Asus ZenBook UX410U İnceleme

Kompakt ultrabook'lardan biri olan yeni ZenBook UX410U neler sunuyor? İnceledik!

CHIP Online Notu 77
  • Kompakt
  • Geniş ekran
  • Klavye
  • Pil ömrü
  • Geniş bağlantı
  • Güzel görünen tasarım
  • Ekran, geriye doğru çok esnek değil
  • Düşünüldüğü kadar ince değil
  • Fan sesi

Eğer son zamanlarda bir ultrabook satın almayı düşünüyorsanız, bakmanız gereken modellerin başında inceltilmiş ekran kenarlarıyla nispeten küçük kasasına karşın daha geniş görüntü üreten modeller olacak. Son zamanlarda elimize geçen incelediğimiz hemen her ultrabook modeli benzer yapıyı gözetiyor. Bunlardan biri de bugün masamızda duran ZenBook UX410U modeli oluyor.

İnce ve hafif kasa yapılarıyla ultra taşınabilirlik sağlayan tipte ultrabook'lardan biri olan ZenBook UX410, farklı model seçenekleriyle bulunabiliyor. Bunların hepsi 14 inçlik ekran boyutuna sahip, ancak işlemci ve diğer teknik değerleriyle birbirinden ayrılıyor. Mesela ZenBook UX410'u Intel Core i7-8550 işlemciyle de bulabiliyorsunuz, elimizdeki gibi Core i7-7500U işlemciyle de. Laptop'ın taban modelini ise Intel Core i3-7100U işlemci oluşturuyor.

ZenBook UX410U tasarımı nasıl?

ZenBook UX410U tasarımı nasıl?

ZenBook UX410U'yu tasarımıyla incelemeye başlayacak olursak, laptop'ın genel görünüşünün önceki modellerden 13 inçlik ZenBook UX310 ve UX330'a benzediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak bu kez hemen hemen aynı gövdede daha geniş bir ekran sunan bu laptop, böylece aynı koşullarda daha büyük görüntü sağlayabiliyor.

Dış cephesiyle alüminyum ve metalik malzemeyi birlikte sunan laptop, tasarımıyla güzel görünüyor. Laptop ağırlığıyla 1.4 kilogram seviyesinde. Kalınlığıyla ise 18 mm civarında. Bu kalınlık laptop'ın en ince olduğu yere özgü. İnceden kalına doğru yükselen tasarım hattı, laptop'ın bu kategoride en ince laptop olarak anılmasını engelliyor. Zira karşısında hemen hemen 10 mm'lik modeller var. Yani bu laptop için, sanıldığı kadar ince değil diyebiliriz.

Dizüstü bilgisayarın kapağını kaldırdığınızda yine güzel bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Az önce de söylediğimiz gibi ekran kenarlarının inceltilmiş olması geniş görüntü için ideal olduğu kadar, laptop'a daha kibar bir görünüm kazandırmış. Ekranın altına yerleştirilen klavye de rahat yazıma uygun; ayrıca tuşların arka aydınlatması mevcut. Ancak köşeye konumlandırlan güç butonunun yerini beğenmedik. Bazı laptop'larda bu kullanımı görüyoruz. Klavyeye alışana kadar kazara bu butona bastığınızda, laptop'ı uyutabiliyorsunuz. Bu arada klavyenin tuş malzemesinin plastik olduğunu da belirtelim. Klavyenin altında yer alan touchpad'in de fena bir kullanım sunmadığını söyleyelim.

ZenBook UX410U'nun bağlantıları arasında yeterli ölçüde port yer alıyor. USB 3.1 de dahil olmak üzere USB 3.0 ve USB 2.0 girişlerinin yer aldığı laptop'ta, tam boyutlu HDMI, kulaklık ve kart okuyucu yer alıyor. Dahili olarak Ethernet portu yok, ancak kutu içeriğinde USB'den Ethernet'e dönüştürücüyü bulabiliyorsunuz. Cihazın kablosuz bağlantıları arasında ise 802.11ac Wi-Fi ile Bluetooth kullanıma hazır.

ZenBook UX410U ekran performansı

ZenBook UX410U ekran performansı

ZenBook UX410U ekran performansıyla orta sınıf ve biraz üzeri bir grafik çiziyor diyebiliriz. Ekranın 14 inç boyutunda olduğunu söylemiştik. Bu ekranda Full HD görüntü sağlayan laptop, ölçümlediğimiz sRGB renk gamutuyla yüzde 96 gibi bir değere sahip. Bununla genel kullanımda rahat ediyorsunuz. Ancak bu laptop'ın fotoğrafçılar için pek uygun olmadığını söylemek lazım, zira Adobe RGB doğruluk performansı yüzde 68'e kadar düşebiliyor.

