Casper VIA A40 İnceleme

Casper, 2023’ün son günlerine yaklaşırken bir sürpriz yaptı ve yeni VIA A40 akıllı telefon modelini piyasaya sürdü. Renk seçenekleri, şık tasarımı, büyük ekranı ve performansıyla öne çıkan Casper VIA A40’ı tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Şık tasarım
  • Her tarza uygun renk seçeneği
  • Hafif
  • 6,78 inç büyük ekran
  • Oyun performansı
  • NFC desteği
  • 120 Hz ekran
  • 4K video kaydı seçeneği yok

2023’ün yavaş yavaş sonuna gelirken, geriye dönüp baktığımızda bu sene akıllı telefonlar için oldukça hareketli geçti diyebiliriz. Birbiri ardına birçok güzel model piyasaya sürüldü. Amiral gemileri beklendiği gibi en üst donanımlarla ve tabii yüksek fiyatlarla çıktı. Giriş ve orta segmente baktığımızdaysa asıl gelişme burada oldu. Ekran yenileme hızları yükseldi, bataryalar büyüdü, tasarımlara daha fazla özen gösterilmeye başlandı. Anlayacağınız bu kategoride de amiral gemilerini aratmayan standartlara sahip telefonlar görmeye başladık.

Elbette bu standardı yakalayan sadece yabancı markalar olmadı. Ülkemizdeki önemli teknoloji markalarından Casper da birçok akıllı telefon modeliyle sahnede yerini aldı. Özellikle sene başlarında piyasaya sürdüğü ve bizim de incelediğimiz VIA X30 Plus herkes tarafından çok sevildi. Daha yakın tarihe baktığımızdaysa VIA M35 gibi bütçe dostu bir model daha gördük. Ancak tam Casper seneyi kapattı derken bir sürpriz yaptı ve yeni akıllı telefonu VIA A40’ı tanıttı.

VIA A40, bugün itibarıyla; yani 22 Aralık’ta satışa çıktı. Henüz ortada telefonu detaylı görebileceğiniz videolar yok. Haliyle size hitap edip etmediğini, vadedilen özelliklerin gerçek olup olmadığını anlamanız biraz zor. İşte bunun için bugün merak edilen her şeyin cevabını biz vereceğiz. O yüzden en baştan tüm bilgileri verip heyecanı kaçırmayalım ve sırasıyla telefon bize neler sunuyor yakından bakalım.

Kutu İçeriğinde Neler Var?

Öncelikle telefonu elimize almadan kutu içeriğinden başlamak istiyoruz, zira Casper buraya işe yarar birkaç ekstra dahil etmiş. Kutudan 20W’lık şarj adaptörü ve Type-C uçlu şarj kablosunun yanı sıra telefonu korumaya yardımcı bir silikon kılıf ve ekran koruyucu film çıkıyor. Koruma kılıfı şeffaf renkle gayet hoş duruyor; telefonu da tam olarak sardığından darbelere karşı koruyabilecek yapıda. Koruyucu film ise standart ekran koruyuculara göre epey kalın, size telefonu birkaç kere düşürme hakkı verecektir diye tahmin ediyoruz. Casper, bu darbeye dayanıklı ekran filmini ilk defa VIA A40 ile birlikte veriyor. Böylece kutu içeriğiyle oldukça zengin bir telefon oluyor Casper VIA A40. Bunların dışında SIM iğnesi ve kullanma kılavuzu gibi birkaç belgenin dışında önemli bir şey yok.

Casper VIA A40 Tasarım Detayları

Kutuyu bir kenara bırakırsak; VIA A40’ın tasarımıyla gayet beğendiğimiz bir model olduğunu söyleyebiliriz. Elimizdeki Gece Mavisi olarak adlandırılan rengi oldukça hoş duruyor; ışığa tutulduğunda renk tonunun değişmesi hem dinamik hem de şık bir görünüm sağlamış. Bununla birlikte telefonun Gümüş Gri ve VIA Mavisi olmak üzere 2 renk seçeneği daha mevcut. VIA mavisi, aralarında en farklısı; daha yanar dönerli, böyle gösterişten hoşlananlar için daha uygun. Elimizdeki renk ve Gümüş Gri modeli ise daha sadelikten yana olanlara hitap ediyor.

Arkadaki kamera modülünde Casper’ın tasarım dilini değiştirdiğini görüyoruz. Üçlü kamera kurulumu yuvarlak bir modülün içine yerleştirilmiş ve çevresindeki parlak metal detaylarla çok güzel gözüküyor. Telefonun kenarları ise düz bir yapıda ve gayet ince. 8.3 mm’lik inceliğiyle elde tutması kolay. Üstelik ekran büyük olmasına rağmen, eli yormayacak ağırlıkta.

