm
Ağırlık 60 gr.
Okuyucu Yorumları