Soğutucuda çift kule tasarımı ne kadar iyi?

PC'nin sağlığı için işlemciyi serin tutmak gerek. Peki, bu konuda Venom Medusa ne kadar iyi?

CHIP Online Notu 81
  • Performans
  • Kurulum kolaylığı
  • Kutu içeriği
  • Uygun fiyat
  • Yakıt fiyata daha yüksek RPM'li modeller var

Bilgisayar alanında her ne kadar trend mobiliteye, konfora ve tümleşik çözümlere doğru gitse de biz, masaüstü bilgisayarları fazlasıyla seviyoruz. Birbiriyle uyumlu parçaları bir araya getirerek oluşturulan "Voltran'ı" veyahut takım oyunu oynayan bileşenlerin ortaya çıkarttığı işi görmek bir hayli keyif verici. Sanıyoruz ki masaüstü bilgisayarları ne konsola ne dizüstü bilgisayara değişen "core" oyuncular da bizimle aynı fikirdedir. Bu bağlamda son dönemde birbiri ardına elimize geçen donanım bileşeniyle bir hayli eğlenceli vakit geçirdiğimizi söylemek yalan olmayacak. Bugün inceleme masamızdaki Akasa Venom Medusa da bize bir hayli eğlenceli vakit sundu. Şimdi hemen Venom Medusa'dan daha detaylıca bahsedelim.

Çift kule tasarımlı

Çift kule tasarımlı

Venom Medusa, büyük bir soğutucu. En baştan bunu söylemek gerek. O nedenle eğer kasanızın içi geniş değilse, farklı alternatiflere yönelmek en doğrusu olacaktır. Çift kule tasarımıyla ve opsiyonel çift fanıyla anakart üzerinde heybetli görünen Venom Medusa, üzerinde halihazırda bir fan bulunduruyor. Fakat kutu içeriğinde opsiyonel olarak ikinci bir fanı daha görebiliyorsunuz.

Soğutucunun üzerinde takılı olan fan 145 mm'ye 25 mm boyutlarında. İki soğutucu bloğun ortasına konumlanan bu fanın yanında, soğutuculardan biri üzerine ek olarak kutu içinde bulunan 120 mm'lik fanı da takabilirsiniz. Ancak bu durumda tahmin edebileceğiniz gibi fan sesleri ayyuka çıkacaktır; bunu da göze almak gerek. Şunu söyleyebiliriz ki, sistemini yoğun şekilde hız aşırtmalara maruz bırakmayanların buna ihtiyacı olmayacak, soğutucunun üzerindeki fan onlar için yeterli olacaktır.

Soğutucu bloktan aldığı havayı işlemci üzerine 8 adet nikel kaplı ısı borusu ile ulaştıran Venom Medusa, Intel ve AMD'nin popüler işlemci modellerine destek veriyor. Intel tarafında LGA775, 1155, 1156, 1366 ve 2011 soket yapılarını destekleyen soğutucu, AMD tarafında ise AM2, AM2+, AM3 ve FM1 desteği gösteriyor.

Venom Medusa'yı kutu içeriğiyle de yeterli bulduk. Montaj için tüm gerekli olan malzemeler kutu içeriğinde sunuluyor. Kurulumu nasıl yapacağını merak edenler ise, kitapçığı kullanarak kısa sürede bu muammayı çözebilirler.

Performans

Performans

Soğutucunun teknik detaylarına gelecek olursak, 145 mm'lik fanıyla 600 ila 1600 RPM dönüş hızı sergileyen Venom Medusa, 109 CFM'lik bir hava akışı sağlıyor. Bu fanın ses seviyesi 7 ila 21 dBa arasında değişiyor. Diğer, küçük fan ise 120 mm boyunda. Dönüş hızı 600 ila 1900 RPM arasında değişiyor ve yaydığı hava akışı 83 CFM seviyesinde. Bu fanın da gürültü aralığı 6.9 ila 28 dBA arasında. Elbette bu değerler Akasa'nın verdiği değerler. Peki, soğutucu bizim sistemimizde nasıl bir performans gösterdi? Şimdi bu sorunun cevabını alalım.

