Casper'ın Haswell'li canavarı testte!

Casper'ın güncel Haswell işlemcili güçlü dizüstü bilgisayarı Nirvana CSD'yi inceledik!

CHIP Online Notu 83
  • Metalik tasarım
  • Güncel Haswell işlemci
  • Yüksek RAM kapasitesi
  • Başarılı performans
  • SSD yok
  • Full HD desteği yok
  • Ağır

Casper Nirvana serisine yeni modellerini katmaya devam ederek ürün ailesini genişletmeyi sürdürüyor. Güçlü dizüstü bilgisayar satın almak isteyen kullanıcıların tercih edebilecekleri bir ürünle ofisimize konuk olan Casper, yeni Nirvana CSD modeliyle bugün inceleme konumuz.

Metalik gövdesiyle oldukça şık görünen Nirvana CSD, Intel'in 4'üncü nesil Haswell işlemcisiyle dikkat çekiyor. Diğer yandan Windows 8.1 güncellemesiyle kullanıcılara sunulan notebook, grafik hanesini ise Nvidia ile doldurmuş. Böylece hem dış görünümüyle hem de teknik altyapısıyla güçlü bir yapıya bürünen Nirvana CSD, sahip olduğu fiyat etiketiyle de segmenti için uygun görünüyor. Şimdi daha fazla detay için Nirvana CSD'yi mercek altına alalım.

Metalik tasarım

Nirvana CSD, ne bir Ultrabook, ne de ultra ince bir notebook. O tür kategoriler yerine standart güçlü bir dizüstü bilgisayar arayanların tercihi olabilecek yapıda olan Nirvana CSD, güçlü metalik yapısı bir yanda güçlü teknik kadrosuyla da göz dolduruyor. Her zamanki gibi önce tasarımdan başlayıp, yavaş yavaş derine inelim.

Söylediğimiz gibi Nirvana CSD'nin dış yapısı tamamen metal malzeme ile güçlendirilmiş. Bu hem tasarıma katkıda bulunuyor, hem de dizüstü bilgisayarın daha sağlam olmasını sağlıyor. Böylece darbelere karşı dayanıklılık kazanan Nirvana CSD, 15.6 inç boyutunda bir ekran taşıyor.

Nirvana CSD, çok ince ve hafif değil. Ancak yine de standart dizüstü bilgisayarlara göre yüzde 30 oranında incelik gösterebiliyor. 33 mm'lik kalınlıkta olan Nirvana CSD, daha önce incelediğimiz ultra ince notebook Gigabyte P35'in 21 mm'lik kalınlığının yanında kalın kalıyor. Ayrıca yine 3 kilogram ağırlığında olduğunu da söyleyelim.

Üzerinde numerik tuş takımının da bulunduğu geniş bir klavye bölgesinin sahibi olan Nirvana CSD, tuş aralarındaki boşluklarıyla rahat kullanım sağlıyor. Casper, kullanımı olumsuz etkileyen sıkışık tasarımdan kaçınmış. Klavyenin altında yer alan ve Casper tarafından "Clickpad" şeklinde adlandırılan touhcpad alanı da çoklu dokunuşlara uygun yapıda akıllı fonksiyonlar içeriyor.

Aynı düzlemde Nirvana CSD'nin hoparlörlerini de görebiliyoruz. Crystal Sound teknolojisine sahip olan hoparlörler iyi düzeyde ses veriyor. Güçlendirilmiş akustik desteği olan hoparlörlerle film, müzik ve oyunlarda eksiklik hissetmiyorsunuz.

Nirvana CSD'nin bağlantılarına baktığımızda sol yüzde iki USB 3.0, sağ yüzde iki USB 2.0 bağlantısı görüyoruz. Yine bağlantılar arasında HDMI, VGA, Ethernet, kulaklık ve ön yüzde bir kart girişi bulunuyor. Ayrıca dizüstü bilgisayarda optik sürücü de mevcut.

Güncel Haswell işlemci

Peki, Nirvana CSD'nin teknik detaylarında neler var? Windows 8.1 işletim sistemiyle gelen Nirvana CSD, en güncel Windows işletim sistemini sunuyor. Ekrana gelince dokunmatik olmadığını söyleyelim. Bu bir eksiklik değil, tercih meselesi. Ancak diğer yandan Full HD desteği göstermemesini notebook'un eksi hanesine not ediyoruz.

15.6 inç büyüklüğündeki ekran LED arka aydınlatmaların sahibi. Ekran güzel görüntü veriyor. Bizce tek eksiği Full HD'yi desteklememesi. 1366x768 piksel çözünürlük sunuyor. Ekrana görüntü veren iki grafik işlemcisi mevcut. Biri elbette Intel'in sunduğu HD Graphics 4600 grafik birimi. Diğeri ise Nvidia GeForce GT840M. Nvidia Optimus teknolojisini destekleyen bu grafik birimi 3 GB'lık bir kapasiteye sahip. Optimus teknolojisiyle birlikte en iyi performansı sağlayabilen GeForce GT840M'in yanı sıra dizüstü bilgisayarda 16 GB RAM de fark yaratan noktalardan. Böylece en güncel oyunları rahatlıkla iyi performans seviyesinde çalıştırabilmeniz mümkün.

Nirvana CSD'nin işlemcisi ise Intel'in 4'üncü nesil işlemcilerinden Haswell tabanlı. Core i7 4712MQ işlemcisini kullanan bilgisayar, bu yılın ikinci çeyreğinde piyasaya sunulan işlemcisiyle de güncel. 4 çekirdekli işlemci 2.3 GHz hızında çalışıyor. Turbo modunda ise size 3.3 GHz'lik hız sağlayabiliyor. Bu sayede performans noktasında Nirvana CSD, gayet güvenilir yapıda olmayı başarıyor.

Nirvana CSD'nin teknik detayları arasında depolama birimi olaraksa 1 TB SATA kullanılmış. Herhangi bir SSD bulunmaması ise üzücü. Elbette SSD'nin bulunması fiyatı arttıran etkenlerden, ancak ek olarak en azından 128 GB'lık bir SSD'nin de yer alması onu daha çekici kılabilirdi kanaatindeyiz.

Özetle

Nirvana CSD, güzel ve güçlü bir dizüstü bilgisayar. En güncel Intel Core işlemcisini üzerinde bulunduran dizüstü bilgisayar, geniş kapasiteli Nvidia grafik kartı ve 16 GB'lık RAM desteğiyle performans ihtiyacını karşılayacak bir model olmayı başarıyor. Yüksek performans gösteren dizüstü bilgisayar arayan kullanıcılar Nirvana CSD'yi tercih edebilirler.

Nirvana CSD'nin fiyatı ise 2227 TL civarında.

Kimler Almalı

Yüksek performans gösteren dizüstü bilgisayar arayan kullanıcılar Nirvana CSD'yi tercih edebilirler.

Alternatifleri

Nirvana CSD'ye alternatif olarak Gigabyte P35'i ve yakın zamanda incelediğimiz diğer bir güçlü notebook olan MSI GE40 2OC Dragon Eyes'ı tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper Nirvana CSD
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
83
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciIntel Core i7 4712MQ
İşlemci Hızı2.30 GHz
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Çözünürlük1366 x 768 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce GT840M
Grafik Kapasitesi3 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.02
HDMIVar
VGAVar
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar422 x 280 x 33.8 mm
Ağırlık3 kg
Okuyucu Yorumları