Teleskopla uzaya bakıyoruz

Bu incelememizde Celestron'un Cosmos 90GT WiFi teleskopuyla uzaya bakıyoruz.

CHIP Online Notu 91
  • Kolay kurulum
  • Cosmos Navigator uygulaması
  • Wi-Fi bağlantısı
  • Finderscope
  • Özellikle çocuklar için iyi bir başlangıç
  • Tripotta mandal kullanılmıyor
  • Şarj edilebilir batarya yok

Genellikle cep telefonu, tablet, bilgisayar, televizyon ve bu gibi cihazlarla karşınızdayız, ancak mümkün mertebe teknolojiyi içinde bulunduran farklı kategorilerden ilgi çekici ürünleri de deneyimlemeye ve edindiğimiz izlenimlerimizi sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz. Bu defa Celestron markasının Cosmos 90GT WiFi teleskobunu inceleyeceğiz.

Hedef gökyüzü

Hedef gökyüzü

Eyüboğlu'nun distribütörlüğünü yaptığı Celestron markasının daha önce bir mikroskobunu incelemiştik hatırlarsanız. O modeli incelerken gözlerimizi aşağıya eğmiş ve küçük objeleri mercek altına almıştık. Bu defa elimizin altında bir teleskop var ve dolayısı ile bu defaki hedefimiz gökyüzü olacak.

Celestron'un, ABD'li gökbilimci Carl Sagan'ın ödüllü televizyon dizisi Cosmos'tan etkilenerek adını verdiği Cosmos 90GT WiFi, tasarımında da Cosmos'a yer veriyor. Dizide yer alan uzay gemisinden ilham alınarak tasarlanan Cosmos 90GT WiFi, motor mekanizmasıyla bunu bizlere gösteriyor.

Öte yandan Cosmos 90GT WiFi, teleskop alanında dünyada bir ilki gerçekleştiriyor. Amatör astronomi alanında ilk Wi-Fi'lı teleskop olan Cosmos 90GT WiFi, bir uygulama yoluyla cep telefonu veya tabletinize bağlanabiliyor ve üzerindeki elektrikli motor ile herhangi bir manüel ayar gerekmeksizin, istediğiniz gezegeni ziyaret etmenize olanak tanıyor. Şimdi Cosmos 90GT WiFi'a daha yakından bakalım...

Kolay kurulum / kullanım

Kolay kurulum / kullanım

Cosmos 90GT WiFi, kurulumu ve kullanımı oldukça kolay bir teleskop. Amatör kullanıcılara yönelik olarak geliştirilen teleskop, astronomiye ilgi duyanların beklentilerini karşılayabilecek seviyede. Nasıl kullanıldığından ve getirdiği özelliklerden az sonra bahsedeceğiz, ancak önce kurulum detayları ve aksesuarlardan bahsederek başlayalım.

Cosmos 90GT WiFi'ın kurulumu kolay. Tripodun üzerine sabitlediğiniz motor aksamına kolaylıkla teleskobu sabitleyebiliyorsunuz. Tripodun yüksekliğini arttırmak için ayaklardaki vidaları gevşetip sıkıştırmanız gerekiyor. Bunun yerine mandal kullanılsa, daha kullanışlı olurmuş. Kurulumu tamamladıktan sonra standın ortasına aksesuar tepsisini yerleştirmeyi ihmal etmeyin. Zira buraya teleskobun beraberinde getirdiği göz merceklerini ve telefon veya tabletinizi yerleştireceksiniz.

Kutu içeriğinde 10 mm (90x) ve 25 mm'lik (36x) göz merceği bulunuyor. Bunları kolaylıkla Cosmos 90GT WiFi'a takabiliyorsunuz. Bunun diğer tarafında ise Finderscope'u görmek mümkün. Finderscope ile mercekte görmek istediğiniz gezegeni lazerle işaretleyebiliyorsunuz.

Yine kutu içeriğinde güç kablosu ve pil kutusu yer alıyor. Zira teleskop bir kumandaya sahip değil. Onu, az sonra bahsedeceğimiz Cosmos Navigator uygulamasıyla kontrol ediyorsunuz. Bu nedenle teleskobu elektrikle veya 8 adet AA pil ile kullanabilmek mümkün. Fakat şarj edilebilir bir bataryaya sahip olması, pil seçeneğinden daha cazip olabilirdi kuşkusuz.

