Huawei Freebuds Pro 3 İnceleme

Huawei FreeBuds Pro 3, yüksek ses kalitesi ve etkili gürültü engelleme özelliği ile kablosuz kulak içi kulaklık pazarına iddialı bir giriş yapıyor. Peki, satın alınır mı? Huawei FreeBuds Pro 3’ü A’dan Z’ye inceledik!

CHIP Online Notu 91
  • Rahat
  • Ses kalitesi
  • Aktif gürültü engelleme performansı
  • IP54 sertifikası
  • Şık tasarım
  • Uygulama desteği
  • Pure Voice 2.0 özelliği
Editörün Seçimi

Günümüzde pek çok kişi kablosuz kulaklık kullanıyor ve bunun iyi bir nedeni var: Küçük ve hafifler, takması rahat ve gittiğiniz her yere yanınızda götürmesi kolay. Ayrıca, şarj kutuları sayesinde hızlı bir şekilde şarj olabildikleri için iyi bir pil ömrüne de sahipler. Piyasa farklı fiyatlarda her türden kulaklıkla dolu olsa da iyi ses kalitesi ve aktif gürültü engelleme özelliği istiyorsanız makas daralıyor. Huawei'nin yeni TWS kulaklığı FreeBuds Pro 3 da burada devreye giriyor.

Huawei'nin yapmayı iyi bildiği bir şey varsa, o da Ar-Ge yatırımlarına önem vererek teknolojilerini geliştirmek; bunu akıllı telefonlarının kamera teknolojilerinde de sık sık görüyoruz. Piyasaya her çıkardığı amiral gemisi modelleri DxOMark sıralamalarında listenin başlarında yer alıyor. Kulaklık söz konusu olduğunda da aynı durum geçerli ve FreeBuds Pro 3, tasarımda bazı küçük değişikliklerle birlikte özelliklerin yenilendiği ve geliştirildiği bir kulaklık olarak karşımıza çıkıyor.

Huawei FreeBuds Pro 3: Ekosistem ve Uygulama

FreeBuds Pro 3 elimize ulaşalı 2 haftadan uzun bir süre oldu ve neredeyse her gün kullanma fırsatı bulduk. Bu süre zarfında Huawei’nin yeni akıllı saati Watch GT 4’de elimizdeydi ve bu süre zarfında FreeBuds Pro 3 ile iyi bir eküri oldular.

FreeBuds Pro3, Watch GT 4 ile doğrudan bağlantı kurabiliyor. Yani arada herhangi bir telefon olmadan müzik dinleyebilmek mümkün. Diğer taraftan GT 4’ü telefonunuza bağlarsanız, gelen aramaları ister saat üzerinden ister kulaklık üzerinden kabul edip görüşme de yapabiliyorsunuz. Bununla birlikte saatin bir diğer öne çıkan özelliğiyse aynı anda 2 cihaza birden bağlanabilmesi. Diyelim bir iş bir de kişisel telefonunuz var, ikisini de FreeBuds Pro 3 ile eşleştirip kullanabiliyorsunuz. İşin güzel yanıysa hangi cihazda ses akışı varsa kulaklık otomatik olarak ona geçiş yapıyor. 2 cihazda da aynı anda ses akışı varsa ne oluyor diye sorarsanız; bu durumda da ilk olarak hangi cihazda sesi oynattıysanız diğeri kendi hoparlörünü kullanıyor.

Bağlı cihazları görmek ve kulaklığın tüm kontrollerine ulaşmak da oldukça kolay. Zira Huawei’nin AI Life uygulaması ihtiyacınız olan her şeyi barındırıyor. Yalnız uygulama AppGallery ve App Store’da olsa da Google Play Store’da yok. O yüzden Huawei dışında bir Android telefon kullanıyorsanız öncelikle AppGallery’i yüklemeniz lazım.

Bunun için de Google’dan “Huawei AI Life” olarak arama yaptığınızda çıkan ilk sonuca girerseniz, uygulamanın web sayfasına kolayca ulaşabiliyorsunuz. Sonrasında sayfadaki “Install now” seçeneğine tıkladığınızda site sizi uygulamanın AppGallery sayfasına yönlendiriyor ve buradan AppGallery’i APK olarak indirip kurabiliyorsunuz. Geriye sadece uygulama mağazasına girip AI Life’ı yüklemek kalıyor.

Uygulama, kulaklıkları eşleştirdikten sonra yazılım güncellemelerini otomatik olarak kontrol ediyor ve varsa yüklemek isteyip istemediğinizi soruyor. Bu gelen güncellemeleri yüklemeniz elzem, yoksa yeni gelen özellikleri kaçırabilirsiniz. Mesela Huawei, FreeBuds Pro 3'ün lansmanında Bluetooth bağlantısının kararlılığını artıran yeni bir sürüm yayınlamıştı; bu yüzden arada güncellemeleri kontrol etmeniz önemli.

