ASUS BUSINESS ExpertPC D5 Mini Tower D540MA

ASUS BUSINESS marka çatısı altında yer alan ExpertPC D5 Mini Tower D540MA masaüstü bilgisayarını inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Kolay açılabilen Tool-less tasarım
  • Aynı anda 3 monitöre 4K bağlantı seçeneği
  • Zengin bağlantı portları
  • 6 farklı testten geçen kaliteli ve dayanıklı üretim
  • TPM güvenlik modülü

Bu sayfalarda sizlerle genellikle son tüketiciye yönelik ürünleri paylaşıyoruz, ancak elbette konumuz sadece işin bu tarafıyla ilgili değil. Kurumsal tarafta da çok sayıda kullanılan teknoloji var ve bunlarla ilgili içerikleri de zaman zaman sizlere ulaştırıyoruz. Hatta buna ilişkin olarak, kısa bir süre önce, ASUS'un 2020'de kurumsal dünyada gerçekleştirdiği atılımlar ve 2021 yılı planlarıyla ilgili bir röportaj da yapmıştık ki, direkt olarak ASUS'un en yetkili isminden, ASUS Türkiye Ülke Müdürü Özge Kılıç'tan şirketin gelecek planlarını dinlemiştik. Şimdi ise, bu incelememizde, ASUS'un bu yöndeki adımlarından biri olan ASUS BUSINESS ExpertPC D5 Mini Tower D540MA masaüstü bilgisayarını hep birlikte yakından tanıyacağız.

ASUS BUSINESS marka çatısı altında birleşen ASUS kurumsal ürünleri son tüketici tarafında da tercih edilebileceği gibi, elbette daha çok normal olarak kurumsal alanda yer alıyor. Bu kategoride dizüstü bilgisayarlardan oyun istasyonlarına, sunuculardan mini PC'lere, anakartlardan monitör ve projeksiyonlara kadar oldukça geniş bir aile yer alıyor. Bizim elimizde ise bugün, ASUS BUSINESS ailesinden ExpertPC D5 Mini Tower D540MA masaüstü bilgisayarı bulunuyor.

ASUS'un kurumsal alandaki ExpertCenter serisi içinde yer alan bu model, tabii ki ASUS'un kurumsal müşterilerin dinamikleri beklentileri çerçevesinde şekillendirdikleri ailenin sadece bir üyesi. ExpertCenter içinde Premium Serisi, Advanced Serisi ve Essential Serisi yer alırken, bizim elimizdeki model, Essential Serisi üyesi olarak karşımıza çıkıyor.

Bilindiği gibi son tüketici tarafından farklı olarak kurumsal alandaki teknoloji alımlarında en önemli faktörler; sağlamlık, uzun ömürlü kullanım, veri güvenliği ve esneklik olurken, ASUS BUSINESS ExpertPC D5 Mini Tower D540MA da bu kategorideki diğer ürünler gibi bu faktörlere bağlı kalınarak tasarlanmış bir model. Peki, özellikleri neler? Şimdi biraz daha yakından tanıyalım.

Uzun ömürlü kullanımı hedefliyor

Uzun ömürlü kullanımı hedefliyor

ExpertPC D5 Mini Tower D540MA, az önce de bahsettiğimiz gibi, kurumsal alanın ihtiyacına yönelik olarak uzun ömürlü kullanım sağlayacak şekilde tasarlanmış bir model. Bu doğrultuda cihaz, dayanıklı üretim standartları temel alınarak geliştirilmiş ve tam 6 farklı testten geçirilmiş. Bu testlerde, özellikle uzun kullanım neticesinde karşılaşılabilecek olası problemler göz önüne alınmış. Titreşim ve düşmeler, nem ve sıcaklık, düşük voltaj ve frekans değişimleri ile üzerindeki portların defalarca kez kullanımına karşın test edilen cihaz, bunlar neticesinde de dayanıklılığı kanıtlanmış bir şekilde masamızın üzerinde yer alıyor.

Bilgisayarın bir diğer bu alandaki ihtiyacı karşılayacak özelliği ise, araç gerektirmeyen güncelleme olanağı tanıması. Evet, bu kasanın içindeki donanımları çok rahat şekilde tornavida bile kullanmadan değiştirebiliyor, güncelleyebiliyorsunuz. Bu sayede sonrasında cihazı kolay şekilde upgrade edebiliyorsunuz. Şimdi hazır yeri gelmişken, artık ExpertPC D5 Mini Tower D540MA'nın teknik özelliklerine de göz atalım.

