Casper Nirvana S500 İnceleme

Casper'ın 13 saate varan pil ömrü sunan Nirvana S500 dizüstü bilgisayarını inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • İdeal performans
  • Uzun pil ömrü ve mobilite
  • Sade tasarım
  • Klavye
  • Bağlantı seçenekleri
  • SSD performansı
  • Özelleştirme seçenekleri
  • Klavyede arka aydınlatma yok

Dizüstü bilgisayar satın alırken pek çok kriteri gözden geçiriyoruz, ancak elbette ilk sırada "Bu laptop'a neden ihtiyacım var?" sorusunu yanıtlamamız gerekiyor. Ardından ise bizim için önemli olan diğer kriterler geliyor ve bunun neticesinde de satın alacağımız modele tam olarak karar veriyoruz.

Bugün inceleyeceğimiz Casper modeli Nirvana S500. Bu modelin az önceki ilk sorumuza yanıtı şu şekilde: "Uzun pil ömrü ve mobilite". Evet, dizüstü bilgisayardan uzun pil ömrü isteyen ve mobil kullanımda gün boyu rahat bir kullanım sağlamak isteyenler Nirvana S500'ten oldukça memnun kalacaklar. İlk soruyu baştan yanıtladığımıza göre şimdi diğer kriterlere, laptop'ın sahip olduğu diğer özelliklere adım adım yakından bakabiliriz.

Tasarım

Tasarım

Casper Nirvana S500, özellikle kurumsal alan, ofis ortamları, günlük kullanım ve öğrenciler tarafından tercih edilebilecek türde bir laptop. İhtiyaca göre farklı konfigürasyon modelleriyle satın alınabilecek olan Nirvana S500, elimizde tam olarak S500.1021-BV50T-G modeliyle bulunuyor. Modelin teknik kadrosuna az sonra daha detaylı olarak bakacağız zaten, ancak önce tüm Nirvana S500 modellerinin ortak noktası olan tasarım yönüne ve diğer çevresel özelliklerine bir bakalım.

Nirvana S500, farklı gösterişli olmayan, sade yapıda hazırlanmış bir model. Özellikle kurumsal taraf kullanımlar için uygun olan laptop, metalik gümüş renkli gövdesiyle oldukça şık görünüyor. Cihazın tasarımı plastik yapıda, ancak hem dayanıklılık hem görünüm anlamında sınıfının beklentisini karşıladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Öte yandan oldukça hafif ve ince yapıda olması sayesinde rahatlıkla taşıma imkanı tanımasıyla da avantaj sağlıyor. 19.9 mm kalınlığında ve 1.9 kilogram ağırlığında olan laptop, böylece 2 cm'den daha ince, 2 kilogramdan daha hafif olmasıyla çantada kendine rahat yer bulacak bir model oluyor. Ayrıca cihazın adaptörü de oldukça küçük. Böylece olur da cihazı şarj etmeniz gerekirse, yanınıza almaktan çekinmeyeceğiniz ölçüde. Şarj etmeniz gerekirse diyoruz çünkü Nirvana S500, özellikle pil performansıyla dikkat çeken bir model oluyor. Bundan da az sonra detaylı olarak bahsedeceğiz.

Ekran ve Özellikler

Ekran ve Özellikler

Nirvana S500'ün ekranı 15.6 inç büyüklüğünde. Ancak ekran kenarlarının 8.3 mm ile nispeten ince tutulmuş olması sayesinde daha kompakt gövdeye daha geniş ekran yerleştirilebilmiş. Elbette ekran çerçeveleri daha ince tutulabilirmiş, fakat bu ölçü de sınıfı için gayet yeterli seviyede doğrusu. Böylece muadil modellere göre ekran – gövde oranıyla tatmin edici bir oran yakalanabilmiş.

Bu modelinde TN paneli tercih eden Casper, TN panellerin kurumsal ihtiyaçlar doğrultusunda seçildiğini söylüyor. Bilindiği gibi TN paneller IPS panellere göre daha dar açılı, yani görüş açısı biraz daha dar paneller. Tercih edilmesinin sebebi ise bilgi güvenliğine yardımcı olması. Dolayısıyla yandan bakıldığında ekranınızın görünmemesi bilgi güvenliği sağlarken, öte yandan rahat çalışma olanağı tanıyor. Bu bağlamda her ne kadar kurumsal taraftan tercih edilse de, özellikle ekranının yanındakiler tarafından görünmesini istemeyen pek çok kullanıcı tarafından bu panel tercih edilebilir kanısındayız. Elbette aksini düşünenler de IPS panelli modellere yönelebilirler, bu tamamen tercih meselesi.

