DARK Evobox 4K60 İncelemesi

Dark'ın Android Mini PC'sini inceledik. Peki, ne kadar iyi? Değerlendiriyoruz...

CHIP Online Notu 52
  • 4K'da 60 kare video aktarımı
  • Kompakt tasarım
  • Android 5.1
  • 1 GB RAM
  • Uzaktan kumandanın Air Mouse özelliği yok
  • Performans
  • Fiyatı düşmeli

Mini PC'ler kolay kullanımı ve kompakt yapıları sebebiyle tercih ediliyorlar. Bunlar arasında çok sayıda örnek var elbette. Biçim ve form bakımından da farklı şekillerde karşımıza çıkan bu cihazlar, elimizdeki Dark Evobox 4K60 gibi minik kutu görünümünde olduğu gibi, USB şeklinde de bulunabiliyor. Ayrıca yine alternatif yollar arasında Google Chromecast de mevcut, sizin de bildiğiniz gibi.

Eğer halihazırda içinde bir işletim sistemi olsun, takınca direkt olarak Android hesabımı kurup kullanmaya başlayabileyim, eğlencelik oyunlarla zaman geçirip, rahat rahat video izleyebileyim diyorsanız, elimizdeki Evobox 4K60 türevi cihazlar işinize yarayacaktır. Televizyon veya monitöre HDMI yoluyla bağlayıp çalıştırabileceğiniz Dark Evobox 4K60, ne gibi özellikler sunuyor; şimdi biraz daha yakından bakalım.

Tasarım

Tasarım

Dark Evobox 4K60, minik bir kutu görünümünde. Mat siyah renkli yapısıyla televizyon veya monitör altında kendine güzel bir yer edinebilen cihaz, ön yüzünde mavi bir LED ışıkla çalıştığını bize gösteriyor. Bağlantılarını sol ve arka yanlarına alan cihaz, buralarda 3 adet USB 2.0 portuna, Ethernet girişine, kart okuyucuya ve ses bağlantısına yer veriyor.

Ayrıca HDMI 2.0 portuna da sahip olan cihaz, bu sayede 60 Hz görüntü aktarabiliyor. Bu özellik cihazın açık ara en belirgin özelliği. Böylece özellikle Full HD, 2K ve 4K gibi yüksek ölçekli videolarını 60 kare hızında izlemek isteyen kullanıcılar, Evobox 4K60'ı tercih etmek isteyebilirler.

Cihazın kutu içeriğinde HDMI kablosu, güç kablosu ve elbette cihazı kontrol edeceğiniz ayrıca bir uzaktan kumanda yer alıyor.

Android TV

Android TV

Dark Evobox 4K60, Android işletim sistemi tabanında çalışıyor. Android 5.1 sürümünü kullanan cihaz, teknik altyapı bakımından pek de iç açıcı değil; en azından günümüz için.

4 çekirdekli 2.0 GHz frekanslı Cortex-A53 yongasından güç alan cihaz, 1 GB RAM ve 8 GB dahili depolama alanı sunuyor bizlere. Hadi dahili depolama alanını microSD kart ile 128 GB kadar genişletebiliyorsunuz. Ancak 1 GB RAM yeterli değil.

Cihazla; Google hesabınızı kurup uygulamalarınızı yükleyebiliyorsunuz. Favori uygulamalarınızı belirleyip, internette dolaşabiliyorsunuz. Ayrıca film ve müzik gibi eğlence tarafının yanı sıra Fruit Ninja ve Angry Birds gibi basit oyunlar oynayabiliyorsunuz. Bütün bunları tamamen Türkçe bir arayüz üzerinden yönetmek mümkün. Fakat bunları yaparken cihazın hızı, bizi kendinden pek memnun bırakmadı dersek yalan söylemiş olmayız.

Cihazı kontrol ederken, kutudan çıkan uzaktan kumandayı kullanabileceğiniz gibi klavye ve fare de bağlayabilirsiniz. Özellikle bir fare bağlamak istiyorsunuz; çünkü uzaktan kumandanın Air Mouse özelliği ne yazık ki yok. Onun yerine kumanda üzerine bir fare tuşu koymuşlar. Buna bastığınızda ekranda bir fare imleci çıkıyor ve onu navigasyon dairesi yoluyla kontrol ediyorsunuz ki, açıkçası fare imlecinin ekranda adım adım ilerlemesi, cihazı bir an önce kapatmak istemenize sebep oluyor.

Peki, cihazın hiç mi iyi tarafı yok? Az önce de söylediğimiz gibi, cihazın en belirgin özelliği 4K'da 60 kare video oynatabilmesi. Ancak bunu yapan tek cihaz da değil doğrusu.

Özetle

Dark Evobox 4K60, alanında yalnız değil. En büyük esprisini 4K'da 60 kare görüntü aktarımıyla oluşturan cihaz, eski teknik kadrosu ve işletim sistemi, uzaktan kumandasında Air Mouse özelliğinin bulunmaması gibi sebeplerle pek beğendiğimiz bir cihaz olmadı. Fiyatı ise 382 TL dolaylarında. Onunla yakın fiyata daha iyi özellikler sunan rakipleri olduğu gibi, en büyük beklentiniz 4K'da 60 kare video aktarımıysa, Google Chromecast Ultra ile bunu çözebileceğinizi bilmek de Evobox'ın kozunu zayıflatıyor doğrusu. Bu bağlamda fiyatının daha aşağı çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak elbette her zaman olduğu gibi karar sizin.

Kimler Almalı

Televizyon veya monitörüne Android işletim sistemi kullanan bir mini PC takmak ve bu platform üzerinden 4K çözünürlükte 60 kare video izlemek isteyenler Dark Evobox 4K60'ı değerlendirebilirler.

Alternatifleri

Dark Evobox 4K60'a alternatif olarak Wechip T95Z PLUS veya Google Chromecast Ultra gibi cihazları da gözden geçirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli DARK Evobox 4K60
Ürün Markası Dark
CHIP Online Notu
52
İşletim Sistemi Android 5.1
İşlemci AMLogic S812
Çekirdek 4
Frekans 2.0 GHz
Bellek 1 GB DDR3
Depolama 8 GB NAND Flash
Grafik İşlemci Mali 450
Güç Tüketimi 12W
Bağlantılar HDMI 2.0, USB 2.0 (3 adet), Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet, kart okuyucu, S/PDIF
Boyutlar 117 x 117 x 22 mm
Ağırlık 208 gr.
Okuyucu Yorumları