ASUS BUSINESS ExpertPC D5 Mini Tower D540MA, Windows 10 işletim sistemini kullanıyor. İşlemci hanesinde Intel'in Coffee Lake ailesinden Core i5-9400 bulunduran masaüstü bilgisayar, 6 fiziksel çekirdek 6 iş parçacığı bulunduran bu model ile 2.90 GHz taban, 4.10 GHz tavan frekans sağlayabiliyor. Elbette kurumsal tarafta en önemli maliyet kalemlerinden birinin enerji olmasından dolayı, bu kategoride tercih edilecek ürünlerden düşük güç tüketmesi bekleniyor. Bu modelde yer alan işlemcinin 65W'lık TDP değeri de bunu karşılaşayacak cinsten. Bu sayede uzun kullanımlarda -ki kurumsal tarafta kullanılan bazı bilgisayarlar neredeyse hiç kapanmaz- enerji verimliliği sağlayacağını söyleyebiliriz.

ASUS BUSINESS ExpertPC'nin elimizdeki modelinde 2666MHz frekanslı ve 8 GB kapasiteli DDR4 RAM yer alırken, depolama alanı olarak da 256 GB kapasiteli bir SSD bulunuyor. Bu arada tüm bu konfigürasyon öğelerini satın alım aşamasında dilediğiniz gibi tabii ki şekillendirebiliyor, böylece istediğiniz konfigürasyonu yaratabiliyorsunuz.

Yüksek güvenlik seviyesi

Yüksek güvenlik seviyesi

ASUS BUSINESS ExpertPC D5 Mini Tower D540MA, kurumsal alana özgü bir cihaz olduğu için bu bilgisayarda güvenlik seviyesi de bir hayli yüksek tutuluyor tabii ki. Güvenilir Platform Modülü olarak da bilinen TPM desteğinin yer aldığı PC'de, böylece şifreleme için bilgisayar tarafından oluşturulan anahtarların tutulduğu özel bir güvenlik aygıtı yer almakta. Böylece parolalar, şifreleme anahtarları ve diğer hassas verileri çalma denemelerini engelleyen donanım tabanlı çözümü bulundurmasıyla üst seviyede güvenlik isteyenlerin tercih edeceği bir makine oluyor.

ASUS BUSINESS ExpertPC D5 Mini Tower D540MA'nın teknik kadrosunda Intel'in UHD Graphic 630 grafik birimi yer alırken, bu grafik çözümü ile iş akışlarının esnek tutulması amaçlanmış. Aynı anda 3 monitöre 4K çözünürlüğünde görüntü aktarabiliyorsunuz. Bunun için herhangi bir ekstra VGA kart ihtiyacınız bulunmuyor.

Tabii ki cihaz bunu sağlarken, bağlantı konusunda da yeterli desteği karşılıyor. Birtakım bağlantılar kolay erişim için kasanın ön yüzüne yerleştirilmişken, diğerlerini arkasında görebiliyorsunuz. Kasanın ön yüzünde 1 adet USB 3.1 portu ile 2 adet USB 2.0 portu yer alırken, USB-C bağlantısının da buraya konumlandırılmış olması sevindirici. Ayrıca kulaklık ile mikrofon girişleri de burada bulunurken, bu arada ofislerde hala aranan bir donanım bileşeni olarak disk sürücüye de kasada yer verilmiş olduğunu görüyoruz.

Kasanın arka yüzüne geldiğimizdeyse, burada daha zengin bir bağlantı alanı bizleri karşılıyor. HDMI portunun yanı sıra, VGA ve DVI-D görüntü portları da mevcut, Ethernet portu da. USB portları da burada devam ediyor. 2 adet daha USB 3.1 portunun yanında 2 adet daha USB 2.0 bağlantısı konumlandırılmış durumda.

Bu arada ASUS BUSINESS ExpertPC D5 Mini Tower D540MA'nın kutusu içinden kablosuz bağlantılar için bir Wi-Fi anteni de çıkıyor. Kasa içine zaten bu adaptör yerleştirilmiş durumda, kutudan çıkan anteni de buna bağlayarak 802.11ac standardında bağlantıdan faydalanabiliyorsunuz.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirecek olursak ASUS'un kurumsal ASUS BUSINESS marka çatısı altında yer alan ExpertPC D5 Mini Tower D540MA sahip olduğu özelliklerle beklentileri karşılayan, kategorisine uygun bir masaüstü bilgisayarı oluyor. Bu arada cihazın kutusu içinden klavyesi ve faresinin de çıktığını söyleyelim. Böylece hemen kurulup kullanmaya hazır bir cihaz.

İncelemenin başından beri hep söylediğimiz gibi bu bilgisayar kurumsal taraf için tasarlandığı için son kullanıcı satışı bulunmuyor. Satın almak isteyenler ASUS'un internet sitesini ziyaret edebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ASUS BUSINESS ExpertPC D5
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
90
İşletim Sistemi Windows 10
İşlemci Intel Core i5-9400 4.10 GHz
Bellek 8 GB DDR4 2666MHz
SSD 256 GB NVMe PCIe SSD
Grafik Intel UHD Graphics 630
Ses Realtek ALC887
Bağlantılar USB 3.1 (3 adet), USB-C, USB 2.0 (4 adet), HDMI, D-sub, DVI-D, Ethernet, 3.5 mm kulaklık, Wi-Fi 5