BenQ W2700 İnceleme

Evleri sinema salonuna çevirme iddiasında olan BenQ W2700 ne kadar iyi? İnceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Üst seviye görüntü performansı
  • CinematicColor teknolojisi
  • HDR-PRO desteği
  • Kurulum ve kullanım
  • HDR performansı
  • Hizalama kolaylığı
  • Lamba ömrü

Geçen sene BenQ'nun W1700 modelini incelemiştik hatırlarsanız. Aradan tam 1 yıl geçti ve bu kez de şirketin yeni W2700 modeli karşımızda. Özellikle ev sinemasına gönül vermiş olanların bu ürünü oldukça beğeneceklerini düşünüyoruz, zira daha önce cihazın lansmanında bir sinema salonunda bu ürünü deneyimledik, ardından ise ofisimize gelmesiyle bir süredir kullanıyoruz. Geçen seneki modele göre oldukça yol kat eden BenQ, dediğimiz gibi özellikle evde iyi bir sinema sistemi kurmak isteyenlere güzel bir model çıkartmış. Peki, BenQ W2700 hakkında böyle düşünmemize sebep olan özellikleri neler, şimdi adım adım incelemeye başlayalım.

Tasarım

Tasarım

BenQ W2700, tasarımıyla geçen seneki modeli andırsa da, biraz daha yayvan, biraz daha köşeli bir model olarak karşımıza çıkıyor, ancak kompakt yapı korunuyor. Estetik açıdan gayet güzel görünen cihazın menü tuşları yine üzerinde, bağlantıları da arka yüzde yer alıyor. Kutu içeriğinden elbette cihazın uzaktan kumandası çıkıyor ve karanlıkta rahat kullanım için kumanda tuşlarında aydınlatma da bulunuyor.

Tasarımı ve estetiğinin yanı sıra kurulum ve kullanımıyla da oldukça pratik bir model olan W2700, selef modele göre yansıtma mesafesini de düşürmüş. Yalnızca 2.5 metre gibi bir mesafeden 100 inçlik görüntü yansıtabilen cihaz, net görüntü boyutuyla maksimum 200 inç boyuta ulaşabiliyor. Projeksiyon cihazları zaten geniş ekran boyutlarında görüntü üretebilmeleriyle televizyonlara kıyasla fiyat/performans anlamında avantaj sağlıyorlar. BenQ W2700 de bunu sonuna kadar kullanan bir model oluyor.

Cihazın 1.3x optik yakınlaştırma oranı mevcut, ayrıca hizalama düzeltme ayarı da oldukça etkii çalışıyor. Dikey lens kaydırma ile yüzde 10 oranında aşağı yukarı ayar olanağı tanıyor cihaz.

Özellikler

Özellikler

BenQ 2700, 4K çözünürlüğünde görüntü üretmesinin yanı sıra, 2000 lümen gücünde gayet parlak ışık kaynağı ile dikkat çekiyor. Yeni 0,47 inç tek DMP DLP projeksiyon sistemini kullanan cihazın teknik detayları arasında yine 30.000:1 kontrast değeri, 30 bit renk derinliği ve doğal 16:9 görüntü oranı yer alırken, bu cihaz özellikle CinematikColor teknolojisi ve renk standartları çerçevesinde özel bir model oluyor.

BenQ, W2700'ün lansmanında da üzerinde oldukça durulan özellikleri arasında yer alan CinematicColor teknolojisi, doğru ve gelişmiş renkler kullanarak üretilen görüntüyü zenginleştiren önemli bir unsur. CinematicColor ile renk standardında Rec.709'un yüzde 100'ünü karşılayan ve DCI-P3 renk alanının yüzde 95'ini kapsayan cihaz, böylece filmlerdeki sahnelerin yönetmenin sinemaya uyarladığı şekilde, renk kalitesinde bozulma olmadan evinizdeki perdeye yansımasını sağlıyor.

Elbette cihazda ayrıca bir HDR modu da mevcut. Muadillerden farklı olarak özel HDR-PRO sistemini kullanan BenQ W2700, böylece 4K'ya özel bir içerik çıkartıyor. HDR10 ve HLG formatlarını destekleyen HDR-PRO ile beraber parlaklık, kontrast, doğal renk kombinasyonu gayet akıcı şekilde işliyor.