Elimizdeki modelde ekran çözünürlüğü de 1366x768 piksel. Ancak bu modelin Full HD çözünürlüklü seçeneği de raflarda yer alıyor.

Ekranın önünde uzanan klavyeden de bahsederken, cihazın genel tasarımına uygun tasarlandığını ve güzel bir yazı yazma deneyimi sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle sessiz olması ilgimizi çeken klavye, böylece laptop'ın açık ofis ortamlarına uygun olmasını sağlıyor. Öte yandan tuş yüksekliği ve tuşların birbirine olan mesafesi de konforu arttıran bir unsur olurken, numerik tuş takımının bulunması da önemli bir detay. Klavyede arka aydınlatma ise eksik kalan unsurlardan oluyor.

Nirvana S500'ün çevresine baktığımızda yeterli bağlantı desteğinin yer aldığını görüyoruz. Bağlantılar arasında tam boyutlu ve 2.0 standardında HDMI'ın bulunmasının yanı sıra Ethernet girişinin olması da önemli. Ayrıca 2 adet USB 3.0 portu ile ayrıca USB Type-C portu da laptop üzerinde mevcut. Yine kart okuyucuyu da bağlantılar arasında görebiliyorsunuz.

Ekbette modelde kablosuz bağlantılar da unutulmamış. Bluetooth 5.0 desteği oldukça önemli. Wi-Fi tarafında da 802.11ac Wi-Fi desteğinin bulunduğunu söyleyelim. Böylece çift bant kablosuz internetten bu modelde yararlanabilirsiniz.

Son olarak laptop'ın Dolby Audio desteki 2 adet 1.5W'lık hoparlörlerinin bulunduğundan ve bu hoparlörleriyle dengeli bir ses çıkışı sunduğundan da söz edelim ve şimdi laptop'ın teknik detaylarına geçelim.

Teknik Kadro ve Performans

Teknik Kadro ve Performans

Nirvana S500, başta da söylediğimiz gibi farklı konfigürasyon seçenekleriyle gelen bir model. Elimizdeki BV50T-G modelinin yanı sıra laptop'ı farklı model ve farklı spec'lerle de tercih edebiliyorsunuz ki, bunlar arasında 12 GB DDR4 RAM'li modeller yer alırken, yüksek SSD kapasitelerine ulaşan seçenekler de mevcut. Dilerseniz yine seçtiğiniz bir modeli satın alırken Casper'ın internet sitesi üzerinden özelleştirme seçeneğiniz de bulunuyor. İşletim sistemi, RAM, depolama gibi bölümlerini ihtiyacınıza göre şekillendirebiliyorsunuz.

Peki, Nirvana S500'ün elimizdeki modelinde nasıl bir teknik kadro yer alıyor?

Bu modelin özellikle kurumsal ve ofis alanlarında olduğu kadar öğrenciler için de uygun olduğunu söylemiştik. İster masa başı ister mobil ortamda günlük kullanım ihtiyaçlarını karşılayabilen laptop, Intel'İn 10'uncu nesil yeni işlemcilerinden Core i5-10210U CPU'dan güç alıyor. Intel'in Comet Lake ailesinden olan bu işlemci, 2019'un 3'üncü çeyreğinde piyasaya çıkan oldukça taze bir işlemci. 14 nm fabrikasyon süreci eseri olan işlemci, 4 fiziksel çekirdekli ve 8 izlekli yapısıyla ideal performans sağlarken aynı zamanda enerji tasarrufu konusunda verimli davranıyor. Taban frekansta 1.60 GHz hızında çalışan işlemci, böylece stabil koşullarda enerji verimliliğiyle göze çarparken, performans gerektiren anlarda da çekirdek frekansını 4.20 GHz'e çıkartabiliyor. Bu da ek güç anlamına geliyor. Yine de elbette bu laptop üzerinde video işleme veya üst seviye güç gerektiren uygulamalardan ziyade, daha çok ofis uygulamaları ve çevresindeki uygulamaları kullanabileceğinizi söyleyebiliriz.