Hangi gezegeni görmek isterdiniz?

Hangi gezegeni görmek isterdiniz?

Cosmos 90GT WiFi, Wi-Fi'lı ilk model demiştik. Peki, teleskobu nasıl kullanıyoruz? Cosmos 90GT WiFi'ı cep telefonu ve tabletle kullanabiliyorsunuz. iOS ve Android işletim sistemlerinde yer alan ücretsiz Cosmos Navigator uygulamasını indirdikten sonra, bu uygulama yoluyla Cosmos 90GT WiFi'a bağlanabiliyorsunuz. Bağlantı kurulduğunda Cosmos 90GT WiFi'ın motorunun üzerinde yer alan kırmızı LED'ler yanmaya başlayacak. Bunun ardından artık Cosmos Navigator'de, yani semada yer alan gezegenlerden birini işaret edebilir ve teleskobun otomatik olarak hedefe odaklanmasını izleyebilirsiniz. Siz işaret ettiğinizde, Cosmos 90GT WiFi elektrikli motoruyla belirttiğiniz konuma dönerek sizi hedefinizle başbaşa bırakıyor.

Bu sayede astronomiyle alakalı, ancak nereye bakacağını bilememe ve odaklamayla ilgili ayarları yapamayacağı endişesi taşıyanları kullanıcıların üzerinden yükü alan teleskop, özellikle çocuklar için bu anlamda büyük avantaj sağlıyor.

Otomatik hizalama yoluyla 120 binin üzerinde gökyüzü objesi görebilmenize olanak tanıyan Cosmos 90GT WiFi, bunlardan 220'sini ise daha derin olarak görüntüleyebiliyor. Elbette biz de Cosmos 90GT WiFi'ı kullanarak gökyüzünü izleme fırsatı bulduk, ancak incelediğimiz dönemde İstanbul semaları genellikle bulutlu olduğundan çok derin gözlemleyemedik doğrusu. Yalnız yine de Ay'ı yakından görmeyi başardık. Eminiz ki astronomiyle ilgili kullanıcılar, Cosmos 90GT WiFi ile çok daha fazlasını tecrübe edeceklerdir.

Özetle

Cosmos 90GT WiFi, özellikle amatör kullanıcılara hitap ediyor. Hobi olarak astronomiyle uğraşan bireyler ve astronomi konusunda kendini geliştirmek isteyen gençler tarafından beğenilerek kullanılacaktır kanaatindeyiz. 2200 TL civarında bir fiyata temin edilebilecek olan Cosmos 90GT WiFi, özellikle Wi-Fi desteğiyle bu alandaki ilk teleskop olmasıyla da dikkat çekiyor. Bu özellik onu fazlasıyla kolay kullanılabilir kılıyor. Sadece uygulama üzerinden gözlemlemek istediğiniz objeyi seçmeniz yeterli.

Kimler Almalı

Astronomiye ilgi duyan tüm kullanıcılar Cosmos 90GT WiFi'ya bir göz atabilirler. Özellikle hobi olarak uzay bilimiyle uğraşıyor ve bu konuda kendinizi eğitmek istiyorsanız, Cosmos 90GT WiFi sizin için iyi bir başlangıç olabilir.

Alternatifleri

Cosmos 90GT WiFi'a alternatif olarak daha uygun fiyatlı bir teleskop bakıyorsanız Celestron PowerSeeker 60EQ modelini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Celestron Cosmos 90GT WiFi
Ürün Markası Celestron
CHIP Online Notu
91
Optik Tasarım Reflektör
Açıklık (mm) 90 mm (3.54 in)
Odak Uzaklığı 910 mm (36 in)
Odak Oranı 10.1
Göz Merceği 1 Odak Uzaklığı (mm) 25 mm (0.98 in)
Göz Merceği 1 Büyütme 36x
Göz Merceği 2 Odak Uzaklığı (mm) 10 mm (0.39 in)
Göz Merceği 2 Büyütme 91x
Finderscope Lazer işaretçi var
Ağırlık 6.44 kg.
Okuyucu Yorumları