Casper Excalibur G911 (2022) İnceleme

Şu anda 2022 yılının en güçlü oyun bilgisayarı olan Casper Excalibur G911’i tüm detaylarıyla inceledik.

CHIP Online Notu 95
  • Intel Core i9-12900HK işlemci performans
  • RTX 3080Ti grafik gücü
  • Yüksek RAM kapasitesi
  • Şık metalik tasarım
  • 165 Hz üreten 2.5K ekran
  • Geniş bağlantı desteği
  • RGB ışıklandırmalı konforlu klavye
  • Ömür boyu performans garantisi
Editörün Seçimi

Bugün, şu an dizüstü bilgisayarlarda kullanılan en yüksek performansı sunan işlemci ailesinden Intel Core i9-12900HK mobil işlemcili dizüstü bilgisayar olan Excalibur G911’i tüm yönleriyle değerlendireceğiz.

Bu laptop şu an Türkiye’de bir ilk. Zira dediğimiz gibi Türkiye’deki ilk 12’inci nesil i9-12900HK işlemciyi üzerinde bulunduruyor. Türkiye sınırlarını da geçelim, bu işlemci şu an dünyanın mobil platformdaki en iyi işlemcisi olurken, Excalibur G911’da daha bunun yanı sıra en güçlü ekran kartı olan NVIDIA GeForce RTX 3080Ti da yer alıyor. Şu an Türkiye pazarında 12’inci nesil 12900HK ve RTX 3080Ti ekran kartı gibi segmentinin en üst modelini aynı üründe birleştiren bir başka oyuncu bilgisayarı bulunmadığını da söyleyelim. Böylece maksimum performans için iyi ve sağlam bir dizüstü bilgisayar arayışında olanlar rahatlıkla, gözleri kapalı Casper Excalibur G911’i tercih edebileceklerinden daha incelemenin ilk başında bahsedebiliriz.

Türkiye’de i9-12900HK işlemci ve RTX 3080Ti ekran kartı modelini 12’inci nesilde ilk lanse eden marka olan Casper, Excalibur G911’i Core Gamer’lar için tasarlarken, ayrıca yüksek performans beklentisi içinde olan mimar, mühendis, yazılımcı ve öğrenci gibi profesyonel kullanımları da gözeterek hazırlamış. İşlemcisinden ekran kartına, depolamadan veri aktarımına kadar her bileşenin kendi içinde en üst modelini bir arada bulunduran bir yapıya sahip olan Excalibur G911, oldukça da şık bir görünüme sahip. Tasarım ve çevre detaylarına az sonra yakından bakacağız, ancak önce bu şahane laptop’ın yüksek performans sağlayan teknik özellikleriyle söze başlayalım.

Excalibur G911 Teknik Kadro ve Performans

Excalibur G911, gerçekten çok güçlü bir bilgisayar. Zaten az önce de söyledik: Cihazda şu an dünyanın mobil platformlardaki en iyi işlemcisi ve en iyi ekran kartı yer alıyor. Şimdi önce işlemciden bahsedelim, ardından da ekran kartının detaylarına gelelim.

Excalibur G911’de bulunan Intel Core i9-12900HK, bu yılın ilk çeyreğinde piyasaya çıkan en güçlü işlemci olurken, içeriğinde tam 14 çekirdek bulundurmasıyla fark yaratıyor. 6 adet performans odaklı, 8 adet ise verimlilik odaklı olarak çalışan bu çekirdeklerin yanı sıra 20 adet iş parçacığına da yer veren Core i9-12900HK, böylece Alder Lake mimarisine geçişin en güzel örneği oluyor.

Corei i9-12900HK’da yer alan P-core performans odaklı çekirdekleri, tek veya az sayıda iş parçacığı içeren iş yükleri genelinde performans için geliştirilirken, oyun ve üretkenlik gibi faaliyetlerde ek güç sağlıyor. İşlemcinin E-core verimlilik odaklı çekirdekleri ise, çoklu iş parçacığı performansı için optimize edilmiştir ve ikincil görevlerden kaynaklanan kesintileri en aza indiyor.

Core i9-12900HK, 3.80 GHz taban frekansta çalışıyor. Ancak Intel Turbo Boost Max Teknolojisi 3.0 Frekans desteği ile birlikte bu işlemciyi 5.00 GHz frekansa kadar taşıyabiliyorsunuz. İşlemci adının sonundaki “HK” takısı da bunun bir göstergesi. Böylece bu işlemciye over-clock yapabiliyor, hız aşırtabiliyorsunuz.