Görüntü performansına yönelik olarak bir diğer değineceğimiz nokta parlaklık olacak. Laptop, ekran parlaklığıyla iç mekan kullanımı için iyi performans sergiliyor. Ancak dış kullanımlarda özellikle parlak ortamlarda görünürlük biraz engelleniyor. Ekranda kullanılan mat malzemenin, bunu absorbe etmeye yardımcı olduğunu da söylemek lazım. Ekranın parlaklık değeri ise maksimum seviyede tam ortada 336 kandela olarak ölçülebiliyor. Aynı değerde kontrast ise 770:1 seviyesinde.

Laptop'ı çok fazla kucakta kullananların bilmesi gereken önemli bir detay, ekranın geriye çok yaslanmadığı olacak. Bu anlamda kullanırken kendinizi sınırlanmış hissedebilirsiniz. Öte yandan gece çalışanlar ise, göz yorgunluğunu mavi ışık filtresiyle azaltabilirler.

ZenBook UX410U teknik özellikleri

ZenBook UX410U teknik özellikleri

ZenBook UX410U, elimizde Intel Core i7-7500U işlemciyle yer alıyor. Bu işlemcisiyle bize 2.7 GHz frekansta çalışam performansı sağlayan laptop, ayrıca 8 GB DDR4 bellek ve 256 GB SSD ile birlikte geliyor. Ancak dediğimiz gibi bu laptop'ı farklı teknik varyasyonlarla da bulabiliyorsunuz. Bunlara 1 TB sabit disk de dahil.

Windows 10 Home Single işletim sistemiyle çalışan ZenBook UX410U, temel oyuncuları da geri çevirmiyor. Üzerinde yerleşik Intel HD Graphics 620'nin yanı sıra 2 GB RAM kapasiteli NVIDIA GeForce 940MX'i de bulunduran cihaz, bununla oyunlarda hiç yoktan iyi performans sergileyebiliyor. PUBG ve benzerilerini oynayabileceğiniz laptop, yüksek grafik ayarlarında Tomb Raider'da 20 FPS, Need for Speed Wanted'ta 16 FPS toplayabiliyor. Grafik seviyesini biraz daha düşürerek daha rahat oyun imkanı bulabiliyorsunuz. Ancak bu noktada fan sesine ve laptop'ın ısınmasına hazır olun.

Günlük kullanım içinse laptop'ı gayet elverişli bulduğumuzu söyleyelim. Ofis kullanımları olsun, günlük kullanımlar olsun, laptop iyi iş çıkartıyor.

Peki, ZenBook UX410U'nun pil ömrü nasıl? Elbette laptop'ı pil testinde de koşturduk. Orta sınıf bir dizüstü bilgisayar için uygun boyutta bir batarya ile gelen laptop, karışık kullanımda bize 8 saat civarına kadar pil ömrü sağlayabildi. Maksimum ekran parlaklığında, klavye arka aydınlatmasının kapalı, Wi-Fi açık konumda kullandığımız laptop, web'de gezinme ve video oynatma kullanımında ise 10 saate yaklaştı. Oyun performansında ise 1,5 saat civarı bir performans aldığını da belirtelim.

Bu arada son olarak laptop'ın hoparlörlerinin Harman / kardon olduğunu ve iyi bir ses sağladığını da söyleyelim ve sonuç bölümüne geçelim.

Özetle

ZenBook UX410U, özellikle laptop'ını her zaman yanında taşıyan, genel olarak mobil kullanıcılar için fazlasıyla uygun bir dizüstü bilgisayar oluyor. Evet, rakipleri kadar ince olmayabilir, ancak çantada kendine rahat yer buluyor. Genel kullanım ve ofis çalışmaları için yeterli performans isteyenler tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir. Ancak bunun üzerinde bir kullanım isteyenler için farklı alternatifler öne çıkacaktır. Bunu da söyleyelim.

Asus ZenBook UX410U 4.900 TL ile 5.300 TL arasında değişen fiyatlarla bulunabiliyor.

Kimler Almalı

Kompakt bir dizüstü bilgisayar arayan, günlük kullanım veya ofis işleri için bir dizüstü bilgisayar bakan kullanıcılar ZenBook UX410U'yu tercih edebilirler. Fotoğraf işleriyle uğraşan kullanıcılar ise, açıkçası uzak durmalı.

Alternatifleri

ZenBook UX410U'ya alternatif olarak yine Dell XPS 13, Acer Swift 3 veya HP Spectre 13 modellerine de yakından bakabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenBook UX410U
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
77
USB 3.1 1 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Home Single
İşlemciIntel Core i7-7500U
İşlemci Hızı2.7 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce 940MX
Grafik Kapasitesi2 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.01
USB 2.02
HDMIVar
VGAVar
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar323 x 223 x 18 mm
Ağırlık1.4 kg
Okuyucu Yorumları