Alienware 17 R2 testte!

Dizüstü platformunda masaüstü performansı arayanların ilgisini çekebilecek Alienware 17 R2 testte!

CHIP Online Notu 90
  • Agresif tasarım
  • Yüksek performans
  • AlienFX yazılımı
  • Ses kalitesi
  • Harici ekran kartı opsiyonu
  • Ekran
  • Sol kenardaki makro tuşlarının yeri
  • Fan sesi yükselebiliyor
  • Ağır

Aslında Alienware 17 R2 için bir dizüstü bilgisayarı demek pek doğru değil; tam tabiriyle kallavi bir dizüstü bilgisayarı onun tam karşılığı olsa gerek. Ebatlarıyla oldukça büyük bir yapıya sahip olan Alienware 17 R2, elbette oyunculara özel seçenekler getiriyor. Bu incelememizde hepsini değerlendireceğiz, ancak önce tasarımdan başlamak gerek.

Alienware 17 R2, aslında alıştığımız Alienware tasarımını bizlere yansıtıyor. Bugüne dek incelediğimiz hemen her Alienware dizüstü bilgisayar birbirine tasarım anlamında fazlasıyla benziyor. Elimizdeki model de onların bir kopyası gibi.

Alienware'in tüm cihazlarında özel ışıklandırmalar söz konusu. Laptop'ın klavye bölgesinden sırt logosuna, iç yüzeyinde yer alan touchpad'den çevre tasarımına değin pek çok nokta ışıklandırılmış durumda. Bu ışıklandırmaları istediğiniz renkle de özelleştirebilmeniz mümkün. Bunun için laptop'ın yazılımlarından AlienFX'i açmanız ve oradan programlamanız yeterli.

Alienware 17 R2, geniş bir gövdeye ve kalın bir yapıya sahip. Bunun bir anlamı taşınması güç demek olurken, bir diğeri ise sağlam yapı. Elbette laptop'ın bu denli kalın olmasının sebebi, içerisinde yer alan geniş soğutma sistemi ve diğer teknik ekipleri. O nedenle güçlü laptop'ların pek çoğunun bu kadar kalın olduğuna şahit oluyoruz. Alienware 17 R2 de 34 mm kalınlığında bir laptop. Ağırlığı ise 3.7 kilogram civarında.

Alienware 17 R2'nin ekranı 17.3 inç boyutunda. IPS panel ekran fazlasıyla güzel bir görsellik sağlıyor. O nedenle ekranla ilgili bir endişeniz olmasın.

Ekranın altında uzanan klavye, özellikle sembolleriyle ilk başta yabancılık çekmenize sebep olabilir. Onlara alışıyorsunuz zamanla, ancak sol kenarda yer alan fonksiyon tuşları bir süre sıkıntı yaşamanıza sebep olabilir. Zira sol köşede Esc tuşuna alışık olduğumuz açık.

Laptop'ın çevresine baktığımızda, arka tarafta HDMI 1.4 portunu ve mini DisplayPort'u görüyoruz. Onun yanında olan ilginç port ise, harici grafik amplifikatörü portu. Evet, bu port sayesinde Alienware'in özel ek grafik kartı donanımını laptop'a bağlayabiliyorsunuz. Bu sayede grafik yükseltme imkanınız mevcut.

Alienware 17 R2'nin sağ ve sol taraflarında ise, 4 USB 3.0 portunu görüyoruz, ayrıca burada bir Ethernet portu ile gerekli ses bağlantıları da sunulmuş.

Yüksek performans

Yüksek performans

Alienware 17 R2'nin teknik kadrosuna gelelim. Cihazda, Intel'in Core i7-4720HQ işlemcisini görüyoruz. 4 çekirdekli bu işlemci ile taban frekansta 2.60 GHz'de çalışan laptop, 16 GB 2133 MHz'lik RAM'lerle de destekleniyor. Ayrıca laptop'ta Nvidia GeForce GTX 970M ile Intel HD Graphics 4600'ü görüyoruz. Bunlardan HD Graphics 4600'ü boştayken kullanarak enerji tasarrufu yapabilir, oyunlarda ise GTX 970M'e geçebilirsiniz. 3GB GDDR5 belleklerden güç alan 970M, oyunlarda başarılı iş çıkartıyor, ondan da az sonra bahsedeceğiz.

Alienware 17 R2'de hem SSD hem HDD seçenekleri düşünülmüş. 256 GB M.2 SATA yer alan laptop'ta 1 TB da sabit disk alanı sunuluyor.

Alienware 17 R2'nin incelediğimiz sürümünde Windows 8.1 işletim sistemi geliyor. Ancak sanıyoruz ki satın alım aşamasında, Windows 10 güncel sürümü ile birlikte gelecektir sizlere.

Alienware 17 R2'de ses desteği de muazzam. Laptop'da Klipsch Subwoofer yer alıyor. Creative ses yongasıyla birlikte oyunlarda ses performansından keyif alacağınızı söyleyebiliriz.

Laptop'ın disk performansı okuma ve yazma noktasında 500 MB/s ile 450 MB/s değerleri veriyor. Bu da gayet yeterli. Peki, oyun içi performansı nasıl?

Oyun içi performansı gözlemlemek için elbette GTA V'i kurup Alienware 17 R2'Gde oynadık. Grafikle ilgili herhangi bir sıkıntı gözlemlemediğimizi ve yüksek grafik ayarında 60 FPS dolaylarında sonuç aldığımızı söyleyebiliriz. Elbette bu sonuç için grafik kartı sürücünüzün en güncel halinin olması gerektiğini de hatırlatmakta fayda var.

Özetle

Alienware 17 R2, dizüstü bilgisayar formunda masaüstü bilgisayar performansı arayanların ilgisini çekebilecek bir laptop olduğunu kanıtlıyor. Başarılı performans sunan, bunu özel bir tasarımla getiren laptop, ayrıca özelleştirilebilir renk seçenekleriyle de göz kamaştırıcı bir cihaz. Öte yandan Alienware'in özel harici grafik kartı ampifikatörü ile beraber ek grafik gücü elde edebileceğinizi bilmek de memnun edici. O nedenle Alienware 17 R2'yi başarılı bir oyun laptop'aı arayanlar tercih edebilir. Öte yandan Alienware 17 R2'nin farklı konfigürasyon seçeneklerine sahip modelleri de mevcut, onları da inceleyebilirsiniz.

Kimler Almalı

Masaüstü bilgisayara oranla kompakt yapıda, hafif ağır da olsa taşınabilir ölçülerde olan Alienware 17 R2, bu anlamda masaüstü yerine laptop tercih etmek isteyenlere özel bir çözüm.

Alternatifleri

Alienware 17 R2'ye alternatif olarak daha az kaslı, ancak yine oyun laptop'ı arayanlar Ideapad Y700'ü Dell Inspiron 15 7559 modellerini de inceleyebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Alienware 17 R2
Ürün Markası Alienware
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciIntel Core i7- 4720HQ
İşlemci Hızı2.60 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce GTX 970M
Grafik Kapasitesi3 GB GDDR5
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD256 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.04
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar430 x 291 x 34 mm
Ağırlık3.78 kg
Okuyucu Yorumları