VIA A40’ın çevresine baktığımızda, sağ kenarda ses ve güç butonları yer alırken, alt kısımda 3.5 mm kulaklık girişi, USB-C portu ve hoparlör ızgarası bulunuyor. SIM kart ve microSD kart çekmecesi ise sol tarafa konumlandırılmış. Unutmadan, güç düğmesine ayrıca parmak izi sensörü dahil edilmiş. Parmak izini kaydederken de kilidi açarken de hızlı ve sorunsuz çalışıyor. Bununla birlikte güvenliği artırmak amacıyla yüz tanıma özelliği de eklenmiş. Aynı şekilde tanımlama konusunda herhangi bir sorun yaşatmadan hızlıca çalışabiliyor.

Casper VIA A40 Ekran Özellikleri

VIA A40’ın ekranı, biraz önce söylediğimiz gibi oldukça büyük. 6,78 inç boyutundaki ekran, bize geniş bir alan sağlıyor. Çene kısmındaki çerçeve biraz kalın olsa da üst ve kenar çerçeveleri yeterince ince. Açıkçası biz hem oyun oynarken hem de video izlerken yaşadığımız deneyimden memnun kaldık.

Diğer taraftan ekranın çözünürlüğü 1080x2460 piksel olarak belirlenmiş. Keskinlik konusunda iyi olduğu gibi renkler de doğal gözüküyor. Telefonun parlaklığı ise 500 nite ulaşabiliyor; bu da özellikle aydınlık ortamlarda yeterli derecede görünürlük sağlıyor. Öte yandan, ekran ayarlarında 4 adet ön tanımlı renk ayarı bulunuyor. Buradan gözünüze en çok hitap eden tonu ayarlamak mümkün. Hatta renk körlüğü gibi bir sorununuz varsa, Erişebilirlik menüsünde “Renk Düzeltme” adı altında renk körlüğünün türüne göre kullanılabilecek bir işlev de eklenmiş.

Ekranın en önemli özelliğiyse tazeleme hızının 120 Hz olması. Artık standart olarak 90 Hz ekranlar gördüğümüz bu günlerde, VIA A40 pek çok rakibe karşı avantajlı durumda. Ekran ayarlarında pil ömrünü uzatacak 60 Hz ve Otomatik ayar seçeneği de pek tabii mevcut. Ancak piliniz doluysa ekranı 120 Hz’de kullanmanızı öneriyoruz, zira genel kullanımda daha sezgisel bir kullanım sağlarken, oyunlardaki akıcı grafikler kullanım deneyimini fazlasıyla artırıyor.

Casper VIA A40 Teknik Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Şimdi oyunlar demişken, VIA A40 genel çalışma performansıyla ne derece tatmin edici ve tüm oyunları oynatabilecek kadar güçlü bir donanıma sahip mi, asıl önemli mesele bu. Telefonda işlemci olarak Mediatek Helio G99 kullanılıyor. Performans olarak Snapdragon 695 veya 765G ile denk diyebiliriz.

Telefon, denediğimiz PUBG, Call of Duty Mobile ve Asphalt 9 gibi oyunlarda akıcı bir performans gösterdi. Herhangi bir gecikme, donma veya yavaş yükleme gibi sorun da yaşatmadı. Dahası telefon, uzun oyun maratonlarında çok fazla ısınıp eli yakmıyor. Plastik kasanın bazen böyle avantajları olabiliyor, eğer metal kasa olsaydı ısıyı daha çok ileteceğinden eli rahatsız etme ihtimali daha yüksek olabilirdi.

Bellek tarafındaysa işlemciye 8 GB RAM eşlik ediyor ve tahmin edeceğiniz üzere sanal RAM özelliği sayesinde boş depolama alanını kullanarak ekstra bir 8 GB daha RAM ekleyebiliyorsunuz. Bu arada telefonun depolama kapasitesi 256 GB şeklinde. Bu alan çoğu kişi için gayet yeterli olsa da VIA A40, microSD kart yuvası sayesinde 1 TB’a kadar genişletme imkanı da sunuyor. Böylece elinizin altında uygulamalar ve oyunlar için fazla fazla yer oluyor.

Telefonun genel kullanım noktasında işimize yarayacak bir diğer önemli özelliği de NFC desteğinin bulunması. Bildiğiniz gibi NFC artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. En basitinden şehir içi ulaşım kartlarına tek dokunuşla para yüklemekten, mobil ödemelere kadar her alanda kullanılıyor. Dolayısıyla çağa ayak uydurabilmek için NFC şart.

Peki, tüm bunları gerçekleştirirken VIA A40’ın pil ömrü ne kadar kullanım süresi vadediyor? Sonuçta saatlerce oyun oynayıp sosyal medyada gezinirken ve NFC gibi özellikler de aktif durumdayken güç tüketimi epey fazla olabiliyor. Bunun için Casper telefona 5000 mAh’lik batarya yerleştirmiş. Bizim kullanım alışkanlığımıza göre değerlendirirsek, bir günü rahatlıkla geçirebiliyor. Hatta daha hafif kullanım senaryolarında, 2’inci günün çoğunda şarj ihtiyacı yaşamıyorsunuz.