Bu arada bu cihazın fabrikasyon çıkışında özel renk ayarlarının yapıldığından da bahsetmek lazım. BenQ yetkilileri, özel cihazlar ve yazılımlar kullanarak cihazı kalibre ediyorlar ve bunu gösterir bir ISFccc onaylı görsel kalibrasyon sertifikasıyla da cihazın yanında müşterilere veriyorlar.

Performans

Performans

BenQ W2700, performans konusunda fazlasıyla beğendiğimiz bir model oldu. İncelemenin başından beri söylediğimiz gibi özellikle evde sinema keyfini, tıpkı sinemadaymış gibi yaşamak isteyenlerin de muhakkak yakından incelemelerini öneriyoruz. Özellikle loş ışık performansıyla renk ve kontrast değerlerinden memnun kaldığımız cihaz, parlak ışık altında ise yine görünür elbette ancak kuşkusuz en iyi performansı loş ışıkta ve karanlık ortamlarda alıyorsunuz ki, cihazın alametifarikası da zaten bu ambiyansa özel.

Bu arada W2700'ün üzerindeki hoparlör sayısını da arttıran BenQ, bu kez 5W'tan çift hoparlöre yer vermiş cihazda. CinemaMaster Audio+ ses desteğiyle de beraber güçlü ses sunduğunu söylemek lazım. Ses seviyesi hem yüksek, hem de dengeli olarak geliyor ve geniş bir oturma odasını fazlasıyla dolduracak seviyede. Böylece görüntünün yanına iyi bir ses servisinde bulunan W2700, cihaza bağlayacak ek bir ses sisteminiz yoksa gayet yetecektir.

Peki, cihazın lamba ömrü ne kadar? Normal kullanımda 4000 saat lamba ömrü sunan BenQ W2700, ekonomik kullanımda bu süreyi 10 bin saate uzatıyor. Eğer SmartEco modunda kullanırsanız ise bu süre tam 15 bin saate uzuyor ki, cihaz bu anlamda oldukça uzun ömürlü davranıyor.

Özetle

BenQ W2700, sahip olduğu özelliklerle sinemaseverler tarafından ilgiyle değerlendirilecek bir projeksiyon cihazı oluyor. O nedenle sinema keyfini evine taşımak isteyenlerin yakından incelemelerini ısrarla tavsiye ediyoruz. Tercih edecek olanların da cihaz evlerine konumlandırırken muhakkak BenQ'nun web sitesindeki Projektör Hesaplama uygulamasını kullanmasını tavsiye ediyoruz. Zira böylece cihazın ideal izleme mesafesini kolayca ayarlayabilir ve bu sayede tam performansı elde edebilirsiniz. Son olarak 3D severlere, BenQ W2700'ün 3D özelliğine sahip olduğunu da söyleyelim ve cihazın ocak ayı içinde raflarda olacağı bilgisini de vererek incelememizi noktalayalım.

Kimler Almalı

Evinin bir odasını sinema salonuna çevirmek isteyenler için ideal olan BenQ W2700, gerçekçi 4K görüntü sunması, bunu canlı ve doygun renklerle süslemesiyle iyi bir projektör arayanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli BenQ W2700
Ürün Markası BenQ
CHIP Online Notu
90
Projeksiyon Sistemi DLP
Doğal Çözünürlük 4K UHD (3840x2160)
Parlaklık 2000 ANSI Lümen
Kontrast Oranı 30.000:1
Ekran Boyutu 30 inç - 200 inç
Net Ekran Boyutu (Diyagonal 40 inç – 200 inç
Doğal En Boy Oranı Doğal 16:9 (6 en boy oranı seçilebilir)
Işık Kaynağı Lamba
Işık Kaynağı Watt Miktarı 245W
Işık Kaynağı Ömrü 4000 saat (normal), 10000 saat (ekonomik), 15000 saat (SmartEco)
Hoparlör 5Wx2
Yansıtma Mesafesi Oranı 1.13 - 1.47 (100" @ 2.5 m)
Yakınlaştırma Oranı 1.3X
Bağlantılar HDMI (2 adet), PC, USB, ses girişi
Güç 340 W
3D Desteği Var
Boyutlar 380 x 127 x 263 mm
Ağırlık 4.2 kg.