Ekran kartına geldiğimizde ise, burada dediğimiz gibi RTX 3080Ti’ın kullanıldığını görüyoruz. NVIDIA’nın RTX serisi zaten ışın izleme teknolojisiyle artık tanınıyor ve ne kadar güçlü olduğu biliniyor. RTX 3080Ti ise gerek ışın izleme teknolojisinden gerek grafik gücü yüksek, zorlayıcı oyunlarda yüksek performans elde etme noktasında had safhada güç üretiyor. RTX 3080Ti ekran kartı, 16 GB GDDR6 belleklerden güç sağlıyor ve 256-bit bellek veriyolunu kullanıyor. Bu sayede son dönem çıkan tüm oyunları en yüksek performans ile oynayabiliyorsunuz. Elbette bunun yanı sıra grafik gücü yüksek uygulama ve programları da böylece zorlanmadan çalıştırmanız mümkün.

Excalibur G911’in geri kalan konfigürasyon öğeleri de bu ikiliyle uyum sağlayacak ölçüde. Laptop’ta 64 GB kapasitesinde ve 4800 MHz hızında yeni ve en son bellek teknolojisi olan DDR5 RAM’ler kullanılmış. Çift kanal olarak yer alan bu RAM’ler her kanalda 32 GB 4800MHz olarak yer alıyor ve totalde azami performans elde etmeniz için gerekli gücü sağlıyorlar.

Depolama konusunda da eliniz geniş. Excalibur G911’de M.2 port desteği mevcut ve M.2 NVMe PCIe 4.0 standardında, yani en hızlı SSD’leri içeriyor. Böylece yüksek performans için veri okuma ve kopyalama aşamalarında darboğaz oluşmuyor.

Bu arada elbette havalandırma sistemi de mühim. Excalibur G911’de bunun için çift Turbo fan yer alıyor. Laptop’ın arkasına konumlandırılan bu fanlar, akıllı turbo termal fan teknolojisini içeriyor ve böylece sıcak – soğuk hava sirkülasyonunu çok hızlı şekilde tam zamanında yapabiliyor. Böylece oyunlarda anlık takılmalar ya da kapanmalar kesinlikle yaşanmıyor.

Bu arada yavaş yavaş Excalibur G911’in tasarım detaylarına geçerken, laptop için gerekli gücü sağlama adına özel olarak tasarlanan 300W gücüne adaptörün de beklenilenin aksine çok daha hafif ve taşınabilir boyutlarda olduğunu belirtelim. Bu da mobil kullanımı destekleyen önemli bir faktör.

Excalibur G911 Tasarımı Nasıl?

Excalibur G911’in gövdesi metalik malzemeyle işlenmiş, hem güzel görünüyor hem de sağlam yapıda. Sade tasarım hatlarıyla dikkat çeken laptop’ın üzerinde 16 inç büyüklüğünde detaylarından az sonra bahsedeceğimiz 2.5K çözünürlüklü bir ekran bulunurken, bunun yanı sıra mobil kullanımlar için de çok uygun yapıda. Mümkün mertebe mobilite düşünülerek hazırlanan Excalibur G911, yalnızca 27 mm inceliğinde bir laptop oluyor. Böylece rahatlıkla yanınızda taşıyabileceğiniz laptop, oldukça da hafif; sadece 2.5 kilogramlık bir ağırlığı var.

Çevre detaylarına baktığımızda, arkada Turbo fanların yerleştirildiğini gördüğümüz laptop’ta geniş bağlantı seçenekleri kullanılıyor ve bu bağlantılar laptop’ın 3 kenarına yerleştirilmiş durumda. 2 adet Turbo fan çıkışının arasına; Ethernet portu, tam boyutlu HDMI bağlantısı, Thunderbolt 4 destekli bir USB-C portu ve Mini DisplayPortu’nun konumlandırılmış. Özellikle HDMI, Thunderbolt 4 ve Mini DisplayPort’un bir arada yer alması, bu laptop’ı çok fazla ekrana bağlayabileceğiniz anlamına geliyor ki Thunderbolt 4 ile 4K harici monitöre kalite kaybı olmaksızın görüntü aktarımı sağlayabilmeniz mükemmel bir avantaj.

Yine buradaki Ethernet portuyla kablolu olarak Gigabit hızında internet erişimi sağlayabileceğiniz gibi, Excalibur G911’de yüksek performansta kablosuz internet bağlantısı için de Intel KILLER Wi-Fi 6E AX1675 (2x2) bileşeni mevcut. Bununla yeni nesil 802.11ax standartdında Wi-Fi bağlantısı kurabiliyor ve böylece hem kablolu hem kablosuz olarak gecikme olmaksızın internet altyapınızdan en üst düzeyde verim sağlayabiliyorsunuz. Bu arada yine laptop’ta Bluetooth 5.2 kablosuz bağlantı desteğinin yer aldığı bilgisini de verelim.