Venom Medusa'yi biz, test sistemlerimizde yer alan MSI'ın LGA1150 soket yapısındaki anakartı Z97 MPower'da deneme şansı bulduk. Test sistemimizdeki Intel Core i7-4770K işlemcinin üzerine yerleştirdiğimiz Venom Medusa, testimiz süresince başarılı bir performans gösterdi. Performans izlenimlerimize geçmeden önce sizlerle test sistemimizin detaylarını da paylaşalım.

Venom Medusa'yı farklı uygulamalarda yorduğumuz süre boyunca başarılı bir performans sergilediğini izledik. Sistemi normal, herhangi yorucu bir uygulama çalıştırmadığımız sürede genel sıcaklığı ortalama 30 derecelerde tuttuğumuzu söyleyelim. Sisteme yük bindirmeye başladığımızda ise sıcaklık ortalama 52 derecelerde seyretti. Elbette Venom Medusa, hız aşırtmalara da uygun yapıda. Bu nedenle işlemciyi hız aşırtmaya uğratarak değer aldığımızda, sıcaklığın tepe noktasında 81 dereceyi bulduğunu gördüğümüzü de söyleyelim. Bu noktada aldığımız en düşük sıcaklık ise 78 dereceydi. Bu anlamda Venom Medusa'yı rakipleriyle kıyaslayacak olursak, sahip olduğu fiyatı ve sunduğu genel performansıyla fiyat/performans ürünü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Gelelim ses seviyesine. Sistemi normal standartlarda çalıştırdığımızda rahatlıkla sessiz odada bir film izleme deneyimi elde ettiğimiz Venom Medusa, uelbette yük altında biraz ses çıkartır hale gelebiliyor. Bu senaryoda fanda gördüğümüz maksimum değer 40 dBa seviyesindeydi. Burada Akasa'nın teknik değerlerinde sunduğu rakamı biraz aştığımız açık. Ancak bu abartılacak seviyede değil, onu da belirtmekte fayda var.

Özetle

Venom Medusa, iyi bir fiyat/performans soğutucusu olarak rahatlıkla gösterilebilir. Eğer sıvı soğutmalı sistemlerle ilgilenmiyorsanız Venom Medusa'yı yakından incelemenizde fayda var. Çift kule tasarımıyla dikkat çekici görünen soğutucu, evet, biraz büyük; ancak üzerinde yer verdiği fanlarıyla işini iyi bir şekilde yerine getiriyor. Elbette piyasada yakın fiyata daha fazla RPM'li modeller de mevcut durumda. Ancak bu durumda tam yük altında ses seviyesinin de artacağını unutmamak lazım. Bu noktada seçim sizin.

Venom Medusa'nın fiyatı ise 292 TL civarında.

Kimler Almalı

Bilgisayar kasasının içi geniş olan, çift kule tasarımlı bir işlemci soğutucusu arayanlar ve iyi bir fiyat/performans ürünü isteyenler Venom Medusa'yı yakından inceleyebilir.

Alternatifleri

Venom Medusa'ya alternatif olarak eğer sıvı soğutmalı bir model arıyorsanız SilverStone Tundra TD03-E'yi de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Akasa Venom Medusa
Ürün Markası Akasa
CHIP Online Notu
81
İşlemci Desteği (Intel) LGA775/1155/1156/1366/2011
İşlemci Desteği (AMD) AMD Socket AM2/AM2+/AM3/FM1
Hız (Fan) 600 - 1600 RPM
Ses 6.9 – 28.9 dBA
Fan Boyutu 120mm + 140mm
Boyutlar 129 x 144 x 163 mm
Ağırlık 1300 gr.
Okuyucu Yorumları