Casper VIA X20 İnceleme

Casper'ın merak edilen yeni akıllı telefonu VIA X20'yi inceledik. İşte Casper VIA özellikleri, performansı, fiyatı ve hakkında bilmeniz gereken her şey!

CHIP Online Notu 90
  • Güzel ve geniş ekranı
  • Uzun pil ömrü
  • İdeal performans
  • Kamera yetenekleri
  • Android 11 güncellemesi alacak
  • Holografik şık tasarım

Bugün Casper'ın en yeni akıllı telefonu VIA X20'yi hep birlikte yakından tanıyacağız, özellikleriyle değerlendireceğiz. Ancak geçmeden önce hemen şu soruyla başlayalım. Bu telefon kime göre?

Gençler, yetişkinler, geniş ekranlı telefon sevenler, hızlı uygulama geçişleri ve yüksek depolama alanı tercih edenler ve kaliteli fotoğraf çekmeyi önemseyenler, yani her bakımdan iyi bir akıllı telefon kullanmak isteyenler Casper VIA X20'yi tercih edebilir. Peki, şimdi o halde bakalım telefon detaylarında neler gizliyor...

Casper VIA X20 Tasarımı Nasıl?

Casper VIA X20 Tasarımı Nasıl?

Casper VIA X20, oldukça şık bir akıllı telefon. Premium Mavi rengine sahip olan telefon, holografik dizaynı benimsiyor. Yani bu ne demek? Telefonu ışığa tuttuğunuzda holografik renk geçişleriyle canlı ve enerjik duruyor, oldukça şık bir görüntü çiziyor. Bu sayede her ışık ortamda kendini belli eden bir telefon oluyor VIA X20.

Kenarlara doğru kavisli ve köşeleri yuvarlatılmış arka yüzeyinde ortada parmak izi sensörünün olduğunu görüyoruz. Bu parmak izi sensörü oldukça akıcı çalışıyor. Elinizde tuttuğunuzda tam işaret parmağının altına denk gelmesi de kullanımı kolaylaştırıyor. Elbette tek güvenlik seçeneği bu değil. Telefonda ayrıca hızlı çalışan bir yüz tanıma sistemi de mevcut durumda.

Casper VIA X20, çift SIM kart desteğine sahip bir model. Böylece 2 hattınızı da bu telefonda çalıştırabiliyorsunuz. Öte yandan çekmecede bir microSD kart alanı da yer alıyor. Bu sayede depolama alanını da arttırabiliyorsunuz. Telefonun dahili hafızası da zaten oldukça geniş, 128 GB. Ancak yine de bu alan size yetmezse, microSD kartınızı kullanarak 512 GB'a kadar daha depolama alanını genişletebiliyorsunuz.

Telefonun alt kenarına baktığımızda burada USB-C portunu, hoparlör mazgalını ve 3.5 mm kulaklık girişinin olduğunu görüyoruz.

Casper VIA X20 Ekran Özellikleri Neler?

Casper VIA X20 Ekran Özellikleri Neler?

Casper VIA X20, oldukça geniş bir ekran içeriyor. 6.53 inç büyüklüğünde O-Sonsuz ekran tasarımını benimseyen telefon, böylece yüzde 84 ekran – gövde oranına sahip olmasıyla sevindirici. Ekran kenar çerçevelerinin fazlasıyla ince tutulmuş olması ve kameranın da ekranın içine entegre edilmiş olmasıyla beraber karşınızda fazlasıyla geniş bir görüntü alanı yer alıyor.

Bu sayede internette araştırma yaparken, oyun oynarken, Netflix üzerinden film ve dizi izlerken, sosyal medyada gezinirken daha geniş ekranda daha fazla içeriğe ulaşma imkanı sağlıyor.

Bu arada ekranın çözünürlük seviyesi de Full HD+, yani 1080x2340 piksel şeklinde. Böylece yüksek çözünürlükte iyi bir ekran gösterimi sağlayabilirken, ekran parlaklığı da yine yüksek tutulmuş. Telefonun ekranı 400 nit parlaklığa ulaşabiliyor. Bu sayede parlak güneş ışığı altında da iyi bir ekran okuma deneyimi elde edebiliyor, renkleri tüm canlılığıyla görebiliyorsunuz.