Elimizdeki Nirvana S500'de 16 GB kapasitesinde ve 2400 MHz frekansında DDR4 bellek kullanılmış. SSD olarak da 512 GB kapasiteli Nvme M.2 SSD yer alıyor. Dediğimiz gibi bu iki modülü dilediğiniz gibi değiştirmeniz mümkün. Kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. Elimizdeki modelin SSD'si ise performans açısından gayet tatmin edici sonuçlar veriyor bu arada, ondan da bahsetmek gerek. CrystalDiskMark'ta 1725 MB/s sıralı okuma, 1508 MB/s sıralı yazma performansı aldığımız disk, bu sayede kısa erişim süreleriyle dosya, doküman ve uygulamaları hızlı açmanızı sağlayacak.

Peki, bu laptop'ta oyun oynanır mı? Teknik kadro olarak ofis ve kurumsal tarafa için olduğu kadar standart, çalışmalarını yapabilecek gibi bir laptop arayan öğrenciler için de uygun olan Nirvana S500, temel seviyede oyun ihtiyacını karşılayacak yapıda bir model oluyor. Zira teknik kadrosunda NVIDIA GeForce MX250'ye yer veriyor. 2 GB kapasiteli MX250 ile elbette üst seviye grafik beklentisi içinde olan oyunları değil, ancak uyumlu grafik ayarlarıyla League of Legends, CS:GO ve PUBG gibi oyunları rahat oynayabiliyorsunuz.

Pil Ömrü

Pil Ömrü

Evet, şimdi geldik laptop'ın en başta bahsettiğimiz ancak en sonra sakladığımız en dikkat çekici özelliğine. Nirvana S500'ün uzun pil ömrü ömrüne sahip olduğundan söz ettik, elbette bunun için birtakım testler de uyguladık. Açıkçası laptop bize Casper tarafından 10 saatlik pil ömrü iddiasıyla geldi. Öte yandan Casper'ın yaptığı test loguna göre 13 saat 16 dakika gibi bir süreye erişmiş olması ise oldukça önemli. Ancak laptop, genel kullanım standardı çerçevesinde 10 saat civarında bir performans vadediyor. Yaptığımız testle de bunu kanıtlıyor.

Pek çok modele uyguladığımız video testimizi Nirvana S500 için de uyguladık. Yüzde 35 parlaklık seviyesinde, ses seviyesinin yüzde 50 oranında ayarlı ve pil korumalarının devre dışı olduğu koşulda çalıştırdığımız HD video, tam 10 saat 32 dakika boyunca ekranda döndü. Böylece ofiste mesai saatini rahatlıkla devirebilecek bir model olan Nirvana S500, ayrıca uzun pil ömrü sayesinde mobil kullanımlara da uygun bir örnek oluyor.

Özetle

Evet, geldik sonuca. Açıkçası Casper, Nirvana S500 ile güzel bir modele imza atmış. Başta da söylediğimiz gibi cihaz, ofislere, kurumsal alana uygun yapıda bir model olan, ayrıca yine öğrenciler ve günlük kullanım için ideal bir dizüstü bilgisayar isteyenler tarafından tercih edilebilecek bir model oluyor. Sahip olduğu özelliklerle güzel bir çizgide duran Nirvana S500, elimizdeki modeliyle sahip olduğu fiyat etiketiyle de dengeli. Şu an bu modeli 4320 TL fiyatla edinebiliyor, yine isteğinize göre konfigürasyonu kısıp arttırabiliyorsunuz. Katlanabilen, oyun özellikleri veya tasarımıyla farklılaşan bir model değil pek tabii, onun yerine sade tasarım, ideal ve stabil performans ile maksimum pil ömrü ihtiyacı duyanlara özel bir model olmuş ve bunu fiyat etiketine de iyi şekilde yansıtabilen bir model oluyor Nirvana S500. Bu bağlamda böylesi bir dizüstü bilgisayar arayanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebilir kanısındayız.

Kimler Almalı

Sade bir model arayan, özel tasarımlardan ziyade ideal performansı ve verimlilik kabiliyetiyle öne çıkan ve uzun pil ömrü sunan bir laptop arayanlar Casper Nirvana S500'den memnun kalabilirler.

Alternatifleri

Casper Nirvana S500'ün bu modelinin özellikleri az ve fazla geldiyse, Casper'ın web sitesi üzerinden kendi alternatif modelinizi de hazırlayabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper Nirvana S500
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Home
İşlemciIntel Core i5-10210U
İşlemci Hızı4.20 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç inç
Ekran PaneliTN
Çözünürlük1366 x 768 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce MX230
Grafik Kapasitesi2 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
EthernetVar
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuVar
Boyutlar362 x 247 x 19.9 mm
Ağırlık1.9 kg
Pil Ömrü013:00 saat