Asus, ZenBook UX305 "UA" ile ne getiriyor?

Asus'un ZenBook ailesinin yenilenen UX305 modeli "UA" eklentisiyle karşımızda. Peki, neler sunuyor?

CHIP Online Notu 87
  • Skylake platformu
  • İnce ve hafif
  • Mat ekran
  • Rahat klavye
  • Metalik tasarım
  • Klavyenin arka aydınlatması yok
  • microHDMI bağlantısı
  • Hoparlörler tiz ses veriyor

Asus ZenBook UX305'in geçtiğimiz yıl farklı bir modelini incelemiştik. Aradan 8 ay gibi bir zaman geçti ve UX305 ailesinin yeni modeli bize ulaştı. Intel'in Skylake platformuna güncellenen ZenBook UX305'in elimizdeki sürümü 305UA olarak piyasada bulunabiliyor. Peki, aradaki farklar neler? Yeni model bize neler getiriyor? Bu incelememizde Asus'un yeni ZenBook UX305UA modelini değerlendireceğiz.

Şık tasarım

Şık tasarım

UX305UA'nın tasarımı selef modele oldukça yakın. Karşıdan baktığınızda tıpatıp benzediğini söyleyebiliriz. Kapak tasarımında ise ufak bir değişiklik söz konusu. Eskisi gibi dairesel işlemeli zeminden düz ve daha sade bir tasarıma geçiş yapılmış. Laptop'ın elimizdeki modeli altın renkli olanı. Bir de koyu gri renkli olan modeli mevcut. Elbette her iki model de yekpare alüminyum kasadan oluşuyor.

1.6 cm kalınlıkta olan laptop, 1.3 kilogram ağırlığıyla da oldukça hafif. Bu sayede onu her yere rahatlıkla taşımak mümkün. 13.3 inç boyutundaki ekran boyutu, onun kompakt yapıda olmasını sağlıyor.

Ekranın çevresinde yer alan çerçeve, selef modelde olduğu gibi biraz kalınca. Piyasada daha ince çerçevelere sahip modellerin olduğu aşikar. Burada seçim kullanıcıya kalıyor.

13.3 inç boyutunda olan dizüstü bilgisayarın ekranı QHD+, yani 3200x1800 piksel çözünürlüğünde. IPS panelin kullanıldığı ekran, iyi görüntü sunuyor.

Ekranın altında yer alan klavyede de herhangi bir farklılık göremedik. Tuşların büyüklükleri ve yüksekliği ideal. Kullanımı da gayet rahat. Ancak selef modelde yaptığımız eleştiriyi burada da yapacağız, zira bu modelde de klavye arka aydınlatmalara sahip değil ne yazık ki.

Laptop'ın çevresinde 2 USB 3.0, 1 USB 2.0 bağlantı noktasının yanında kart okuyucu ve micro HDMI yer alıyor. Burada tam boyutlu HDMI'ı tercih ederdik. Kablosuz bağlantılar arasında ise 802.11ac Wi-Fi desteği dikkat çekiyor. Ayrıca Bluetooth 4.0 da ihmal edilmemiş.

Skylake platformuyla geliyor

Skylake platformuyla geliyor

UX305UA, Skylake platformuna sahip. Selef modelde Core M işlemciyi görmüştük. Bu defa elimizde Skylake platformunun mensubu, 2.50 GHz hızında çalışan Intel Core i7-6500U işlemci var. Yüksek hız gerektiren işlemlerin altından rahatlıkla kalkabilen bu platform, çift fiziksel çekirdeğe sahip. Laptop'ta 8 GB RAM ve 256 GB kapasitesinde SSD de yer alıyor. SSD'ye uyguladığımız test sonucunda saniyede yaklaşık 550 MB okuma ve 370 MB da yazma performansı elde ettiğimizi söyleyelim. Bu sonuca göre selef modelden yazma hızıyla daha performanslı çalışan laptop, okuma noktasında ise bir miktar düşüşle karşımıza çıktı. Selef modelde saniyede 562 MB okuma performansı elde etmiştik.

Uzun batarya ömrüyle dikkat çeken UX305UA modeli, Asus'un iddiasına göre 12 saate kadar mobiliteyi destekliyor. Elbette biz de cihaza batarya konusunda kullanım testi uyguladık ve aldığımız sonuç ortalama 7 saat civarındaydı. Ancak burada küçük nüanslar bulunuyor. Biz yaptığımız testte, laptop'ın ekran parlaklığını yüzde 25 seviyesinde tuttuk ve Wi-Fi bağlantısını kapatmadık. Zira sanmıyoruz ki kullanıcılar, Wi-Fi'ın ve ekran parlaklığının kapalı olduğu şekliyle bir laptop'ı kullanmak istesinler. Ancak daha uzun pil ömrü isteyen kullanıcılar, bu senaryoyu da tercih edebilirler; o haliyle 7 saatten daha uzun sürelere erişmenin mümkün olduğu açık.

Özetle

Asus ZenBook UX305UA modeli, mobil odaklı kullanımı gözeten ve işlem performansıyla üst segmente konumlanan bir ultrabook. Kullanılabilirlik olarak iyi bir yere konumlanan ultrabook, beklentimizi büyük ölçüde karşıladı. UX305UA'nın fiyatı ise 3999 TL olarak belirlenmiş. QHD+ panel ve Skylake platformuna sahip rakipleri arasında fiyatıyla da fena durmuyor, zira piyasada daha yüksek fiyatlı modeller mevcut. Şık, kompakt, uzun pil ömrü sunan ve performanslı bir ultrabook arayanlar tercih edebilirler.

Kimler Almalı

Asus ZenBook UX305UA, kompakt yapıda iyi bir ultrabook arayan kullanıcılar tarafından rahatlıkla tercih edilebilecek bir model olmayı başarıyor.

Alternatifleri

Asus ZenBook UX305UA'a alternatif olarak fiyatıyla biraz daha uygun olan ve katlanabilen tasarımıyla dikkat çeken Lenovo Yoga 700'ü de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenBook UX305UA
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
87
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-6500U
İşlemci Hızı2.50 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük3200 x 1800 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 520
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar324 x 226 x 16 mm
Ağırlık1.3 kg
Okuyucu Yorumları