Casper VIA X20 Özellikleri ve Performansı

Casper VIA X20 Özellikleri ve Performansı

Casper VIA X20, estetik tasarımı yüksek performans ile buluşturan bir telefon. Android 10 işletim sisteminin kullanıldığı telefonda -şimdiden müjdesini verelim- Android 11 işletim sistemi güncellemesi de yer alacak. Casper, bunun altını önemle çiziyor. Bu sayede Android 11 kullanıma sunulduğunda en güncel işletim sistemi deneyimini elde edebileceksiniz.

Peki, Casper VIA X20'nin içinde ne var? Telefonda 8 çekirdekli yapıda tasarlanan MediaTek Helio P70 işlemci yer alıyor. ARM Cortex-A73 ve ARM Cortex-A53 çekirdek bloğundan güç sağlayan telefon, 2.1 GHz frekansında performans sağlayabiliyor. Bunun anlamı, VIA X20'nin yalnızca günlük kullanımda iyi bir performans elde edebileceğiniz bir telefon değil, aynı zamanda oyunlarda da rahatlıkla kullanabileceğiniz bir telefon olduğu. Öte yandan RAM kapasitesi ise tam 6 GB tutulmuş. Yeterli RAM desteğiyle beraber uygulamaların açılış süreleri kısa ve çoklu uygulama kullanımlarda, aralarında geçiş hızının yüksek olması sağlanmış.

Az önce bahsettiğimiz gibi depolama alanı da 128 GB kapasitesinde. Böylece fotoğraf ve video koleksiyonunuzu telefonda taşıyabiliyorsunuz. Peki, bu kaç fotoğraf ve video eder derseniz, onu da söyleyelim: Tam 25 bin fotoğraf, toplamda 13 saatlik Full HD video ve 24 saatlik HD görüntüyü bu telefona sığdırabiliyorsunuz. Bu da yetmezse, yine 512 GB'lık microSD kart desteği de hazır.

Tüm bu teknik kadro ışığında telefonla geçirdiğimiz süre içinde çok rahat bir günlük kullanım performansı elde etmenin yanında, zorlu uygulamalarda da akıcı kullanım sağlayabildiğimizi söyleyelim. Ayrıca oyun tarafında da PUBG olsun, Call of Duty Mobile olsun, rahat şekilde oynanabiliyor.

Casper VIA X20 Pil Performansı Nasıl?

Casper VIA X20 Pil Performansı Nasıl?

Evet, telefon güçlü özellikler içeriyor, ancak pil ömrü de tabii ki önemli. Neyse ki VIA X20'de 4510 mAh gibi gayet yeterli bir batarya kapasitesi mevcut. Telefonun pil ömrünü de elbette hem günlük kullanımda hem sentetik test uygulamalarıyla test ettik. Bunun sonucunda da normal kullanımda telefonun günü çok rahat çıkarttığını söyleyebiliriz. Ilımlı kullanımda ise bir sonraki günü de çıkartabiliyorsunuz.

Spesifik test sonuçlarına göre ise Casper VIA X20'nin, internet üzerinden 8 saat video izleme deneyimi sunarken, içine attığınız videoları ise tam 13 saat boyunca oynatabildiğinden söz edebiliriz. Ayrıca 23 saat telefon görüşmesi sağlayan telefon, internet dolaşımlarınızda da uzun bir performans çiziyor. Bunu hem mobil hem yerel WiFi'a bağlı senaryolarda test ettiğimizde aldığımız sonuçlar çarpıcı. Mobil ağdan bağlı olduğunuzda 11 saat, WiFi'ya bağlı olduğunuzda ise 15 saat çevrimiçin dolaşım olanağı tanıyor. Telefonun oyunlardaki pil performansı ise 7 saat şeklinde.

