Cheerson CX-10A Drone İncelemesi

En küçük drone'lardan biri olan CX-10A Headless 6 Eksenli Multikopter setini inceledik.

Cheerson CX-10A Drone İnceleme
CHIP Online Notu 60
  • Kolay eşleşme
  • Ucuz fiyat
  • Sabır gösterirseniz eğlence garantisi veriyor
  • Yedek pervane
  • Pervane koruması yok
  • Pervaneler çabuk kırılabiliyor
  • Alışması zor
  • Kısa kullanım süresi

İnsansız Hava Aracı olarak da isimlendirilen drone'lara ilgi büyük. Teknolojik oyuncakların en popüler örneklerinden olan drone'lar, farklı segment ve farklı boylarda bulunabiliyor. Bunlar arasında fazlasıyla profesyonel olan ve bu sebeple kayıt gerektiren, öte yandan lisans almayı şart koşan modeller olduğu gibi, oyuncak sınıfına giren basit modeller de yer alıyor. DJI ve Parrot markalarının ürettiği modeller daha sık olarak profesyonel grupta toplanıyor. Elimizdeki CX-10A Headless 6 Eksenli Multikopter ise, basit yapısıyla hemen edinip kullanmaya başlayabileceğiniz bir oyuncak seti oluyor.

Avuç içi kadar

Avuç içi kadar

CX-10A, avuç içine anca sığan boyuyla en küçük drone örneklerinden biri. 4 pervaneli yapısı ile hemen havalanmaya hazır olan cihaz, bir uzaktan kumanda ile kontrol edilebiliyor. Uzaktan kumanda 2 adet pille çalışırken, drone'u ise kutu içeriğinden çıkan kablosuyla şarj etmeniz gerekiyor. Yaklaşık 30 dakikalık şarjdan sonra 5 ila 10 dakika kadar havada kalabilen cihaz, uzaktan kumandası çevresinde yaklaşık 20 metrelik menzile kadar mesafe kat edebiliyor. Ancak pratik kullanımda pilini çok daha kısa sürede tükettiğini gördüğümüzü söyleyelim.

Uzaktan kumanda ile drone'u eşleştirmek için uzaktan kumanda üzerinde bir tuş kombinasyonunu uygulamanız gerekiyor. Oldukça basit bir tuş diziliminden oluşan bu yöntem, kutuda bulabileceğiniz kullanım kılavuzunda anlatılıyor. Bunu uygulayarak basit şekilde kumanda ile drone'u eşleştiriyor ve kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Kullanımı sabır istiyor

Kullanımı sabır istiyor

Biz de cihazı bu şekilde eşleştirdik ve kullanmaya başladık. Hızlı bir şekilde havalandırabildiğimiz cihaz, uzun bir alışma süreci istiyor diyebiliriz. O nedenle onu uzaktan kumanda ile nasıl yönetebileceğinizi iyi öğrenmeniz gerekli.

3 farklı uçuş modu sunan drone, bunlardan ilki ile basit modda uçuyor. Burada yüzde 30'luk bir hassasiyet sağlayan drone, yüzde 50 ve yüzde 70 şeklinde diğer modlarını da size sunuyor. Uzaktan kumanda üzerinde yer alan trim tuşları ile sağ / sol ve ileri / geri kaydırma yapabilen drone, ayrıca her yöne takla atma yeteneğine de sahip. Ancak bunları uygulamayı, sabırlı olup cihazı iyice kontrol edebilmeyi başardığınızda iyi şekilde yapabiliyorsunuz. Aksi halde uçağı düşürmeniz ve çevreye çarpmanız olası.

Biz kullandığımız süre boyunca açıkçası cihazın dengesini çok beğenmedik, iyi şekilde kullanmak için de bir hayli sabır istiyor. O nedenle her ne kadar oyuncak kategorisinde bulunsa da, çocukları çok eğlendirmeyeceğini düşünüyoruz.

Cihazın çevresinde yer alan pervanelerin etrafında herhangi bir koruma yok. Ayrıca kolay şekilde kırılabiliyor pervaneler. Yaptığımız ilk kazada pervanelerden birini kaybettik. Neyse ki kutu içeriğinde 1 set yedek pervane mevcut. Fakat her pervaneyi drone üzerinde istediğiniz slotta kullanamıyorsunuz. Her birinin kendine özel bir yeri bulunuyor. Yanlış taktığınız takdirde ise drone'u havalandıramıyorsunuz.

Özetle

Sonuç olarak Cheerson CX-10A Headless 6 Eksenli Multikopter, basit bir drone çözümü olarak kalıyor. Cihazın fiyatı 79 TL olarak belirtilmiş. Evet, bu sayede erişmesi oldukça kolay, fakat verdiği tatmin duygusu pek iç açıcı değil. Bunu kısaca bir benzetmeyle açıklamak gerekirse, sanal gerçeklik gözlüklerine başvurabiliriz. Mesela bir HTC Vive, PlayStation VR veya Oculus Rift'in sunduklarını nasıl bir Google Cardboard sağlayamıyorsa, Cheerson CX-10A da aynı kaderi paylaşıyor. O nedenle cihaz, muhtemelen kısa bir süre oyalanıp sonrasında rafa kaldıracağınız bir oyuncak olacak.

Kimler Almalı

Drone deneyimi yaşamak isteyen ve teknolojik oyuncak arayanlar Cheerson CX-10A'ya bir göz atabilirler.

Alternatifleri

Cheerson CX-10A Headless 6 Eksenli Multikopter benzeri kameralı modeller de var. Bunlardan biri de Cheerson Cx-10W. Biraz araştırarak seçimi genişletebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Cheerson CX-10A Drone
Ürün Markası Cheerson
CHIP Online Notu
60
Uçuş Süresi 5 – 10 dakika
Şarj Süresi 30 dakika
Batarya 100 mAh
Kumanda Pili 2 x AAA
Menzil Yaklaşık 20 dk.
Boyutlar 40 x 40 x 22 mm
Okuyucu Yorumları