Asus VivoBook 15 İnceleme

Asus'un VivoBook ailesine katılan yeni modellerden VivoBook 15 X512U ultrabook'u inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Şık tasarım
  • NanoEdge ekran
  • ErgoLift klavye
  • İnce ve hafif
  • Uygun ses performansı
  • Geniş bağlantı seçeneği
  • İdeal pil ömrü

Yeni nesil ultrabook satın almak isteyenler için bu kez Asus'tan VivoBook 15 modelini değerlendiriyoruz. Hem boyutları itibariyle daha az yer kaplasın, ancak yaptığı iş neticesinde daha fazla kullanım sağlamasını bekleyenler, öte yandan bunu şık bir tasarım eşliğinde isteyenler için hazırlanan VivoBook 15, elimizde X512U modeliyle yer alıyor. Şimdi bakalım bu model bizlere neler sunuyor, ne gibi özellikler gösteriyor.

Güzel Tasarım, Geniş Ekran

Güzel Tasarım, Geniş Ekran

Asus VivoBook 15 X512, göze gayet hoş gelen bir model. 4 farklı renk seçeneğiyle bulunabilen dizüstü bilgisayar, mavi, gri, gümüş ve mercan rengiyle her kesimden kullanıcıya hitap ediyor. Gençler, öğrenciler ve çalışanlar kendi rengini bulabilir, ultrabook standartlarındaki yapısıyla rahatlıkla gün boyu yanında bulundurabilirler.

Laptop, oldukça ince bir yapıya ve hafif gövdeye sahip. Özellikle ekranıyla küçük boyutlara geniş bir görüntü alanı sığdırabilen VivoBook 15'te, 15.6 inç boyutunda ekran yer alıyor. NanoEdge ekran ile 4 taraftan inceltilmiş çerçevelerin kullanıldığı bu modelde, böylece yüzde 88'lik bir ekran / gövde oranı yakalanmış. Bu arada çerçeveler ince olmasına karşın, üst kenarda HD çözünürlüğünde bir kameranın yer aldığını da söyleyelim.

VivoBook 15 X512'nin ekran boyutunun 15.6 inç olduğunu söylemiştik. Ekran paneli olarak IPS'in tercih edildiği modelde, böylece geniş görüş açısı da sağlanmış. 178 dereceye kadar görüş alanı sunan bu model, ayrıca renk doygunluğu ile de memnun edici. Bu arada ekranın Full HD çözünürlüğünde olduğunu da belirtelim.

ErgoLift klavye ile Ergonomik Kullanım

ErgoLift klavye ile Ergonomik Kullanım

Ekranın gövdeye bağlandığı menteşe sistemi de Asus'un ErgoLift adını verdiği yeni menteşe tasarımına sahip. Bu sayede ekranı geriye doğru yasladığınızda, menteşeler 2 derecelik bir klavye eğimi yaratıyor ve bu da elverişli bir yazı yazma ortamı sağlıyor. Bilirsiniz, tam boyutlu klavyelerde, klavyenin arkasında bir mandal ile benzer eğimi sağlayabiliyoruz. ErgoLift'i bunun gibi düşünebilirsiniz. Asus bu imkanı VivoBook 15'te ErgoLift ile sunmuş.

Bu arada tuşların dizilimi ve kullanımı da gayet işlevsel. Üzerinde numerik tuş takımı bulundurması da bir avantaj. Ayrıca tuşların arka aydınlatmaya sahip olduğunu da söyleyelim.

VivoBook 15 X512'nin ince bir yapıya sahip olduğundan bahsettik. Ancak pek çok muadil modele göre daha fazla bağlantı seçeneğiniz var. Bağlantılar arasında 2 adet USB 2.0, 1 adet USB 3.1 Type-A, 1 adet USB Type-C portu yer alırken, ayrıca kolay görüntü aktarımı için tam boyutlu bir HDMI'ya da yer verilmiş. Öte yandan kulaklık ile microSD kart yuvaları da yer alıyor. Laptop'ın kablasuz bağlantıları arasında ise 802.11ac standardında Wi-Fi ve Bluetooth 4.1 bulunuyor.

VivoBook 15 X512'de parmak izi okuyucu da mevcut. Touchpad'in hemen köşesine konumlandıran bu sensör yoluyla, oturum açmak için her defasında şifre girmenize gerek kalmıyor. Parmağınızı yalnızca bu sensöre dokundurarak giriş sağlayabiliyorsunuz.

Günlük Kullanıma Uygun

Günlük Kullanıma Uygun

Şimdi gelelim VivoBook 15 X512'nin teknik detaylarına. Laptop'ın farklı konfigürasyon seçeneği sunan modelleri var. Elimizde Intel'in 8'inci nesil işlemci ailesinden i7-8550U işlemcisiyle bulunan laptop, 4 çekirdekli bu işlemcisiyle 4 GHz'e değin hızını arttırabiliyor. 2400 MHz frekanslı 4 GB RAM ve 1 TB kapasiteli disk bulunduran laptop, bu modeliyle geniş depolama alanına ihtiyaç duyan bireyler için hazırlanmış. Eğer ben geniş kapasiteden ziyade SSD istiyorum diyorsanız, o halde VivoBook 15'in M.2 SSD'li modellerini de tercih edebilirsiniz.

Grafik tarafında ise Intel yerleşik grafik birimi yanında oyun oynamak isteyenler için NVIDIA'nın 2 GB GDDR5 kapasitesinde bellekleriyle güçlendirilmiş GeForce MX130 grafik işlemcisine yer veren Asus, bu sayede başta da söylediğimiz gibi öğrencilerin ve çalışanların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.

Peki, VivoBook 15 X512'nin pil ömrü nasıl? Asus, bu modelinde 2 hücreli lityum polimer batarya kullanmış. Buna hızlı şarj desteği getiren Asus, yaklaşık 50 dakikada yüzde 60 şarj sağlayabiliyor. Kullanım noktasında da gün boyu pil ömrü sunabilen laptop, böylece mobil çalışmalara uygun yapıda.

Son olarak VivoBook 15 X512'nin ses konusunda ASUS SonicMaster teknolojisine sahip olduğunu da belirtelim.

Özetle

VivoBook 15 X512, günlük kullanımlara uygun yapıda tasarlanmış teknik bileşenleri ve ultrabook standartlarında mobiliteyi geniş ekranıyla destekleyen yapısıyla güzel bir model. Şu sıralar dizüstü bilgisayar arayaşında olan, hem ince ekran çerçeveleri ile geniş görüntü almak, hem rahat kullanım ve taşıma imkanı sağlamak isteyenler VivoBook 15 X512'i tercih edebilirler. İnceleme içinde de söylediğimiz gibi, VivoBook 15'in farklı konfigürasyon seçenekleri de bulunuyor. Eğer bu tasarım çizgisinde farklı tercihleriniz varsa, o modelleri de değerlendirebilirsiniz.

Alternatifleri

VivoBook 15 X512U'ya alternatif olarak farklı teknik özellikli modeller de yer alıyor. Onları da inceleyebilirsiniz.

ADVERTORIAL

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus VivoBook 15
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-8550U
İşlemci Hızı4.00 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce MX130
Grafik Kapasitesi2 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)4 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.11
USB 2.02
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuVar
Boyutlar357 x 230 x 19 mm
Ağırlık1.7 kg