ADATA SE730 External SSD İncelemesi

ADATA SE730 External SSD taşınabilir diski inceliyoruz.

ADATA SE730 External SSD İnceleme
CHIP Online Notu 80
  • Kompakt
  • Suya dayanıklı
  • Performans
  • Daha uygun fiyatlı modeller var

Taşınabilir SSD'ler özellikle "yüksek performansı" ve "mobiliteyi" bir arada sunmasıyla özel bir avantaj yaratırken, son zamanlarda çokça da raflarda görmeye başladık. Özellikle bu ikiliyi bir araya getirmesiyle niş bir kitleye hitap eden mobil SSD'ler, yakın zamanda da iyi örneklerle test merkezimize konuk olmuştu hatırlarsanız.

Samsung'un tam 2 TB kapasiteli SSD T3'ü incelemiştik daha önce. Fiyatıyla el yakan bu cihazın yanı sıra yine Sandisk'in Extreme 500 Portable SSD'si de bir diğer incelediğimiz model olmuştu. Bu defa da elimizde farklı bir ürün yer alıyor. ADATA'nın sunduğu SE730 modeli, bakalım nasıl bir performans gösteriyor.

Kompakt tasarım

Kompakt tasarım

ADATA'nın SE730 olarak adlandırdığı bu minik External SSD, gayet kompakt ve kullanımı rahat bir ürün. Sadece 33 gram ağırlığında olan cihazı ister çantanızda ister cebinizde kolayca taşıyabiliyorsunuz. Boyut bakımından bir zamanların USB bellekleri, şimdilerde devasa SSD'lere dönüştü diyebiliriz bu noktada. Elbette yakın boyutlu ve yine yüksek performanslı çalışan USB'ler de görebiliyoruz. Bunlara yine daha önce incelediğimiz Mushkin Ventura Ultra ve HyperX Savage USB 3.1 gibi modelleri örnek gösterebiliriz.

Eimizdeki ADATA SE730¸USB 3.1 Gen 2 arabirimini kullanıyor. Bununla birlikte yüksek performans sağlayan SSD, öte yandan tasarımıyla da kompakt olmasının yanında bir de suya karşı dayanıklı olmasıyla da avantaj yaratıyor. Evet, ADATA'nın belirttiğine göre bu minik cihaz IP68 sertifikasına sahip ve bu sayede su altına düştüğünde herhangi bir zarar görmüyor. Elbette bunun için USB arabiriminin üzerindeki kapağı kapalı tutmanız gerekiyor.

Etkili performans

Etkili performans

ADATA SE730, 250 GB kapasitesine sahip. Bu sayede multimedya dosyalarınızı ve geniş ölçekli dokümanlarınızı rahatlıkla yanınızda taşıyabiliyorsunuz. Bununla beraber iş dosya transferine geldiğinde ise cihaz üzerine düşeni gayet iyi şekilde yerine getirebiliyor. Yaptığımız CrystalDiskMark testimizde aldığımız sonuç gayet tatmin edici.

CHIP ONLINE TEST SİSTEMİ:

Platform: HP Omen X
İşlemci: Intel Core i7-6700K 4.00 GHz
İşlemci Fanı: Water Cooling
Anakart: HP 81B6
Bellek: SK hynix DDR4 32 GB 2133 MHz DDR4
Depolama: Samsung 512 GB M.2 SSD
Depolama: Seagate 3TB 7200RP (2 adet)
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1080 (2-way SLI)
Güç Kaynağı: 1300W
İşletim Sistemi: Windows 10 Home (64-bit)

ADATA SE730 ile yaptığımız ölçümlere göre sıralı okumada saniyede 411 MB kopyalayabilen SE730, sıralı yazmada ise saniyede 455 MB'a ulaşıyor. Böylece bu sınıfta yer alan diğer SSD'ler arasında sırıtmayan bir performans sonucuna imza atıyor. Cihazın 4K noktasındaki skoru ise, saniyede 24 MB okuma ve saniyede 82 MB yazma şeklinde karşımıza çıkıyor.

Özetle

ADATA SE730 External SSD, taşınabilir SSD'ler arasında iyi bir yere konumlanıyor. Baktığımızda bu sınıfta yine yüksek hızda 2 TB'a kadar modeller görebiliyoruz. Ancak kuşkusuz onların fiyatları şimdilik el yakıyor. SE730'un da fiyatı 521 TL dolaylarında. Evet, onun da çok uygun olduğunu söyleyemeyiz, fakat piyasa şimdilik hemen hemen bu aralıkta. Kuşkusuz yakın performansa daha uygun fiyatlı modeller de mevcut. Bu anlamda satın alma aşamasında onları da değerlendirmenizi öneririz.

Kimler Almalı

SSD'ye terfi etmek istiyor ve bunu taşınabilir ölçekte planlıyorsanız o halde ADATA SE730 External SSD işinize yarayabilir.

Alternatifleri

ADATA SE730 External SSD'ye alternatif olarak Sandisk Extreme 500 modelini de incelemenizde fayda var.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ADATA SE730 External SSD
Ürün Markası ADATA
CHIP Online Notu
80
Arabirim USB 3.1 Gen 2
Kapasite 250 GB
Boyutlar 72 x 44 x 12 mm
Ağırlık 33 gr.
Okuyucu Yorumları