AOC C27G1 İnceleme

AMD ekran kartı sahiplerine özel monitör AOC C27G1'yi inceledik!

CHIP Online Notu 87
  • 144Hz panel
  • 1 ms tepki süresi
  • Kontrast
  • Tasarım
  • Esnek kullanım seçenekleri
  • USB portu yok
  • Hoparlör yok

AOC, kısa bir süre önce İstanbul'da bir etkinlik düzenlemiş ve yeni FreeSync ve G-Sync'li monitörlerini tanıtmıştı. Etkinlikte biz de vardık ve ilk elden bu yeni modelleri görme şansına sahip olduk. Beklenen RGB desteğini bu yeni AGON serisi monitörlerinde karşımıza çıkaran şirket, aynı zamanda üçüncü nesil AGON serisi modellerinin tasarımlarını da elden geçirmiş. Yakında bu monitörleri de sırasıyla inceleyeceğiz, ancak daha önce elimizdeki bulunan ve geçtiğimiz haziran ayında tanıtılan 27 inç boyutlu G1 serisi modeli AOC C27G1'i değerlendireceğiz.

AOC C27G1 bir süredir bizlerle ve elimizde olduğu süre boyunca genel ofis kullanımında değerlendirdiğimiz gibi, elbette üretilme amacı olan oyunlarda da karşımıza aldık. Bu noktada monitörün 144Hz olması ve FreeSync desteği göstermesi öne çıkarken, kullandığı panel tipinden ötürü 1 ms tepki süresi sağlaması da monitörün önemli bir diğer özelliği.

27 inç & Full HD & FreeSync

27 inç & Full HD & FreeSync

27 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan AOC C27G1, özellikle ülkemizde de yoğun olarak 27 inç ve üzeri ekran boyutlu monitörleri tercih eden oyuncuların odağına giriyor. 27 inç ekranların, özellikle FPS ve türevi oyunlar için standart olduğunu belirtmek lazım. Daha büyük ekranlar, odak kaybına sebep olabiliyorken, daha küçük olanları da yetersiz kalıyor. Bu bağlamda monitörün ekranıyla ideal seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

Full HD çözünürlüğü destekleyen monitör, fiyat/performans sistem toplayan oyuncular açısından değerlendirilebilecekken, kavisli yapıda olması da ona yenilikçi bir hat kazandırıyor. Her ne kadar kavisli monitörlerin sağladığı kavis etkisi yayvan ekranlı modellerde daha fazla hissedilir olsa da, burada da nispeten beklenen etkiyi karşılıyor. Yalnızca oyunlarda değil, film izlerken de düz ekranlı modellere kıyasla daha keyifli bir multimedya deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz.

Monitörün FreeSync desteği göstermesi, bu monitörün özellikle AMD ekran kartı sahipleri tarafından tercih edilebileceğine işaret ediyor. Bu sayede AMD grafik kartınızın oluşturduğu kare sayısı ile senkronize olabilen monitör, sisteminizde FreeSync'li olmayan bir başka monitörü yan yana koyduğunuzda aradaki farkı net biçimde gösteriyor. Bu yolla geleneksel monitörlere kıyasla daha yumuşak bir oyun deneyimi sağlayabiliyorsunuz.

Görüntüleme performansı

Görüntüleme performansı

AOC C27G1, kategorisi için gayet iyi bir görüntü sunuyor. Ekran belki biraz daha parlak olabilirdi. Zira aydınlık koşullarda ekran bir miktar soluk kalabiliyor. Monitör, 250 nit parlaklık değerine sahip. Bazı modellerde 300 nit parlaklık görüyoruz, ancak onlarda da bu modelde olan bazı noktalar noksan.

Öte yandan ekranın kontrast seviyesi ise gayet tatminkar. Siyah seviyeleri konusunda ViewSonic'in daha önce incelediğimiz benzer modellerinden daha iyi bir grafik çizen AOC C27G1, renk canlılığıyla günlük kullanım için de ideal duruyor.

Şunu da söylemek lazım: Tamamen karanlık bir ortamda ekrana da sabit siyah renkli bir arkaplan yerleştirirseniz, monitörün kenarlarında bir miktar ışık sızmasını fark edebiliyorsunuz. Ancak bunu reelde, sürekli akan görüntü arasında fark etmek oldukça zor olacak. Hatta hiç görmeyeceksiniz.

AOC C27G1'de farklı oyun modları mevcut. FPS, Racing ve RTS gibi oyun türlerine özel optimize renk ayarlarını otomatik olarak arabirimden ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca Gamer 1, 2, 3 seçenekleriyle de optimize edebilirsiniz.

Esnek kullanım imkanı

Esnek kullanım imkanı

Son olarak monitörün tasarımına da göz atalım. AOC C27G1, güzel görünen bir model. Daha önce incelediğimiz diğer AOC oyuncu modellerinden de aşina olduğumuz gibi siyah üzerine kırmızı çizgiler atan tasarım ekibi, monitörün daha esnek kullanılabilmesi için ayak yüksekliğini ayarlama imkanı da sunuyor. 130 mm kadar ekranı yükseğe çekebiliyorsunuz. Ayrıca yine ekranı sağa ve sola 34'er derece döndürebiliyor, 4 ila 21 derece kadar eğebiliyorsunuz. Kavisli monitörlerin kullanımın ötürü pivot kullanım ise bu modelde tercih edilmemiş.

Monitörün bağlantılarından da bahsedersek, burada iki adet HDMI 1.4 portu ve DisplayPort 1.2'nin yer aldığını görüyoruz. Ayrıca standart bir VGA da mevcut. Böylece monitörü çok sayıda kaynağa bağlamanız mümkün. Kulaklık girişi de bulunan monitörde herhangi bir USB portu ise yok. Ayrıca bir hoparlöre de yer verilmemiş.

Özetle

AOC C27G1, kavisli, 27 inç büyüklüğünde ve Full HD çözünürlük sağlayan bir monitör arayanlar tarafından değerlendirilebilir. İyi görüntü sağlaması ve FreeSync desteği göstermesiyle de iyi monitör modellerinden biri olan AOC C27G1, 144Hz'lik monitörler arasında fiyatıyla da rekabetçi duruyor. Monitörün fiyatı bu incelemeyi hazırken 2194 TL'ydi. Bu noktada bütçesi bu civarda seyreden oyuncular tarafından tercih edilebilir.

Kimler Almalı

AMD ekran kartı sahibi olan ve Full HD çözünürlükte iyi bir oyun performans sağlamak isteyen oyun severler AOC C27G1 modelini tercih edebilirler.

Alternatifleri

AOC C27G1'e alternatif olarak MSI Optix MAG271C modeli de değerlendirilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC C27G1
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
87
Ekran27 inç
Çözünürlük1920x1080
Tarama Hızı144 Hz
Görüntüleme Oranı16:9
PanelVA WLED
Tepki Süresi1 ms
Parlaklık250 kandela
Kontrast (Tipik)3000:1
Kontrast (Dinamik)80.000.000:1
Görüş Açısı178/178 derece
VGAVar
DisplayPort 1.21 adet
HDMI 1.42 adet
KulaklıkVar
HoparlörYok
Boyutlar535 x 612 x 245 mm
Ağırlık6.11 kg.
Okuyucu Yorumları