Son olarak, VIA A40’ın Android 13 yüklü olarak geldiğini belirtelim. Arayüz daha önce incelediğimiz çoğu VIA modeli gibi stok Android’e çok yakın. Bu sayede aradığınızı bulmakta zorlanmıyorsunuz. İhtiyaç duyulan tüm Google servisleri ve uygulamaları telefonu ilk açtığınızda yüklü şekilde geliyor. Bunlara ek olarak yüklü olarak gelen uygulamalar arasında Casper’ın kendi uygulaması da var. İçerisinden cihazın depolama, batarya, RAM ve sıcaklık bilgilerine hızlıca erişebiliyor, servis noktalarını görebiliyor, varsa bir hatayı hızlıca Casper yetkililerine iletebiliyorsunuz. Ayrıca Jet Servis ve Turbo Servis seçenekleriyle beraber Çağrı Merkezi’ne de buradan erişebilmek mümkün.

Casper VIA A40 Kameraları Nasıl?

Casper VIA A40’ın arka kameralarına geldiğimizde, burada 3 farklı lens görüyoruz. Bunlardan ilki, yapay zeka destekli 64 megapiksellik ana kamera. Diğerleri ise 2 MP makro ve 2 MP bokeh kamerasından oluşuyor. İncelemenin tasarım kısmında da bahsetmiştik gerçi ancak hazır yerine gelmişken bir daha tekrar etmek istiyoruz: Kamera bloğu dairesel tasarımıyla gerçekten çok güzel görünüyor. Çevre metal kaplamasıyla da güzel detaylarla süslenmiş.

Ana kamera, sınıfına göre gayet iyi iş çıkarıyor. Renkler doğal tondan biraz daha açık olsa da keskinlik iyi seviyede. Işığın yeterli olduğu ortamlarda ortaya çıkan sonuçlar gayet memnun edici. Ana kameramız az önce de söylediğimiz gibi 64 MP çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyor. Ancak bunun için kamera ayarlarından 64 MP modunu aktif hale getirmeniz gerekiyor. Böylece zengin detaylı fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra kamera arayüzünde hemen yukarıda görebileceğiniz AI, yani yapay zeka modu bulunuyor. Bunu açarak kameranın çevre ışığına göre otomatik olarak sahne şartlarını oluşturmasını sağlayabilirsiniz. Elbette, daha profesyonel çekim yapmak isteyenler Pro modunu da kullanabilirler. Buradan ISO, beyaz dengesi ve pozlama gibi detayları manuel olarak belirleyerek fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Kamera arayüzünde daha pek çok seçenek var. Güzellik modunu açıp kapatabilir yavaş ve hızlı video çekim modlarını kullanabilir, GIF oluşturarak panoramik fotoğraflar çekebilir ve MacroLens’e geçerek yakın plan kareler yakalayabilirsiniz.

Düşük ışıklı ortamlarda da elbette kullanabileceğimiz bir gece modumuz var. Ultra Gece Modu olarak karşımıza çıkan bu modu kullanarak düşük ışıklı ortamlarda daha aydınlık fotoğraflar çekebiliyoruz. Elbette düşük ışık koşullarında bir miktar gürültü artışı yaşanıyor. Ancak telefonun yeni yapay zeka destekli Ultra Gece Modu, karanlık ortamları aydınlatmada başarılı bir iş ortaya koyuyor, sınıfına göe önemli olan da bu. Kamera alanına yerleştiilen alan derinliği kamerası da bokeh noktasındas işini iyi yapıyor; arka plan ayrımı başarılı. Böylece alan derinlikli fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Ön taraftaysa 13 MP özçekim kamerası mevcut. Casper buraya da çok önem vermiş. Ön kamera çok iyi kalitede fotoğraflar çekebiliyor. Gerek normal gerekse portre modunda sosyal medyada paylaşabilecek, zengin detay seviyesine sahip görüntüler elde edilebiliyor. Öte yandan aynı şekilde ön kameranın da kendi gece modu var ve karanlık ortamları aydınlatarak detay seviyesinde gözle görülür bir fark yaratmayı başarıyor - ki bu özellikle aktif sosyal medya kullanıcılarının aradıkları bir özellik. Bu arada VIA A40, hem ön kamerada hem de arka kamerada Full HD video kaydı yapabiliyor. Buradaki tek eksik 4K kayıt alamaması, ancak 1080p’nin çoğu koşulda yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç

Genel olarak baktığımızda VIA A40, çoğu kişiye hitap eden bir model olmuş. İster akıllı telefon trendlerini takip eden biri, ister mobil oyunlar oynamayı seven biri olun her türlü ihtiyacınızı karşılayabilecek kapasitede. Anladığımız kadarıyla Casper, bu modelde tek bir noktaya odaklanmak yerine her şeye biraz biraz önem vermeye çalışmış. Elbette daha üstün özellikler de ekleyebilirdi, ancak o zaman fiyat herkesin ulaşabileceği noktada olmazdı. Zira telefonu 11000 TL civarında satışa sunuyor. Bu çerçevede değerlendirdiğimizde kimsenin şikayet edeceğini sanmıyoruz. Bizce bu çizgi için gayet başarılı bir model olmuş.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper VIA A40
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciMediatek Helio G99
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.2 - GHz
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2460 px
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera64 MP
Arka Kamera (2)2 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar