XPG Spectrix D35G RGB RAM İnceleme

DDR5 belleklerin yüksek fiyatlarına inat DDR4’ten vazgeçemeyenler için XPG’nin Spectrix D35G RGB RAM modeli uygun fiyatıyla kullanıcılarla buluşuyor. 3200Mhz hızında çalışan bellek, hız aşırtma kolaylığı ve özelleştirilebilir RGB’leri ile tüm detaylarıyla incelememizde.

CHIP Online Notu 86
  • RGB seçenekleri
  • Uygun fiyat
  • Hız aşırtma kolaylığı
  • Fiyat/Performans
  • Rakiplerine göre çok özel bir yanı yok

Bilgisayarın performansını artırmak için RAM seçimi son derece önemli. Zira bilgisayarınızın işlem gücünü fazlasıyla etkiliyor. Özellikle günümüzde uygulama ve oyunların gereksinimleri gittikçe arttığından, doğru RAM seçimi çok daha kritik hale geliyor. Çoklu görev performansı, daha hızlı veri işleme veya daha akıcı oyun deneyimi istiyorsanız mutlaka dikkatli seçim yapmalısınız. MHz hızlarına dikkat etmeli ve öte yandan etkili performans için çift kanal bellek kullanımını tercih etmelisiniz. Peki DDR4 mü, yoksa DDR5 mi tercih etmeli?

Bugün yakından bakacağımız XPG Spectrix D35G, DDR4 tipinde bir RAM kiti. DDR5 RAM’ler piyasaya çoktan çıktı, fakat gecikme değerleri hızla düşse de DDR4’lere göre hala çok yüksek olduğundan çok fazla tercih edilmiyor. Ayrıca fiyat olarak da herkesin ulaşabileceği noktalara inmedi, bu yüzden de fazla yaygınlaşamadı. Spectrix D35G de bu noktada öne çıkan bir RAM kiti.

Spectrix D35G, ışıl ışıl RGB’leriyle sadece performansa değil, kasasında estetiğe önem verenler için de kendini öne çıkarıyor. Çünkü bu aydınlatma işini sevenler için XPG birçok seçenek sunmuş. Anakartınızın kontrol yazılımı veya XPG Prime üzerinden statik, gökkuşağı veya kuyruklu yıldız gibi daha birçok aydınlatma efekti arasından istediğinizi seçebilmeniz mümkün. Hatta XPG bu konuda işi biraz daha ilerletmiş ve “Müzik Modu” sayesinde RGB’leri şarkılarla senkronize ederek ritme göre yanıp sönmesini ayarlamanıza imkan tanımış. Fakat buraya ek bir not düşelim; XPG Prime yazılımını kullanacaksanız anakartınızın kontrol yazılımını kapatmanız lazım, yoksa çakışmalar olabiliyor.

Bu önemli bilgiyi de verdiğimize göre, biraz da teknik detaylardan bahselim. Gördüğünüz bu RAM’lerin her biri 16 GB kapasiteye sahip. 3200Mhz hızında çalışıyorlar ve ihtiyaç duydukları voltaj 13.5V. Gecikme değerleri ise 16CL. Bilmeyenler olabilir; gecikme değeri ne kadar az olursa, uygulamaların açılış hızları daha düşük, oyunların akıcılığı da daha yüksek oluyor. Piyasada daha düşük gecikme sürelerine sahip RAM’ler elbette var, ancak günlük kullanım ve oyunlar için CL16 fazlasıyla yeterli.

Spectrix D35G’yi öne çıkaran bir diğer özellik ise sahip olduğu Intel XMP 2.0 teknolojisi ile kolayca hız aşırtma yapabilmeye olanak tanıması. Bu sayede BIOS ayarlarıyla uğraşmaya gerek kalmadan işinizi halledebiliyorsunuz. Üstelik parametreleri tekrar tekrar ayarlamanıza da gerek yok. Bu arada yanlış anlaşılma olmasın, bellekler AMD platformlarıyla da tamamen uyumlu şekilde çalışıyor.

Yaptığımız testlerin sonuçlarını da hemen sizlerle paylaşalım. Öncelikle test sistemimize bakarsak; işlemci tarafında Intel Core i9-9900K, anakart olarak ise ASRock Z390 Phantom Gaming 7 bulunuyor. Ekran kartıysa EVGA’nın RTX 2080 modeli.

Belleğin AIDA64 sonuçlarına göre performansı oldukça tatmin edici. 45 bin 786 okuma hızlarına ulaşan bellek, 46 bin yazma ve 45 bin kopyalama hızıyla iyi seviyelerde.

Super Pi yazılımında ise testi 416 saniyede tamamlayan bellek, 3DMark Fire Strike’tan 23 bin 900 puan almayı başardı. Son olarak Cinebench r20 CPU sonuçlarına baktığımızda, 4979 puanlık bir sonuç görüyoruz.

Genel anlamda değerlendirdiğimizde ortalama bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Zaten belleklerin “en iyisi benim” gibi bir iddiası yok. Fiyat/performans noktasında gayet başarılı.

Sonuç

Toparlamak gerekirse, XPG Spectrix D35G hem estetik açıdan hem de performans anlamında istekleri karşılamayı başarıyor. Hız aşırtma konusuna meraklı olanlar için de işler fazlasıyla kolaylaştırılmış. Diğer taraftan bilgisayar kasasının içini rengarenk yapmayı sevenler için birçok seçenek mevcut.

DDR4 ile DDR5 arasında fark elbette var, ancak bütçe önemliyse DDR4’ten devam edilebilir. En yüksek performansı almak gibi bir takıntınız yoksa paranızın cebinizde kalması şu dönemde en iyisi.

Fiyatlar demişken, belleklerin her biri 1.239TL’den satışa sunuluyor. Piyasadaki muadillerine baktığımızda üç aşağı beş yukarı aynı diyebiliriz, ancak bu fiyat skalasındaki modellerden daha iyi performans gösterdiklerinden fiyat/performans ürünü olarak adlandırabiliyoruz. Eğer bu aralar bir bellek arayışı içindeyseniz, XPG’nin bu modeline göz atabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli XPG Spectrix D35G RGB RAM
Ürün Markası XPG
CHIP Online Notu
86
Bellek tipi DDR4
Bellek Modülü U-DIMM
Kapasite 32GB (2X16GB)
Hız 3200Mhz
CAS Değeri (CL) 16
VDD (Gerilim Voltajı) 1.35 V
RGB Var