Tüm bu veriler ışığında Casper'ın VIA X20 ile uzun pil ömrü sağlayan bir telefona imza attığı açık. Telefon, sadece uzun pil ömrü sağlamıyor, öte yandan pili bittiğinde de hızlı şarj olabiliyor. Bunu test ettiğimizde de sonuçlar şu şekilde karşımıza çıktı:

Hızlı şarj özelliği sayesinde yalnızca 15 dakikalık bir şarjla telefonun yüzde 20'sini doldurabiliyorsunuz. 35 dakikalık süre sonunda yüzde 40'ı dolan batarya, 45 dakikada yüzde 50 seviyesine ulaşıyor. 80 dakikada yüzde 80 oranında şarj olan telefon tam kapasiteye ise 150 dakikada erişiyor.

  • 15 Dakika: Yüzde 20
  • 35 Dakika: Yüzde 40
  • 45 Dakika: Yüzde 50
  • 80 Dakika: Yüzde 80
  • 150 Dakika: Yüzde 100

Casper VIA X20 Kamera Performansı Nasıl?

Casper VIA X20 Kamera Performansı Nasıl?

Gelelim kameralara. Casper VIA X20, 4'lü kamera setine sahip. 48 MP, 8 MP, 2 MP ve 2 MP şeklinde arkasında dikey olarak konumlandırılan kamera bloğu, yüzeyden çok çıkıntı yapmamasıyla da sevindirici.

Telefonun kameralarında elbette yapay zeka desteğinden faydalanılıyor. Bu sayede herhangi bir koşulda otomatik olarak ayarlanan sahne ile beraber daha iyi sonuçlar alabildiğiniz telefonda, ana kameramız 48 MP olarak yer alıyor. f/1.8 diyafram açıklığına sahip olan ana kamera, böylece ışık şartları düştüğünde daha fazla ışığı lense toplayabiliyor ve bunun da iyi sonuçlar almanıza faydası var pek tabii. Sensör olarak da Sony IMX586'nın kullanılmış olması sevindirici. 6Plens içeren kamera, PFAD, yani faz algılamalı otofokus ile beraber hızlı odaklanabiliyor.

Telefondaki ikinci kamera 8 MP şeklinde geniş açılı kamera oluyor. Bu kamera ile de 120 derecelik geniş formatta çekimler yapabiliyor, daha geniş alanları kareye sığdırabiliyorsunuz. Bu kameradan özellikle manzara çekimlerinde yararlanacaksınız.

Telefon ayrıca 2 MP bokeh, yani derinlik sensörü bulunurken, 2 MP de makro çekimler için ayrılmış. Böylece hem objeye yakınlaşıp yapacağınız çekimlerde netlik elde ediyorsunuz, hem de portre modu ile beraber, DLSR kameralardan alışkın olduğumuz şekilde, arka planın buğulu olduğu fotoğraflar yakalayabiliyorsunuz.

Ayrıca Casper'ın açıklamasına göre, telefonun kamera yazılımı da dünyadaki en iyi yazılım şirketlerinden biri ile çalışılarak kamera donanımına uygun olarak geliştirilmiş. Bu sayede akıcı bir deneyim sağlanabiliyor.

Telefonun ön kamerası ise 25 MP olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek piksel sayısı ile beraber daha parlak ve net selfie fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Bu kamerada da yapay zeka ve portre modu elbette yer alıyor. Bu sayede yine alan derinlikli ve bokeh efektli fotoğraflar yakalayabiliyorsunuz.

Özetle

Evet, Casper VIA X20'yi tüm özellikleriyle tanıdık. Casper, gerçekten bu telefonuyla ortaya iyi bir iş çıkartmış. Özellikle fiyatıyla orta segmentte iyi bir akıllı telefon satın almak isteyenlere iyi bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Casper VIA X20'nin fiyatı ise 3699 TL. Bu anlamda bu kategoride özellikleriyle olduğu kadar fiyatıyla da oldukça rekabetçi durumda. Bu arada son olarak unutmadan söyleyelim: Telefonun kutusu içinden şeffaf bir koruyucu kılıf da çıkıyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper VIA X20
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 10
İşlemciMediaTek Helio P70
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.1 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu6.53 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2340 px
Grafik İşlemciMali-G72 MP3
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama512 GB
Ön Kamera25 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Arka Kamera (4)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4510 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar77 x 163 x 8.8 mm
Ağırlık190 gr.