AI Life’ın arayüzü yeterince basit tasarlanmış. Beklendiği gibi, gürültü engelleme özelliği, ses efektleri ve ses kalitesi kolayca tek tıkla kişiselleştirebiliyor. Ses efektleri kısmında yüksek bas, yüksek tiz veya senfoni gibi birçok hazır ekolayzır ayarı mevcut. Tabii buraya kendi ekolayzır ayarlarınızı yaparak da bir profil oluşturabilmeniz mümkün. Arayüzde farklı olarak göze çarpan tek şey “Dış farkındalık” modu. Bu da aslında bildiğiniz bir şey; kulaklıklar takılıyken dışarıdaki sesleri duyabilmenizi sağlayan özellik. Bunların her birinin nasıl performans gösterdiğine tek tek değineceğiz.

Uygulamadaki “Kulaklıkları Bul” seçeneği kulaklıklardan herhangi birini kaybettiyseniz ve yakınınızdaysa, yüksek sesli bir melodi oynatarak bulmanıza yardımcı olmak için burada yer alıyor. Diğer yanında gördüğünüz “Uç uyum testi” de kulaklıkların ucunun kulağınıza tam olarak oturup oturmadığını test etmeye yarıyor. En uygun olanı bulmanız, dinleti keyfini artıracaktır.

Huawei FreeBuds Pro 3: Kontrol Yetenekleri

Uygulamayı bir kenara bırakırsak, Huawei yeni modelde son derece özelleştirilebilir bir dokunmatik kontrol sistemi kullanmış. Her 2 kulaklığın gövdesinde parmaklarınızla tıklayabileceğiniz bir alan var. Örneğin, aramaları yanıtlamak, reddetmek veya bir sonraki şarkıya geçmek için çeşitli sıkıştırma hareketlerini yapabiliyorsunuz. Ayrıca sıkıştırdıktan sonra bir süre basılı tutarak gürültü engelleme gibi özellikler de kontrol edilebiliyor. Ses seviyesini ayarlamak içinse kulaklığın yanındaki alanda parmağınızı aşağı/yukarı kaydırmanız yeterli. Hareketlere alışması başlarda biraz zor gelse de kullandıkça yapması kolaylaşıyor. İşin iyi tarafı, hareketlerin hepsi AI Life uygulamasından özelleştirilebiliyor.

Huawei FreeBuds Pro 3: Ses Kalitesi ve Özellikler

FreeBuds Pro 3’ün en başarılı yanlarından biri de çift sürücülü sistemi sayesinde sunduğu ses kalitesi. Her bir kulaklıkta 11 mm'lik dinamik bir sürücü ve yüksek frekanslardan sorumlu düzlemsel bir diyafram bulunuyor. Bu yüksek çözünürlüklü ses sistemi, 48 kHz’e kadar tiz, 14 Hz’e kadar bas sesleri verebiliyor. Bununla birlikte ses kalitesi oldukça iyi, detay bakımından zengin. Mid’ler geniş bir sahneye yayılmış ve baslar belirgin ve net bir şekilde hissediliyor. Bu ses kalitesinin diğer bir sebebiyse Üçlü Uyarlanabilir EQ teknolojisi. Huawei, gerçek zamanlı olarak çalışan üçlü bir EQ algoritması kullanarak ses seviyesini, kulak kanalı şeklini ve aşınma durumunu gerçek zamanlı olarak algılayabiliyor ve optimum ses seviyesini ve EQ ayarlarını her ortam için ayarlayabiliyor.

Teknik açıdan baktığımızda FreeBuds Pro 3, LDAC, L2HC 2.0, SBC ve ACC codec'lerini destekliyor. Ancak L2HC codec'i için EMUI 13 veya üstünü çalıştıran Huawei marka bir telefon gerekiyor. Maksimum ses iletim hızıysa 990 kbps.

Huawei, önceki modele kıyasla Aktif Gürültü Engelleme ve çağrı gürültüsü engelleme özelliklerini önemli ölçüde geliştirmiş. 3 mikrofonlu hibrit gürültü engelleme sistemiyle birlikte gelen akıllı ANC 3.0, FreeBuds Pro 3’ü test ettiğimiz metro veya yol kenarı gibi çoğu ortamda gürültüyü etkili bir şekilde azaltıyor. Ayrıca seçebileceğiniz çeşitli gürültü engelleme modları mevcut; bunlar Dinamik, Sıcak, Genel ve Süper olarak ayrılmış. Dinamik modda, kulaklıklar gürültü seviyesine göre kendini otomatik olarak ayarlıyor. Diğerleri ise sırasıyla hafif gürültüden aşırıya doğru manuel olarak seçebileceğiniz modlar.

Çağrı gürültüsünü önleme açısından FreeBuds Pro 3, önceki modele kıyasla oldukça geliştirilmiş. Pure Voice 2.0 teknolojisiyle donatılan kulaklıklar, arka plan gürültüsünü önleme konusunda 5 dB oranında, rüzgar gürültüsünü engelleme konusundaysa yüzde 80 oranında iyileştirilmiş. Özellikle inşaat gürültüsünün yoğun olduğu bir alanda test ettiğimizde kulaklıkların neredeyse rahatsız edici hiçbir sesi almadığını görmek güzeldi.

Pil konusundaysa kulaklıklardan tatmin edici sonuçlar elde ettik. Aktif gürültü engelleme etkinken ortalama 4 saat civarı bir kullanımdan sonra pil tükendi. Gürültü engelleme kapalıyken ise bu süre 6 saat civarındaydı. Elbette bu süre kulaklıkların kutusuyla beraber fazlasıyla uzuyor. Zira kutunun şarjı tam kapasitedeyken, ANC’nin durumuna göre 20 ila 30 saat arası ekstra kullanım ömrü vadediyor. Yani tek şarj ile uzun uzadıya kullanabiliyorsunuz.

Huawei FreeBuds Pro 3: Tasarım ve Ergonomi

Son olarak kutudan bahsetmişken, tasarıma da değinmeden geçmeyelim. FreeBuds Pro 3'ün tasarımı FreeBuds Pro 2'yle karşılaştırıldığında neredeyse değişmemiş denebilir. Hem kutu -veya kılıf nasıl adlandırırsanız- hem de kulaklık aynı tasarım ve boyutları koruyor. Nano camdan yapılan kutusu, hiçbir şekilde parmak izi tutmuyor. Arkasındaki aynalı kısımsa çok şık bir hava katmış.

Kulaklıklar da keza aynı şekilde şık ve gösterişli. Selefinin aksine mat yerine parlak bir yüzeye sahip ve dikdörtgen gövdeli tasarım burada kullanılmış. Ayrıca kulaklıklar IP54 sertifikası sayesinde suya ve toza karşı da dayanıklı.

Kulaktaki rahatlığına gelirsek; FreeBuds Pro 3, kulaklık başına 5.8 gram ağırlığıyla oldukça hafif ve kullanım rahatlığı açısından gayet iyi. Kulağa rahatça oturuyor ve baskı yapmıyor. Bununla birlikte, öyle her an kayacakmış veya düşecekmiş gibi de hissettirmiyor. Eğer olur da kulağınıza oturmazsa, kutunun içerisinden XS’den Large’a kadar 3 çift kulaklık ucu çıkıyor. Hepsini deneyerek kulağınıza en iyi oturanı seçerseniz, sorun yaşamayacaksınızdır.

Sonuç

Yavaştan toparlamak gerekirse, genel olarak FreeBuds Pro 3’ü kullanmaktan keyif aldığımızı söyleyebiliriz. Güzel görünen, kulağa iyi oturan ve çok iyi ses veren başarılı bir kablosuz kulaklık. Yüksek kaliteli ses deneyimi ve aktif gürültü önleme isteyenleri hayal kırıklığına uğratmayacağını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Eğer bütçeniz yetiyorsa değerlendirilmeyi hak ediyor. Fiyatı ise 4.999 TL.

Ancak kulaklıkları Huawei Online Mağaza üzerinden satın alırsanız, 399 TL değerindeki 1 yıl kayıp kulaklık desteği bedavaya geliyor. Ayrıca bu (AFBPRO300) kupon koduyla 300 TL ekstra indirim kazanarak, FreeBuds Pro 3’e 4.666 TL’ye sahip olabilirsiniz. Satın almak isteyenler için sitenin linkini ve kampanya kodunu da aşağıya bırakıyoruz.

Daha fazla bilgi almak için: https://consumer.huawei.com/tr/headphones/freebuds-pro-3/
Kupon Kodu: AFBPRO300

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Freebuds Pro 3
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
91
Pil Kapasitesi 55 mAh (Kulaklık), 510 mAh (Şarj Kutusu)
Ses Formatı SBC, AAC, LDAC, L2HC2.0
Dayanıklılık IP54
Boyutlar 29.1 mm × 21.8 mm × 23.7 mm
TipKulak içi
BağlantıKablosuz
Sürücü Boyutu11 mm
Frekans Tepkisi14 Hz-48 kHz
BağlantılarBluetooth