Excalibur G911’de tam boyutlu USB bağlantıları ise sağ ve sol kenara yerleştirilmiş. 1 adet USB 3.1 ve 2 adet USB 3.0 portu bulunduran laptop, bununla da bağlantı özgürlüğü sağlıyor. Böylece Excalibur G911 için gerekli olan tüm bağlantılar sağlanmış durumda.

Excalibur G911’de özellikle oyuncuların sevecekleri bir diğer detay RGB aydınlatma desteği. Laptop’ın klavyesi 3 bölgeye ayrılmış 65 bin 26 farklı renk üretebilen ve birbirinden farklı efekt ile süslenen RGB tuş diziliminden oluşuyor. Klavyenin kullanımı rahat, tuşların boşlukları ve yükseklikleri ergonomik kullanımı destekler nitelikte olurken, hemen altındaki touchpad alanı da mobil kullanımlarda konforlu çalışmanızı sağlayacak ölçüde geniş tasarlanmış. Bu arada RGB aydınlatma desteği yalnızca klavye ile sınırlı değil, arka yüzeydeki 2 fanın çevresinde de bu RGB LED’lerin olduğunu görüyoruz. Böylece laptop karanlık ortamda oyun oynarken veya çalışırken odaya farklı bir ambiyans katabiliyor.

Excalibur G911 Ekran Özellikleri

Şimdi Excalibur G911’in biraz ekranından bahsedelim. Excalibur G911, tam 16 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi. Geleneksel 15.6” boyutlu ekranlara kıyasla daha geniş görüntü sağlayan bu ekran, öte yandan bunu çözünürlüğe de yansıtıyor ve karşımıza 2560x1600 piksel çözünürlüğünde görüntü getiriyor. 2.5K olarak da isimlendirilen bu yüksek çözünürlükten ve ekranın bu denli büyük olmasından oyunlarda ziyadesiyle faydalanabileceğiniz gibi, karşısında iş yaparken de eliniz rahatlıyor.

Ekran yalnızca yüksek çözünürlük sağlamakla kalmıyor, bunu bir de yüksek tazeleme hızı ile birlikte sunuyor. Excalibur G911’in bu ekranı, 165Hz tazeleme hızında görüntü üretebiliyor. Böylece laptop’ta kullanılan RTX 3080Ti’ın oyunlarda sağladığı yüksek kare sayısı, ekran tarafından da destekleniyor ve bu şekilde senkron kaymalarının ve görüntü yırtılmalarının önüne geçiliyor.

Ekranda kullanılan IPS LED panel 5ms gibi oldukça düşük bir cevap süresine sahip. 1200:1 kontrast oranı ile doygun renkler sağlayabiliyor, sRGB renk gamutunun yüzde 100’ünü kapsıyor. Antiglare yansıtmasız kaplama içeren ekranda böylelikle 178 derecelik geniş görüş açısı sağlanmış durumda. Buna ilave olarak ekranın 500 nit parlaklığa ulaşabildiği bilgisini de verelim.

Bu saydığımız özelliklerden 165Hz ve 5ms cevap süresi en çok oyuncuları mutlu edecekken, sRGB renk gamutu kapsama alanı, kontrast ve parlaklık seviyesi de özellikle mimari çizim ve grafik tasarımı gibi alanlarda bu laptop’tan faydalanmak isteyenleri memnun edecektir. Zira bu ekranda hem net bir görüntü sağlayabilir hem de doğru renkleri ekranda görebilirler.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde gerçekten de karşımızda çok yüksek performans üretebilen bir dizüstü bilgisayar olduğunu söyleyebiliriz. Core i9-12900HK işlemci ve RTX 3080Ti ekran kartı bileşenleriyle olduğu gibi teknik kadronun diğer önemli oyuncuları da işini çok iyi şekilde yapıyor. Tasarım, ekran, klavye, bağlantı zenginliği ve öte yandan Dolby Digital ses sistemine sahip hoparlörleriyle de değerlendirdiğimizde, Excalibur G911 için komple bir performans üssü olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada Excalibur G911’in Casper’ın ücretsiz ömür boyu performans garantisi ile sunulduğunu da söyleyelim. Yani, bu laptop ile performans cepte.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper Excalibur G911 (2022)
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
95
Genel
İşletim SistemiWindows 11
İşlemciIntel Core i9-12900HK
Çekirdek Sayısı14
Ekran ve Grafik
Ekran16 inç
Ekran PaneliIPS LED
Çözünürlük2560 x 1600 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 3080Ti 16GB GDDR6 256-bit
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)64 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.11
USB 3.02
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortVar
VGAYok
EthernetVar
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuYok
Boyutlar360 x 286 x 27.3 mm
Ağırlık2.5 kg