Casper Nirvana C600 İnceleme

Casper’ın yeni dizüstü bilgisayarı Nirvana C600 hakkında bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik.

CHIP Online Notu 90
  • Intel Core i7-1165G7 CPU ve Intel Irix Xe GPU
  • Yüksek bellek kapasitesi ve depolama alanı
  • 15.6 inç IPS ekran
  • Estetik tasarım
  • Windows 11 işletim sistemi

Bugün sizlerle Casper Nirvana C600 modelini birlikte tanıyacağız. Bu laptop, mainstream kullanıcılara, yani ana akımı hedefleyen, daha açık şekilde ise herkese hitap eden bir laptop. Günlük laptop ihtiyacını karşılamak isteyenler de bu cihazla mutlu olabilir, öte yandan kurumsal sektör çalışanları da. Şık tasarıma önem verenler de yine bu cihazı sevebilirler.

Laptop’ın güzel bir tasarımı var. Metalik gri renkli bir gövdeye sahip, ancak gövdesi metalik değil, plastik bir malzemeden oluşuyor. Laptop’ın sırtındaki Casper logosu ise metal olarak hazırlanmış. Gayet güzel ve estetik duruyor.

Çok ince bir cihaz. Sadece 19.8 mm kalınlıkta. Ayrıca çok da hafif, sadece 1.8 kilogram. Böylece laptop’ı sürekli yanınızda taşıyan biriyseniz çok rahat edebilirsiniz. İnce, hafif ve bunun yanı sıra geniş bir laptop. Özellikle 16:9, yani sinematik formda görüntü isteyenlerin tam aradıkları gibi olduğunu söyleyebiliriz. Ekranı 15.6 inç boyutunda. Full HD görüntü üretiyor ve 250 nit parlaklık seviyesinde. Panel olarak IPS kullanılmış. IPS panellerin görüntü kalitesi gayet iyidir, bu ekranda da bunun karşılığını alıyorsunuz. Ayrıca panelde parlama önleyici bir malzeme kullanılmış, bu da ekran yansımalarının önüne geçiyor.

Casper, ekran için güzel bir özelliğe de yer vermiş bu modelde. Özellikle uzun süreler bilgisayar kullananlar göz yorgunluğundan şikayetçi olurlar. Casper, bunun önüne geçmek için bu cihazın ekranında Low Blue Light, yani Düşük Mavi Işık teknolojisine yer vermiş ve buna Anti Flickering titreşim önleyici özelliğini de katmış. Böylece ekrandan gelen zararlı ışınlar engellenirken, titreşimler de engelleniyor. Bu sayede uzun kullanımlarda göz yorgunluğu yaşamamanız amaçlanıyor.

Laptop’ın tasarımı bir hayli sade, ancak Casper bunu nasıl daha güzel işeyebilirim diye bir hayli kafa yormuş. Uplift ekran menteşe tasarımı, ekranı arkaya doğru yatırdığınızda klavyenin eğim almasını sağlıyor. Böylece daha iyi bir yazı deneyimi sağlaması amaçlanmış. Klavye de buna eşlik edecek cinsten. Tam boyutlu bir klavye kullanışmış bu modelde. Tuşların yerleşimi, büyüklükleri ve boşlukları gayet ideal. Numerik tuş takımının yer alması elinizi rahatlatacak. Ayrıca klavyenin ve altındaki touchpad’in rengi de güzel seçilmiş. Laptop’ın genel rengine uyum sağlıyor. Bu arada bu Uplift adı verilen menteşe tasarımı sadece klavyeyi daha ergonomik şekilde kullanmayı sağlamıyor, cihazın altındaki havalandırma paneline boşluk yaratarak laptop’ın hava sirkülasyonunu daha iyi yapabilmesinin önünü açıyor.

Klavyenin hemen üzerinde hoparlörler yer alıyor. Bu hoparlörler 2 adet ve 2 watt gücüne, ayrıca Dolby ses sistemiyle desteklenmiş. Böylece güzel ses sağlıyor. Hoparlörlerin bulunduğu alanda yine özel bir tasarıma gidilerek laptop’ın genel duruşuna daha estetiki bir görünüm kazandırılması da ayrıca hoş bulduğumuz bir detay oldu.

Laptop’ın çevresine baktığımızda, ekranın üzerinde 1 MP çözünürlüğünde bir web kamerasının olduğunu görüyoruz. Bu web kamerasının güzel bir detayı var. O da sürgülü mekanizmaya sahip olması. Üzerindeki tırnağı çekerek kamerayı fiziksel olarak kapatabiliyorsunuz. Buna ek olarak görüntülü görüşmeler için mikrofonlarda gürültü engelleme özelliği kullanılmış. Böylece dışarıdan gelen gürültüler minimuma indiriliyor ve daha kaliteli bir görüntülü görüşme olanağı sağlanıyor.

