Platinyum fiyatına

Performans mükemmel fakat fiyatı göz korkutuyor.

Asus Matrix GTX580 Platinum İnceleme
CHIP Online Notu 85

Masaüstü oyunculuğu belki hiçbir zaman ölmeyecek fakat yavaş yavaş köreldiği su götürmez bir gerçek. Bunun en büyük nedenlerinde biri de oyunları tam anlamıyla oynamak isteyen kullanıcıların sadece ekran kartına bir konsolun iki katı para yatırmak zorunda olması. Her ne kadar karşılığında konsollara göre kat kat daha iyi grafikler elde edilse de işin içine diğer bileşenler de girdiğinde toplam maliyet konsolların beş katına ulaşıyor. Asus'un Matrix GTX580 Platinum ekran kartı da oyunlarınıza can verecek, ana karakterinizi yürüyen karton olmaktan çıkarıp gerçek anlamda insana benzetebilecek düzeyde en yüksek ayarları rahat bir biçimde kaldırabilen bir ekran kartı. Her ne kadar kartın henüz ülkemizdeki satış fiyatı elimize ulaşmadıysa da bir alt modelinin KDV hariç 700 dolardan satılması Matrix GTX580 Platinum'un fiyatını yaklaşık olarak tahmin etmemizi mümkün kılıyor.

Matrix GTX580'i fiyatı açısından rakipleriyle karşılaştırmadan önce kartın sunduğu performansa hep birlikte göz atalım. 4xAA, yani kenar düzeltme ayarı açık ve Full HD çözünürlükte çalıştırdığımız DirectX 11 destekli Aliens vs. Predator'da saniyede 46 kare değerini alıyoruz. 30 kare ve üzeri gayet akıcı olduğu için Asus'un gayet güzel bir başlangıç yaptığını söyleyebiliriz. Bir sonraki testimizde yine aynı ayarlarda Battlefield: Bad Company 2 çalıştırıyoruz. 88 FPS ile oyun mükemmel seviyede akıcı. Strateji tutkunlarını da unutmayarak Sid Meier's Civilization V testimize yine aynı ayarlarda başlıyoruz. Saniyede 80 kare oyundan keyif almanız için fazlasıyla iyi bir değer. Crysis 2'de bir farklılık yapıp oyunu 2560 x 1600 çözünürlükte açıyoruz. Saniyede 46 FPS ile tam bir görsel şölen yaşanıyor. İlk Crysis gibi bir kodlama hatası olan Metro 2033 testinde GTX580 Platinum bile Full HD çözünürlükte ancak saniyede 25 kare sunabiliyor. Oyun testlerimizi bitirip güç tüketimine baktığımızda kartın boşta 21, orta yükte 228 Watt tam yükte ise 248 Watt tükettiğini görüyoruz.

Özetle

KDV hariç 750 dolar fiyat etiketine sahip olacağını tahmin ettiğimiz GTX580 Platinum, performans konusunda bütün ihtiyaçları karşılasa da rakiplerinden en iyi ihtimalle 100 dolar daha fazla olan fiyat etiketiyle düşündürmüyor değil.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Matrix GTX580 Platinum
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
85
Grafik motoru NVIDIA GeForce GTX 580
Veriyolu standardı PCI Express 2.0
Video belleği GDDR5 1536MB
Çekirdek frekansı 816 MHz
Bellek hızı 4008 MHz (1002 MHz GDDR5)
Bellek arayüzü 384-bit
Okuyucu Yorumları