Bağlantı tarafına geldiğimizde, laptop’ın tüm fiziksel bağlantılarının sol tarafta bir arada kullanıldığını görüyoruz. Burada HDMI portu, 2 adet USB 3.0 bağlantısı, USB Type-C girişi ve kulaklık yuvası bulunuyor. Kablosuz bağlantı için de Intel Dual Band AC 9462 Wi-Fi modülü kullanılmış. Fakat bu laptop’ın gelecek modellerinde daha iyisi olan Intel Wi-Fi 6 AX101 modülü yer alacak, onu da söyleyelim. Eğer kablosuz bağlantıya önem veriyorsanız, satın alım aşamasında bunu kontrol etmenizde fayda var. 2 teknoloji arasındaki temel fark, Intel Dual Band AC 9462’de Wi-Fi 5 standardında ve 433 Mbps’e kadar maksimum hız sağlanıyorken, Intel Wi-Fi 6 AX101’de ise Wi-Fi 6 standardında, 600 Mbps’e kadar maksimum hız üretilebiliyor. Yani Wi-Fi ağları konusunda bir hayli yenilikçi bir model. Laptop bu sayede kablosuz bağlantı konusunda yeni nesil ihtiyacı karşılıyor.

Evet, buraya kadar her şey tamam. Peki, Casper Nirvana C600’ün teknik özellik kadrosunda neler var? Laptop’a güç veren işlemci, Intel’den geliyor. Bu modelde Intel’in 4 fiziksel çekirdekli ve 8 izlekli i7-1165G7 işlemcisi kullanılmış. 10 nm SuperFin fabrikasyon sürecinin eseri olan bu işlemci, 2.8GHz taban frekansta çalışıyor, ancak güç gerektiğinde hızını 4.70 GHz’e kadar artırabiliyor. Intel’in diğer işlemcileri ile karşılaştırıldığında fark videoda göreceğiniz gibi olurken, bu performans artışı genel kullanımda ve iş odaklı kullanımlarda hissediliyor. Özellikle iyi bir dizüstü bilgisayar satın almayı düşünen öğrencilerin de okul odaklı kullanımlarında rahatlıkla tercih edebilecekleri bir laptop olmasını sağlıyor.

Nirvana C600’de Intel işlemci kullanılırken, grafik tarafından da Intel’in yeni nesil grafik birimi olan Irix Xe yongasının olduğunu görüyoruz. Bu grafik işlemci, günlük kullanımlar için gayet yeterli bir grafik gücü sağlıyor. Ayrıca oyunlar için de yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Overwatch ve türevlerini 50 fps ortalamayla rahatlıkla oynatabiliyor. Öte yandan daha az enerji tüketmesi önemli. Böylece pilde daha uzun süre kullanım sağlıyor. Bu arada Intel Irix Xe grafik işlemcinin performans farkını da sizlerle videoda paylaştık.

Az enerji tüketimi önemli. Özellikle enerji tüketim bedellerinin hem maddi hem manevi olarak yüksek etkilerini gördüğümüz şu dönemde, Nirvana C600’de düşük güç tüketimine katkıda bulunulması güzel bir detay olmuş. Bu laptop’ta kullanılan yüzde 88 verimlilik odaklı adaptör yer alıyor. Böylece daha az enerji harcayarak daha fazla enerji tasarrufunun önü açılmış. Laptop’ta kullanılan batarya da akıllı batarya teknolojisi ile pil ömrünü uzatıyor. Akıllı bataryalar, tamamen dolana kadar yüksek akımla pili yıpratmak yerine belli bir doluma ulaştığında akımı düşürüyor ve hem pilin dolayısı ile hem de cihazın daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Öte yandan Nirvana C600’ün Energy Star sertifikasına sahip olduğunu da söyleyelim.

Laptop’ın teknik kadrosuna dönecek olursak, 32 GB DDR4 belleklerin kullanıldığını görüyoruz. İçinde 2 RAM slotu mevcut durumda. Böylece çift kanal bellek kullanılmış. Dizüstü bilgisayar satın alırken, çift kanal bellek kullanıldığına dikkat etmeniz önemli. Zira bu performansta artış sağlıyor. Bellek kapasitesini 64 GB’a kadar artırabiliyorsunuz. Depolama hanesine geldiğimizde burada da 1 TB kapasitesinde M.2 SSD kullanılıyor. Böylece burada da oldukça geniş bir kapasite sunulmuş. Yani dijital arşivinize bu laptop’ta rahatlıkla yer verebilirsiniz.

Nirvana C600, Windows 11 işletim sistemiyle geliyor. Bildiğiniz gibi Windows 11, Microsoft’un en yeni işletim sistemi. İşletim sisteminin güncel olması yalnızca performansta artış yaşatmıyor, aynı zamanda güvenlik önlemlerinin de artırıldığı ve bu bilgisayara kuracağınız yazılımlarla da daha uyumlu olduğu anlamına geliyor.

Sonuç

Sonuç olarak toparlayacak olursak, Casper Nirvana C600, genel hatlarıyla gayet başarılı bir model olmuş. Core i7-1165G7 güçlü işlemcisi, dahili Intel Irix Xe ekran kartı, IPS panelli geniş ekranı, verimli adaptörleri, modern tasarımı ve Uplift menteşe tasarımıyla gayet kullanışlı bir seçenek. Performansıyla da etkili çalışıyor. Eğer şu sıralar bu gibi bir dizüstü bilgisayara ihityacınız varsa değerlendirebilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper Nirvana C600
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiWindows 11
İşlemciIntel Core i7-1165G7
İşlemci Hızı2 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel Irix Xe
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)32 GB
SSD1 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-FiWi-Fi 6
Kart OkuyucuYok
Boyutlar19.8 mm
Ağırlık1.8 kg